Metroul din Paris, transformat într-un sat al galilor, la 60 de ani de la lansarea benzilor desenate ”Asterix și Obelix”

0
41

Pentru a sărbători 60 de ani de la lansarea cele mai populare reviste de benzi desenate din Franţa, „Asterix şi Obelix”, mai multe staţii de metrou din Paris au fost redenumite şi redecorate temporar, în semn de omagiu adus celebrei reviste, relatează EFE vineri. În total 12 staţii şi-au schimbat numele pentru a sărbători lansarea primei reviste la 29 octombrie 1959: ‘Place de Clichy’ a devenit ‘Place de Clichix’, ‘Ecole Militaire’ se numeşte acum ‘Ecole Legionnaire’, în timp ce staţia ‘Bourse’ a fost redenumită ‘Sesterce’ (‘Sesterţ, vechea monedă romană).

Staţia ‘Rome’, redenumită ‘Sunt nebuni romanii ăştia’, şi-a schimbat complet aspectul, iar în locul anunţurilor publicitare au fost instalate imagini ale popularului sat al galilor, creat în 1959 de Rene Goscinny şi Albert Uderzo. În staţia Poissoniere (‘Pescărie’), celui mai irascibil sătean, Ordenalfabetix, îi primeşte pe călători cu unul din peştii săi putreziţi în mână, în compania nedespărţitului său prieten, fierarul Esautomatix. În timp ce staţia din Lyon, rebotezată cu această ocazie ‘Lugdunum’, este druidul Panoramix cel care îi întâmpină pe călătorii metroului parizian.

În semn de omagiu va fi lansată, la 24 octombrie, o nouă revistă cu aventurilor lui Asterix şi Obelix, intitulată „La Fille de Vercingetorix’, realizată de talentaţii Jean-Yves Ferri, ca textier şi Didier Conrad, ca desenator, pentru a marca această aniversare specială. Şi Poşta Franceză va marca acest jubileu prin lansarea unei serii de timbre, reprezentând personajele acestei saga, precum şi o serie de monede de doi euro dedicată acestei aniversări speciale şi destinată colecţionarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here