GALERIE FOTO: „Cupa Veteranilor și Cupa presei la tir‟: Am tras cu arma în poligon!

0
471

În cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Armatei Române în garnizoana Focșani, Brigada 282 Blindată «Unirea Principatelor» organizează, în data de 16 octombrie 2019, în Poligonul de tragere Bogza, «Cupa Veteranilor și Cupa presei la tir»‟. Așa a sunat chemarea la „luptă‟ a veteranilor și a presei la competiția organizată de Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor‟. Locația în care s-a desfășurat activitatea a fost schimbată, drept urmare, nu am mers la Poligonul de tragere Bogza, ci la cel de la Slobozia Ciorăști, dar acest lucru nu a reprezentat o problemă pentru cei 11, cu mine 12 participanți.

Încă nu realizez!

Ieri, la primele ore ale dimineții, cu mâinile bocnă și inima cât un purice, am plecat spre sediul Brigăzii 282 Blindată Focșani. M-au trecut tot felul de gânduri, cum o să fie, ce fac, dacă mi se înmoaie picioarele?! De ce? Este de ajuns să vă spun că nu am sărit niciodată un gard, și nici nu m-am cățărat în copaci, dar să mai trag și cu arma… Deci, vă închipuiți ce a fost în sufletul meu tot drumul, din Focșani până la Slobozia Ciorăști. Deplasarea s-a făcut cu 6 autospeciale Vamtac S3, un mini-tănculeț în imaginația mea. Neașteptat de comod: căldură, șofer foarte atent, și loc confortabil.

Am ajuns în Poligonul de tragere de la Slobozia Ciorăști, acolo unde, deja, se afla o ambulanță de la Forțele Terestre, în cazul în care cineva urma să aibă nevoie de îngrijiri medicale, militarii echipați de război și… armele. Am fost instruiți fiecare cu privire la ceea ce urma să se întâmple. Veteranii, foști militari, deja știau, așa că eu am fost singurul învățăcel căruia a trebuit să i se explice cum se încarcă și se armează pușca. O pușcă destul de grea, cam cât un bidon de 6L cu apă, poate mai mult, poate mai puțin…

Ne-am împărțit în două grupe, eu am rămas în a doua. Am uitat să menționez, la Cupa presei la tir s-au „bătut‟ doi jurnaliști, eu și un alt reporter… deci a fost o competiție „aprigă‟ din care am ieșit onorabil.

Într-un final… AM TRAS!!!

Stăteam la 100 de metri în spate față de ceilalți concurenți, când au început să tragă, vedeam steluțe… ca atunci când îți scoți ochelarii de vedere după 5 ore de stat în fața calculatorului. Inima îmi bătea, și tot ce voiam era să mă trezesc din vis! S-a tras, au lăsat armele, și fiecare a mers la panou să vadă rezultatul. Cât ai clipi s-a făcut schimbul de tură: am primit cască de protecție și vestă antiglonț, pe lângă cele 55 de kilograme ale mele, am mai primit 15… așa cum a simțit corpul meu. Sufletul meu plângea… mergeam pe frontul de luptă! Nu eram în Afganistan, dar cam așa m-am simțit.

În timp ce militarul îmi explica încă o dată care este procedura, eu îi spuneam: Eu nu trag! Nu trag! Imediat, în spatele meu a venit colonelul Valentin Nedelescu, Șeful de Stat Major al Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor‟ care, cu tot calmul din lume, mi-a explicat că nu am de ce să mă sperii, m-a ajutat să armez și… am tras! AM TRAS!!! Am golit toate cele 19 gloanțe, muniție adevărată de război. Chiar am nimerit panoul, de două ori, ceea ce înseamnă o victorie destul de mare pentru un novice.

Va urma…

Pe 25 octombrie, începând cu ora 9:00, la sediul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor‟ din Focșani, cu ocazia Zilei Armatei Române, va avea loc Ziua Porților Deschise în cadrul căreia se va desfășura și festivitatea de premiere a tuturor participanților la competițiile organizate de armata sub semnul zilei festive dedicate celor care servesc patria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here