Rivalitatea, un mit? Directorul Colegiului Unirea a susținut aderarea Colegiului Cuza la Alianța Colegiilor Centenare

0
962

Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza“ Focșani s-a alăturat celor 69 de membri ai Alianței Colegiilor Centenare. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 12 octombrie, la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian“ din Târgu Mureș în cadrul Zilelor Alianței Colegiilor Centenare. Alianța Colegiilor Centenare reunește Colegii Naționale din România care au peste 100 de ani de existență și are drept scop promovarea calității în învățământul românesc preuniversitar, prin creșterea autorității școlii, ca instituție menită să consacre primatul valorilor intelectuale și morale, necesare bunului cetățean.

Directorul Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza“ Focșani Daniela Sîrghie, se arată încântată și onorată de faptul că din 12 octombrie, Colegiul Național „Al. I. Cuza“ a devenit membru al Alianței Colegiilor Centenare. Ca demersuri, a fost nevoie să se dovedească faptul că școala are o vechime de peste 100 de ani de activitate, foști elevi sunt oameni de afaceri și de succes, iar rezultatele din ultimii 5 ani au fost foarte bune. „Este o recunoaștere a învățământului vrâncean de către o alianță care susține excelența în educație, valorile morale și educaționale pe care le noi vrem să le transmitem copiilor. E o școală care are 130 de ani vechime și am dorit de mult timp să ne înscriem în această alianță pentru că ne va ajuta în viitor în susținerea excelenței și a autonomiei școlilor cu astfel de vechime. De asemenea, la școala noastră s-au format oameni pe care acum îi întâlnești în instituții precum spital, tribunal, școli, oameni de afaceri, oameni din politică, oameni din administrația locală. Suntem onorați că toți aceștia oameni au ajuns sus, plecând din băncile școlii noastre. Recunoașterea aceasta de către Alianța Colegiilor Centenare ne bucură foarte mult și ne încurajează să menținem ștafeta și să promovăm în continuare valorile în care noi credem. Faptul că de acum facem parte din Alianța Colegiilor Centenare, va trebui să luăm parte la întâlnirile pe care alianța le organizează cu diverse ocazii precum dezbateri pe tema actelor normative în ceea ce privește educația“.

Susținuți de profesorul Cornel Noană

Profesorul Cornel Noană, directorul de la Colegiul Național „Unirea” din Focșani, face parte din Consiliul Director, alături de Vasile Nicoară de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, Octavian Polexa de la Colegiul Național „Ioan Mesota” din Brașov, Sever Popa de la Colegiul Național „Mihai Viteazu” din București și George Cazacu de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, cel care este și președintele Alianței Colegiilor Centenare. Directorul Cornel Noană a primit mulțumiri din partea Danielei Sîrghie pentru susținerea acordată cât și pentru încurajare. Deși mulți privesc relația Unirea – Cuza ca una de rivalitate, Daniela Sîrghie a transmis că este o concurență loială și respectul față de instituție și de profesori este reciproc. „Cu acest prilej îi mulțumesc domnului Cornel Noană, pentru susținere și încurajare, pentru că este a doua oară când Colegiul Național „Unirea“ ne este alături. Spun a doua oară, pentru că prima dată a fost în urmă cu 130 de ani, când directorul și profesorii Gimnaziului de Băieți au făcut un demers către Ministerul Educației și către Primăria Focșani pentru a înființa o Școală de Fete. Profesorii Școlii de Fete au fost profesorii Gimnaziului de Băieți. Chiar dacă uneori lumea ne privește ca și cum între noi ar fi o competiție, prin prisma elevilor buni pe care îi avem și noi și dumnealor, totuși concurența este loială și faptul că dumnealui ne-a susținut, arată încă o dată valoarea oamenilor care predau în Colegiul Național Unirea. Sunt oameni deosebiți pe care îi respectăm, așa cum și ei ne respectă pe noi“.

Bun venit în Alianță

Profesorul Cornel Noană a urat bun venit Colegiului Național „Al. Ioan Cuza“ în Alianța Colegiilor Centenare din România, printr-o postare publică pe pagina sa de socializare și ne-a declarat că nu este chiar ușor să devii membru, drept urmare Colegiul Cuza a fost acceptat pentru că a întrunit toate condițiile necesare și a fost ales în unanimitate: „Din momentul în care devii membru al Alianței Colegiilor Centenare, ai obligații morale. Se plătește o cotizație anuală, modică, din care se organizează diverse activități, însă principalul lucru este că rezultatele elevilor și procentul de promovabilitate la examenele naționale, trebuie să fie foarte bune. Alianța Colegiilor Centenare este implicată în multe structuri precum DGA și proiecte precum „Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani“, cu Academia Română și „România Educată“. Avem un parteneriat cu Academia Română, de altfel și sediul o să fie acolo. Fiind licee de tradiție din România, până la urmă, de acolo au plecat multe personalități, mulți oameni de valoare. Eu le-am propus ideea de a se înscrie, iar acum, au hotărât să adere și au fost acceptați în unanimitate. Între noi, ca unități de învățământ, cât și relațiile colegiale, se bazează pe respect reciproc“.

Sursa foto: Facebook/Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here