Modificări la programul „Prima Casă”

0
100

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, propunerea legislativă pentru modificarea OUG 60/2009, iniţiată de ministrul PSD al Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a afirmat că programului „Prima Casă” i se atribuie un caracter social. Raportul comisiei la acest proiect a fost aprobat cu 14 voturi „pentru” şi o abţinere şi urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Actul normativ prevede introducerea pragului de venit pentru beneficiarii programului, astfel că, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei, iar pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi 7.000 lei.

Deputaţii din comisie au aprobat un amendament astfel încât la calculul acestor limite nu vor fi luate în considerare beneficiile de asistenţă socială primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, dacă acestea duc la depăşirea pragului de 4.500 de lei. Creditele destinate achiziţiei de locuinţelor pot fi garantate de către stat în procent de maximum 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Pentru creditele destinate achiziţiei celorlalte categorii de locuinţe procentul garantat de către stat poate fi de maximum 40% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Creditele destinate achiziţiei locuinţelor de către persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil pot fi garantate de către stat în procent de 100%, au mai stabilit deputaţii. (…)

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, prezent la şedinţa comisiei, a spus că prin acest proiect se dă un caracter mult mai social programului Prima Casă. „Mă bucur că a fost un vot pe un raport favorabil. Noi am încercat să dăm un caracter mult mai social acestui program guvernamental şi să stimulăm familiile cu copii sau chiar luare în plasament a altor copii în familii. Mai mult, au fost amendamente care se referă la a stimula băncile din România în a căuta practic aceste persoane din grupurile vulnerabile pentru a li se acorda facilităţi pentru o astfel de locuinţă. Să sperăm că va avea un vot în plen cât mai curând pentru a beneficia câţi mai mulţi români. (…)Această propunere de modificare a plecat şi de la discuţiile avute cu FMI şi cu cei de la BNR, astfel încât este o analiză făcută corect şi nu încurajăm la îndatorare. Este practic un sprijin pe care dorim să-l acordăm mai ales persoanelor vulnerabile şi nu numai. Este un program cu puternică tentă socială. Per ansamblu este mult mai apropiat de nevoile societăţii”, a spus Teodorovici. El a spus că săptămâna viitoare ar putea să fie adoptat proiectul în plenul Camerei Deputaţilor. „Dacă se adoptă săptămâna viitoare şi se trimite preşedintelui pentru promulgare, la sfârşitul lunii octombrie putem să regăsim în Monitorul Oficial acest act normativ şi de a doua zi să poată fi aplicat” a mai spus Teodorovici.

Articolul integral pe – https://bit.ly/2oY1UY9

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here