Consiliul Județean modernizează secția de Pneumoftiziologie a Spitalului Județean

0
517

Consiliul Județean Vrancea a scos din nou la licitație proiectul de investiții „Reabilitare energetică și lucrări conexe Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani, secția Pneumoftiziologie”. Obiectul procedurii este unul mixt, conținând atât prestarea de servicii cât și execuția de lucrări. Astfel, procedura vizează contractarea următoarelor categorii de activități: servicii de proiectare; servicii de asistență tehnică din partea proiectantului; execuția de lucrări.

Contractul de finanțare pentru proiect a fost semnat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, în luna decembrie 2018. Valoarea totală a contractului este de 5.787.743 lei (1 milion două sute patruzeci și patru de euro), din care finanțarea nerambursabilă pentru implementarea proiectului, din fonduri europene și din bugetul național, este de 4.081.010 lei (877.636 euro), ceea ce reprezintă 98% din valoarea totală eligibilă aprobată. Valoarea eligibilă suportată de beneficiar (Consiliul Județean Vrancea) este de 83.285 lei (17.910 euro), echivalentul a 2% din valoarea totală a proiectului. Valoarea cheltuielilor neeligibile este de 1,6 milioane lei.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1 Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor. Proiectul prevede lucrări complexe la această secție a Spitalului Județean, nu doar o anvelopare. Vor fi realizate lucrări la instalațiile electrice, sanitare, tâmplărie, la acoperiș, va fi izolată fundația astfel încât clădirea să asigure toate condițiile de funcționare.

Directorul general al Spitalului Județean, Costantin Mîndrilă, a declarat că prin acest proiect va fi reabilitată cea mai mare secție din cadrul spitalului. Acesta a ținut să mulțumească președintelui Marian Oprișan pentru sprijinul acordat, șeful administrației județene fiind artizanul programului de modernizare și, mai ales, de dotare cu aparatură medicală a Spitalului Județean. „Este o secție mare, cea mai mare secție a spitalului județean, care are 90 de paturi. Este singura secție de profil din județul Vrancea, iar în această secție nu s-a intervenit substanțial cu nimic. Dacă anul trecut am avut control și s-au constatat anumite deficiențe, am intervenit minim dar nu am reușit să schimbăm în această secție aproape nimic deoarece așteptam acest proiect cu fonduri europene pentru a putea să intervenim major. Fondurile europene intervin pe o parte, iar ceea ce nu va fi realizat cu fonduri europene va fi realizat de către spital. Mai exact cele 26 de saloane vor fi aduse la standarde europene, cu paturi și mobilier nou. Nu pot decât să mă bucur pentru realizarea acestui proiect și vreau să mulțumesc echipei de implementare a proiectului și președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care s-a implicat de mai mulți ani în reabilitarea, modernizarea și dotarea spitalului județean“, a afirmat directorul general al Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă, la lansarea proiectului.

Prin proiectul „Reabilitare energetică și lucrări conexe Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani, sectia Pneumoftiziologie” se urmărește reabilitarea termică a clădirii, în scopul creșterii eficienței energetice a acesteia, precum și a reducerii costurilor de întreținere, creând în același timp condiții de sănătate specifice nivelului Uniunii Europene. Realizarea lucrărilor de intervenție are ca scop creșterea performanței energetice, analizarea construcției și a instalațiilor aferente din punct de vedere tehnic și economic. De asemenea, se propun soluții tehnico-financiare în vederea îmbunătățirii performanței energetice a clădirii.

În cadrul proiectului vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât și în exterior. Se va instala o pompă de căldură aer-apă, care contribuie la necesarul total de energie termică utilizată la funcționarea instituției. Totodată, se vor utiliza echipamente tehnologice, eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, vor fi realizate lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde consum și a lucrărilor de instalare a sistemului de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior.

Secția de Pneumoftiziologie este o clădire cu subsol tehnic, parter plus 4 etaje cu 90 de paturi cu suprafața utilă de 1371,33 mp. Reabilitarea clădirii este necesară pentru a crea celor aproape 1500 de persoane (pacienți și personal) un mediu care să le ofere confortul minim, siguranță și să le permită desfășurarea unui proces eficient. Perioada de implementare a proiectului este de 43 de luni, în perioada 1 august 2017 – 28 februarie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here