GALERIE FOTO: „Armata, a doua familie!‟ Oferta educațională a școlilor militare, prezentată la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu‟ Focșani

0
1340

„Știi ce vrei să faci când vei fi mare?‟ Cu toții ne-am izbit, la un moment dat, de această întrebare, și ni s-a întâmplat să nu avem răspunsul pregătit, sau l-am avut dar viața ne-a purtat pașii pe alte căi. Ieri, reprezentanții Biroului informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal Vrancea, împreună cu militari din cadrul Brigăzii 8 Larom „Alexandru Ioan Cuza‟, Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor‟, alături de câțiva elevi și studenți ai instituțiilor militare de învățământ, au prezentat oferta educațională, tehnica și echipamentele militare în fața a peste 400 de elevi ai Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu‟ Focșani. Sala de sport a fost neîncăpătoare pentru sutele de copii curioși.

Examinare medicală gratuită pentru candidați

În cea de-a 8-a ediție a acestei activități desfășurate de militari sub egida „Ziua Armatei României în școli‟, au fost alese două instituții de învățământ, respectiv Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu‟ și Școala nr. 9 Focșani. „Suntem aici pentru a prezenta oferta educațională a ministerului în ceea ce privește profesiile de ofițer, maistru militar subofițer și, nu în ultimul rând soldat gradat profesionist. Un viitor candidat, în primul rând trebuie să își dorească. Dacă el pe el însuși s-a convins, să ne caute, să ne treacă pragul… Oricare copil, oricare doritor până la vârsta de maximum 45 de ani, poate deveni militar atât pe filieră directă, cât și pe filieră indirectă. Ce trebuie să facă un viitor candidat? Să vină la Casa Armatei, la demisol, să întocmească o fișă de contact și în momentul în care ne vin solicitările privind noul an de recrutare 2019-2020, i se va întocmi un dosar de candidat, i se va elibera o adeverință, cu care va merge la Spitalul Militar, unde, în mod gratuit, va face examinarea medicală. După ce trece și acest pas, recrutorii noștri îi vor întocmi dosarul cu toate documentele necesare opțiunii pentru care el a candidat. Facem dosare atât pentru colegiile naționale militare, cât și pentru instituțiile militare superioare, medii sau centrele de instrucții. După ce dosarul este făcut, acesta se trimite la Centrul Zonal Selecție și Orientare de la Câmpulung Moldovenesc, pentru Vrancea, acolo unde candidatul va susține mai multe probe de selecție, printre care: test psihologic, examen aptitudinal, și probele sportive. Ulterior, candidatul se va prezenta la instituția pentru care a optat pentru a susține examenul‟, a spus maior Daniel Căruț reprezentantul biroului de informare-recrutare Vrancea din cadrul Centrului Militar Zonal Vrancea.

Ziua Armatei României în școli

„După cum bine știți, 25 octombrie este o sărbătoare națională foarte importantă, este ziua în care poporul român serbează armata și pe cei care au fost și sunt în slujba lor. Data de 25 octombrie a fost aleasă deoarece, în trecut, pe această dată, a fost eliberată ultima brazdă de pământ aflată sub ocupație și administrație străină. Din 1830, când a fost creată Armata Română modernă, nu a existat în tradiția românească o zi dedicată exclusiv acestei instituții. Abia în 1959, după retragerea trupelor sovietice, ziua de 25 octombrie a devenit Ziua forțelor armate prin decretul nr. 381‟, informează Iulia Dumitriu, bibliotecară la Centrul Militar Zonal Vrancea.

Cameră cu 18 fete

„Atracția‟ copiilor de la Colegiul Economic au fost cei patru elevi ai școlilor militare care au venit să prezinte oferta educațională. Printre acești tineri curajoși, am întâlnit-o pe Gabriela Iancu, în prezent, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare‟ din Suceava: „Inițial voiam să devin medic, apoi a venit tata cu ideea, și a fost ceva de moment. A doua zi, după ce am vorbit cu tata, am mers la Centrul Zonal de Recrutare, am depus dosarul, am început să mă pregătesc, și după 4 luni de antrenamente și pregătiri la matematică și română, am început să iau lucrurile în serios, în sensul că eu chiar îmi doresc o carieră militară. Este de viitor! Medicina militară chiar m-a atras, așa că mi-am dat silința. Sunt elevă în clasa a X-a la Colegiul Național Militar «Ștefan cel Mare» din Câmpulung Suceava. Sunt din Focșani. Liceul a început pe 6 septembrie, de o lună și o săptămână și am venit acasă de două ori, este mai greu cu distanța, cu trenurile și celelalte mijloace de transport în comun care îmi iau foarte mult timp. Am cazare și mâncare gratuită la liceul militar. Anul trecut am stat 18 fete în cameră, acum ne-am mai triat și stăm 10, este bine. Totul ține de înțelegere. Pe vremuri, acum 20/30 de ani, stăteau câte 48 de fete în cameră. Cu înțelegere, se poate!‟, spune Gabriela.

Soldați plecați în Agfanistan

În fața elevilor s-au prezentat și doi soldați care au fost în teatrele de operațiuni din Afganistan, respectiv plutonierul major Cristinel Gheorghiță, alături de plutonierul major Costel Bornaz: „Suntem oameni ca și voi, avem familii, copii! Nu am avut niciodată gândul că nu ne vom întoarce acasă pentru că acolo, în Afganistan ni s-a asigurat asistență psihologică și religioasă. Dacă aveai gânduri negre, mergeai să stai de vorbă cu psihologul sau cu preotul.‟

Înainte de a pleca în misiune, soldații urmează un stagiu de pregătire timp de 3 luni, astfel încât să se aclimatizeze cu viitoarele condiții de supraviețuire pe front, departe de cei dragi. Viața de militar vine la pachet cu un cumul de sentimente și trăiri pe care le poți gestiona numai în momentul în care ai făcut un pact cu tine însuți: „Sunt puternic! Pot învinge orice piedică!‟. Pe lângă respectul pe care îl vei primi de la toți cei din jur, uniforma armatei îți aduce și avantaje bănești. Pe parcursul anilor de studii, candidații vor avea cazarea și masa gratuite, și vor primi soldă.

Vreau și eu!

Organizatorii evenimentului și-au dorit să îmbine utilul cu plăcutul, așa că le-au oferit ocazia elevilor de liceu să pună întrebări. Nu s-au arătat prea mulți doritori, poate din cauza emoțiilor. O singură elevă s-a remarcat în mod special, Darina Popa cu care am stat ulterior de vorbă: „Sunt elevă în clasa a X-a și îmi doresc să fac ceva pentru viitor, ceva care să ajute oamenii. Am pus întrebări pentru că mi-aș dori ca până în clasa a XI-a să știu exact dacă vreau o carieră militară. Am întrebat despre tatuaje pentru că îmi doresc să îmi fac două: unul dintre ele va fi simbolic, adică data în care a murit unchiul meu‟, spune eleva.

Din ce în ce mai mulți tineri își doresc să îmbrace uniforma militară, așa cum a observat și Gabriela Bocsok, directorul Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu‟ Focșani. De ce? „Vor să facă ceva util pentru viitorul lor, și este bine să fie sprijiniți‟, a spus doamna director.

Pentru militari, armata a devenit a doua familie, o familie unită care se asigură că fiecare membru se acomodează și acceptă noul stil de viață. Pentru orice fel de informații legate de o viitoare carieră militară, vă puteți prezenta la biroul de informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal Vrancea din str. Cezar Bolliac, nr. 5-7.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here