Casa Alaci va fi reabilitată de societatea Consart 96 SRL

0
619

Societatea Consart 96 SRL va executa lucrările la proiectul „Consolidare și restaurare Secție de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci”. Societatea amintită a câștigat licitația organizată pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5: „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1: „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

Contractul de finanțare nr. 2093 a fost încheiat în dată de 16.05.2018 între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2014 – 2020, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și Unitatea Administrativ Teritorială Județul Vrancea, în calitate de beneficiar. Valoarea totală estimată a proiectului este de 3.062.707 lei. „Construcția acestei case monument a fost realizată între anii 1894-1895 de către Ghiță Missir, un negustor armean, și este vândută în anul 1920 lui Anton Alaci, de asemenea armean, de profesie farmacist, apoi avocat și primar de Panciu. Anton Alaci s-a mutat în Focșani, ocupând funcția de Prefect de Vrancea, și a decedat în 1940, casă rămânând urmașilor săi. În anul 1944, casa este rechiziționată de armata sovietică, iar în 1946 devine sediul PCR al Raionului Putna. Din anul 1951 clădirea intră în proprietatea Muzeului Județean, deschizând-se în acest spațiu o expoziție permanentă ce reunește evoluția societății umane, din cele mai îndepărtate epoci până în prima jumătate a secolului XX”, a declarat managerul de proiect, Luminița Oaneli.

Durata proiectului este de 66 luni începând cu 16.05.2018. În cadrul proiectului vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât și în exterior. Fântâna, care se află pe amplasamentul investiției, adusă aici în anul 1980 din altă locație și care face parte din construcțiile ce au marcat prima alimentare cu apă a orașului Focșani, va fi restaurată și i se va reda funcțiunea inițială, aceea de cișmea. De asemenea, vor fi reabilitate și spațiile verzi, mobilierul urban, aleile, spațiile carosabile/ pietonale din jurul monumentului și vor fi amplasate corpuri de iluminat de epocă în zonele pietonale. De asemenea, va fi reconstituită împrejmuirea de epocă a clădirii.

Sursa foto: ro.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here