Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Mandatul (IV)

În articolul de astăzi vom discuta despre cauzele de încetare ale contractului de mandat.

Pe lângă cauzele generale de încetare a contractelor (prin acordul părților, expirarea termenului pentru care a fost dat mandatul, executarea contractului, etc), mandatul poate să înceteze și prin revocarea sa de către mandant, renunţarea mandatarului, moartea, incapacitatea sau falimentul mandantului ori a mandatarului. Aceasta regulă are și excepții pe care legea le prevede în mod expres.

Referitor la situația încetării contractului de mandat prin revocarea lui de către mandant, putem spune că acesta din urmă poate să îl revoce oricând, expres sau tacit fără a avea vreo importanță forma în care a fost încheiat contractul şi chiar dacă a fost declarat irevocabil. Dacă pentru aceeași afacere este dată o împuternicire unui nou mandatar, atunci aceasta revocă primul mandat.

Chiar dacă revocă mandatul, cel care l-a dat are îndatorirea să îşi execute obligaţiile faţă de cel pe care l-a împuternicit, precum și să repare prejudiciile suferite de mandatar din cauza revocării nejustificate ori neașteptate.
Așa cum am arătat mai sus, și mandatarul poate renunța oricând la mandat, cu obligația din partea lui de a-l notifica pe mandant despre renunţarea sa. În această situație, mandatarul are anumite drepturi și anumite obligații față de cealaltă parte. Astfel, dacă mandatul este dat cu titlu oneros, mandatarul poate pretinde remuneraţia pentru actele pe care le-a încheiat pe seama mandantului până la data la care a înteles să renunţe. Pe de altă parte, mandatarul are obligația să îl despăgubească pe mandant pentru toate prejudiciile pe care acesta le-a suportat și care au rezultat în urma renunţării, cu excepţia cazului când continuarea executării mandatului i-ar fi cauzat mandatarului însuşi o pagubă însemnată, care nu putea fi prevăzută la data acceptării mandatului.

Dacă una dintre părti decedează, este în incapacitate sau în faliment, moştenitorii sau reprezentanţii ei au îndatorirea să informeze de îndată cealaltă parte, mandatarul sau moştenitorii ori reprezentanţii săi fiind obligaţi să continue executarea mandatului dacă întârzierea acesteia riscă să pună în pericol interesele mandantului ori ale moştenitorilor săi.

Pentru informații suplimentare in legatura cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?