Fiul unui om de afaceri focşănean, implicat anul trecut într-un dosar de trafic de droguri, a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Alături de el a mai fost condamnat, tot cu supendare, un alt bărbat. O femeie judecată şi ea în dosar a fost achitată, în cazul său fiind admisă şi o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la o excepţie de neconstituţionalitate.
Condamnarile în dosar nu au fost doar pentru trafic de droguri, ci şi pentru fals privind identitatea, cel puţin în cazul unuia dintre inculpaţi. Asta pentru că inculpații foloseau acte false la introducerea drogurilor în ţară.
Deşi a fost judecat pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, D.B.A a primit o pedeapsă sub doi ani de închisoare.
“(…) contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului și dispune ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 2 luni închisoare, sporită cu o treime din cuantumul celorlalte pedepse, respectiv cu 7 luni şi 10 zile închisoare, şi dispune ca acesta să execute o pedeapsă principală de 1 an 9 luni şi 10 de zile închisoare (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale aplicate, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni(…)”, se arată în hotărârea instantei de judecată. În plus, el a fost obligat să urmeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 80 zile la Primăria municipiului Focşani-Căminul de persoane vârstnice ori Primăria Focşani- Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice.
Cel de-al doilea inculpat din dosar este I.M. Acestuia i s-a aplicat o pedeapsă totală de “1 an 7 luni şi 20 de zile închisoare”, după cum se arată în hotărârea instanţei. Şi în cazul său s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale aplicate, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 3 luni. Magistraţii l-au obligat şi pe acesta să urmeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune şi să presteze o muncă neremunerată in folosul comunităţii, pe o perioada de 70 zile la Cantina de Ajutor Social sau la Adăposturile de Zi şi Noapte ale Crucii Roşii.
Femeia judecată în dosar. V.M.M a fost achitată pentru săvârşirea infracţiunii de introducerea în ţară de droguri de risc. “(…) dispune prelevarea probelor biologice de la inculpaţii D (…) B (…) A (…) şi I (…) M (…), în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. (…)dispune confiscarea, iar în baza art. 17 din Legea nr. 143/2000 dispune distrugerea, cu păstrarea de contraprobe, a cantitătii de 5,28 kilograme cannabis plus 15 grame cannabis contraprobă, aflată la camera de corpuri delicte a IGPR (…) dispune confiscarea de la inculpaţi a următoarelor bunuri: – două grătare tip ”barbecue” cu fund dublu şi două corpuri de mobilier tip noptieră având spaţiu de depozitare dublat în partea din spate a sertarului (…) suma de 100 lire sterline şi suma de 65 lei ridicată de la inculpatul I (…) M (…)(…)”, au hotărât judecătorii de la Tribunalul Vrancea. Decizia judecătorilor cu privire la soluţie nu este definitivă, în cauză putând fi depuse contestaţii în termen de 10 zile de comunicare.
Drogurile, trimise din Spania prin firme de curierat
La începutul anului trecut, poliţiştii de la Crimă Organizată Vrancea au destructurat o importantă grupare infracțională specializată în trafic și consum ilicit de droguri. Oamenii legii au efectuat atunci percheziții în Focșani și Satu Mare și au confiscat 5,3 kilograme de canabis, unii dintre cei condamnaţi acum fiind prinși în flagrant, în timp ce ridicau drogurile trimise tot de ei din Spania, printr-o firmă de curierat, droguri pe care le revindeau apoi şi în Marea Britanie. „La data de 1 februarie 2018, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea, împreună cu cei din Satu Mare și Maramureș, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Vrancea, au organizat, în municipiul Baia Mare, o acțiune de prindere în flagrant a principalilor membri ai unei grupări infracționale, specializată în trafic de droguri. Cei bănuiți au fost depistați în timp ce ridicau, de la o firmă de transport internațional de mărfuri, două colete ce conțineau 5,3 kg. de cannabis”, se arată atunci într-o informare a IPJ Vrancea.
După flagrant, la locuințele suspecților, politiștii au făcut percheziții, 7 în Vrancea și una în Satu Mare. Au găsit dispozitive pentru confecționarea de cărți de identitate, documente de studii false, laptopuri, imprimante și telefoane mobile. „Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2017, membrii grupării au introdus în țară, din Spania, droguri de risc, atât pentru revânzarea către alte persoane din Marea Britanie, cât și pentru consumul propriu. După prinderea în flagrant, au fost efectuate 8 percheziții, în municipiile Focșani și Satu Mare, la locuințele principalelor persoane bănuite. Astfel, au fost găsite și ridicate aparatură și dispozitive pentru confecționarea de cărți de identitate și documente de studii false, laptopuri, imprimante și 11 telefoane mobile.De asemenea, au fost ridicate, în vederea indisponibilizării, sumele de 15.500 de lei și 700 de euro, fiind dispusă măsura sechestrului asigurator asupra unui autoturism. Una dintre persoane este bănuită că ar fi emis în fals acte de identitate pentru membrii grupării, documente ce erau folosite pentru expedierea drogurilor, prin intermediul unor firme de curierat, din Spania în România”, se mai arăta la momentul respectiv în informarea politiei vrâncene.