FOTO: Explozie și răniți, într-un exercițiu al ISU Vrancea

0
522

Exerciţiul trimestrial ISU Vrancea

Gestionarea situațiilor de urgență generate de eșecul utilităților publice și verificarea viabilității planului roșu de intervenție

În fiecare an, pe 13 octombrie, este marcată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, potrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite. În acest context, vineri, 11 octombrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a desfăşurat la S.C. CUP S.A. Focşani, exerciţiul trimestrial, având ca temă „Activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a instituţiilor cu atribuţii în domeniu privind gestionarea situațiilor de urgență generate de eșecul utilităților publice și verificarea viabilității planului roșu de intervenție”

Situaţia tactică generală a simulat explozia unor elemente de muniţie în urma unor lucrări de excavaţie efectuate în curtea Uzinei de Apă în apropierea Staţiei de clorinare. În urma exploziei o butelie cu clor din stația de clorinare este fisurată eliberând vapori de clor în atmosferă. Totodată, în urma evenimentului 10 persoane din cadrul obiectivului au fost rănite și/sau intoxicate cu clor.

Situaţia operativ specială s-a produs din cauza unui scurtcircuit electric care a provocat un incendiu la postul TRAFO din incinta obiectivului cu posibilități de propagare la clădirile învecinate. De asemenea, stația de pompare a apei devine nefuncțională ca urmare a nealimentării cu energie electrică fiind afectați toți consumatorii de apă potabilă racordați la sistemul centralizat al obiectivului.

Ca urmare a producerii exploziei elementelor de muniție au fost generate situaţii de urgenţă ce au presupus intervenţia forţelor din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru deblocarea căilor de acces, evacuarea din clădirile afectate precum și decontaminarea persoanelor, acordarea primului ajutor medical de urgenţă, activarea Planului Roşu de Intervenţie, stingerea incendiilor izbucnite, salvarea persoanelor aflate în medii ostile vieţii, restabilirea ordinii și siguranței publice, remedierea avariilor la stația de clorinare şi la rețelele de distribuție energie electrică și apă.

Având în vedere complexitatea exerciţiului, în cadrul operaţiunilor de intervenţie au fost mobilizate forţe şi mijloace din cadrul tuturor subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, precum şi un echipaj autospecială CBRN de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila.

Scopul principal al exerciţiului a constat în pregătirea, atât a personalului obiectivului, cât şi al celorlalte forţe participante din cadrul instituțiilor care asigură funcții de sprijin la nivel județean, în vederea gestionării tipurilor de risc specifice obiectivului ce s-ar putea produce şi de înlăturare a efectelor negative prin reducerea pagubelor şi nu în ultimul rând, salvarea vieţilor omeneşti aflate în pericol.

Prin atribuţiile pe care le îndeplineşte, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea este în prima linie, atât prin activitatea de prevenire a producerii unor situaţii de urgenţă, respectiv de limitare a efectelor acestora, cât şi prin activitatea de intervenţie în cazul manifestării lor.

Comunicat de presă, ISU Vrancea, 11.10.2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here