ULTIMA ORĂ! FOTO! Sfințirea mică a Catedralei! „Vrednic este!”: Oprișan a primit Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău“, Clasa I; „Vom face și un spital nou”

0
10335

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a primit, azi, din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian, Ordinul Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, Clasa I, în semn de apreciere pentru sprijinul financiar și moral acordat de administrația județeană pentru construirea Catedralei „Sf. Cuvioasă Parascheva“ din Focșani.

Înalta distincție a fost acordată la finalul slujbei de sfințire mică a Catedralei „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani. Tot în semn de apreciere, ÎPS Ciprian i-a oferit președintelui Marian Oprișan și o icoană cu Maica Domnului, ocrotitoarea șefului administrației județene, după cum a spus chiar ÎPS Ciprian. „Ordinul Sftântul Mucenic Sava de la Buzău, clasa I, se acordă domnului Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, în semn de apreciere și mulțumire pentru sprijinul material și moral oferit pentru realizarea lucrărilor de zidire și înfrumusețare a bisericii cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din Focșani și a altor biserici de pe cuprinsul județului din cele două Protoierii Focșani I și II, județul Vrancea. Atotmilostivul Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Mucenic Sava de la Buzău, să dăruiască domniei sale și colaboratorilor săi de la Consiliul Județean sănătate deplină, zile îndelungate, împlinirea tuturor dorințelor și multe bucurii duhovnicești. Vrednic este! Roșul de pe Ordinul Sfântului Sava simbolizează sângele Mucenicului Sava, vărsat în apele Buzăului, de unde rezultă îmbinarea de roșu și albastru‟, a spus ÎPS Ciprian.

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a ținut să menționeze pentru prima dată public contribuția însemnată pe care au adus-o la construirea Catedralei fiecare instituție în parte și credincioșii focșăneni și vrânceni: „Toate acestea, dragii mei, nu s-ar fi putut împlini fără sprijin substanțial din partea autorităților de stat, centrale și locale, și de aceea voi face public, cred că pentru prima dată, contribuția financiară substanțială pe care a avut-o în ordine: Consiliul Județean Vrancea, sub președinția domnului Marian Oprișan, în valoare de 9.810.440 de lei, dacă vă vine mai ușor în bani vechi ar însemna 98 de miliarde vechi, Primăria Municipiului Focșani, și în vremea domnului primar Bacinschi Decebal, și a domnului primar Cristi Valentin Misăilă, suma de 8.732.337 lei, deci 87 de miliarde lei vechi, Secretariatul de Stat pentru Culte, în toată această perioadă, din 2004 încoace, 3.545.000 lei, deci 35 de miliarde vechi. Din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, anul trecut și anul acesta: 923.840 lei, deci peste 9 miliarde, la care s-au mai adaugat anumite obiecte de cult fără să fie cuantificate aici, iar din partea credincioșilor s-au colectat bani în sumă de 334.421 lei. Deci suma totală alocată de-a lungul timpului pentru construirea bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva din Focșani, până în momentul de față a fost de 23.324.581 de lei, o sumă semnificativă. E mult, e puțin, e atât cât trebuie, Dumnezeu știe, noi nu am făcut decât să ne împlinim datoria‟, a afirmat ÎPS Ciprian.

Vom face și un spital nou”

Tot azi, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a acordat Ordinul Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, Clasa a II-a, primarului municipiului Focșani, Cristi Misăilă și primarului orașului Panciu, Iulian Nica, pentru implicarea și sprijinul acordat lăcașurilor de cult din cele două orașe.

La ieșirea din catedrală, președintele Marian Oprișan și primarul Cristi Misăilă au fost întâmpinați cu aplauze de credincioși, în semn de apreciere pentru sprijinul acordat la construirea Catedralei, dar și a altor lăcașe de cult. Marian Oprișan a declarat că administrația județeană dar și el personal au sprijinit și vor sprijini în continuare lucrările de construire a Catedralei. Oamenii… unii știu, alții nu știu: lucrurile bune nu se fac ușor. Așa cum am făcut împreună cu colegii mei și am sprijinit din tot sufletul Biserica Ortodoxă, biserica străbunilor, biserica națională, pe care o respectăm din tot sufletul, așa cum am făcut această catadrală, tot la fel de bine vom finaliza și lucrările de modernizare ale actualului spital, și vom face și un spital nou pentru că știți cum sunt cârcotașii: unii spun într-un fel, alții spun în alt fel, dar important este un singur lucru, acela că noi ne-am făcut datoria față de comunitate și față de cetatea în care trăim. Catedrala este gata din punctul nostru de vedere, al autorităților locale, în schimb, din punct de vedere al Bisericii Ortodoxe, ea urmează acum niște proceduri de care nu mai suntem noi responsabili, este vorba de pictură, catapeteasmă și alte lucrări la altar. Cât timp noi suntem pe acestea meleaguri, vom asigura finanțarea ca în maximum doi ani, pentru că am înțeles de la înaltele fețe bisericești că pictura o să dureze cam un an și jumătate, doi, lucrările la catedrală să fie finalizate. Lăcașul de cult este deja operațional din punct de vedere al slujbelor care se vor oficia într-un spirit modern în această frumoasă catedrală a județului Vrancea și a Municipiului Focșani‟, a declarat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here