Marian Oprișan îi invită pe focșăneni la sfințirea mică a Catedralei Ortodoxe

0
2797

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, îi invită pe focșăneni la sfințirea mică a Catedralei Ortodoxe.

„Prieteni,

Luni, 14 octombrie, când noi, ortodocșii, o sărbătorim pe Cuvioasa Maică Parascheva, vă invit să participăm, împreună, la sfințirea mică a Catedralei „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani. Am pus piatra de temelie a Catedralei și am jurat Patriarhului României că vom duce construcția la bun sfârșit. Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, se arată în mesajul președintelui Marian Oprișan.

„Luni va fi slujba de sfințire mică a bisericii, nu va fi sfințire mare sau târnosirea, așa cum este cunoscut în popor. Dimineață, începând cu ora 8:00, se va face slujba de agheasmă, după care catedrala va fi binecuvântată prin stropire cu agheasmă. Nu va fi o sfințire obișnuită de biserică, de această dată, ci va fi mai mult o slujbă de binecuvântare a bisericii ca de acum înainte să se poată sluji în partea de sus. Până acum s-a slujit la subsol. Nu putem să slujim fără o slujbă de binecuvântare! Pe de altă parte, nici nu poate fi o slujbă de sfințire a bisericii pentru că lucrările din Sfântul Altar nu sunt gata. Ar mai fi de făcut mobilierul, catapeteasma – acum este un iconostas provizoriu, pictura din Sfântul Altar și, probabil, și pictura din biserică. Luni, la sfințire, va veni Înaltpreasfințitul părinte Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, dumnealui va conduce soborul de preoți și diaconi, și probabil vor veni foarte mulți credincioși din oraș și din împrejurimi‟, ne-a spus vineri preotul Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I.

Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la inițiativa lui Marian Oprișan și la solicitarea mai multor enoriași, dar și a clerului, care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă. Pentru aceste lucrări au fost alocate fonduri în perioada 2001-2004. După 2004, investiția a fost sistată de puterea PNL – PDL, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte investiții aflate în derulare în județ, la vremea aceea. Lucrările la Catedrala Nașterii Maicii Domnului și a Sfintei Cuvioase Parascheva au fost reluate în 2008. Catedrala Sfânta Cuvioasa Parascheva a prins contur după ce, în anul 2014, au fost montate turlele mici și turla mare, iar în 2015 au fost executate lucrări de închidere a acestor turle. Consiliul Județean Vrancea și Consiliul Local Focșani au alocat fonduri pentru continuarea lucrărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here