Focșănenii, consultați online asupra proiectului strategiei de dezvoltare durabilă a municipiului

0
516

Focșănenii vor fi consultați printr-o platformă online asupra proiectului strategiei de dezvoltare durabilă a municipiului pentru perioada 2021-2027. Consultantul care va realiza această strategie a prezentat, ieri, în cadrul întâlnirii organizate la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia”, etapele care trebuie parcurse până la finalizarea documentului de care primăria municipiului are nevoie pentru a accesa proiectele cu fonduri europene. Strategia este realizată printr-un proiect cu fonduri europene, „Viziune şi performanţă prin implementarea unor instrumente de planificare strategică, sisteme de managementul calităţii / performanţei şi a unor sisteme informatice inovative la nivelul Municipiului Focşani”, derulat de administrația locală. Strategia este realizată de ACZ Consulting iar prima etapă, analiza preliminară, va fi încheiată la finele lunii octombrie. Este vorba despre interviuri cu angajații primăriei, analiza datelor statistice despre Focșani.

Următoarea etapă este realizarea unui sondaj online, prin care locuitorii municipiului își pot spune opinia despre modul în care trebuie să se dezvolte Focșaniul. Vor fi organizate alte interviuri, focus grupuri sectoriale pentru fiecare domeniu și subdomeniu al Strategiei, vor fi consultate ONG-uri, reprezentanți ai mediului de afaceri din municipiu, astfel încât să fie cât mai multe puncte de vedere. Ulterior va începe redactarea Strategiei astfel încât prima variantă ar urma să fie transmisă în luna februarie, inclusiv cu un portofoliu de proiecte care ar putea fie realizate de Primăria Focșani în următorul exercițiu financiar european.

Printre domeniile strategiei se numără tendința demografică, infrastructura locală, dezvoltarea economică, mediul și cultura. Reprezentantul ACZ Consulting a arătat că vor să realizeze un document care „trăiește, nu rămâne într-un sertar”, de aceea o parte din Strategie va fi dedicată modului în care trebuie implementată și va fi realizată o monitorizare a acțiunilor administrației locale pentru realizarea proiectelor propuse.

Primarul Cristi Misăilă a subliniat importanța Strategiei de dezvoltare pentru municipiul Focșani, un document necesar, fără de care municipiul nu poate accesa fonduri europene. Edilul a menționat că în baza strategiei actuale au fost semnate contracte de finanțare pentru zeci de proiecte, cu o valoare de o sută milioane euro, aflate în diferite stadii de implementare.

Proiectul „Viziune şi performanţă prin implementarea unor instrumente de planificare strategică, sisteme de managementul calităţii / performanţei şi a unor sisteme informatice inovative la nivelul Municipiului Focşani” este derulat până în 2021, în baza contractului de finanțare semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Prin acest proiect va fi realizată atât Strategia de dezvoltare durabilă a municipiului Focşani, dar va fi implementat și un sistem de management al performanţei BSC, va fi extins sistemul actual de management al calităţii ISO 9001-2015. Proiectul va asigura implementarea unei platforme informatice front-office de tip „portal” pentru asigurarea accesului online la 13 servicii gestionate de municipiu, inclusiv componentă de hartă geospaţială, implementarea unei platforme informatice back-office pentru managementul fluxului de lucru al dosarelor, cu module pentru semnare electronică şi management arhivă configurată, va fi realizată o arhivă electronică de documente. De asemenea, personalul din cadrul adminstrației locale va fi instruit în domeniul managementului strategic, managementul performanţei, managementul calităţii, utilizarea sistemelor informatice implementate. Valoarea totală a proiectului este de 4,2 milioane lei, din care 3,4 milioane lei este cofinanțarea UE, 534 mii lei cofinanțare de la bugetul de stat iar contribuția municipiului Focșani este de 196 mii lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here