GALERIE FOTO: Lecții de istorie la mausolee, pentru elevi premianți de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”

0
247

Proiect de şi pentru tineret organizat de Centrul de Tineret Focşani

Identitatea și valorile naționale în contextul Marii Uniri”

În data de 25 septembrie 2019 a avut loc una dintre activităţile principale ale proiectului de tineret ”Identitatea și valorile naționale în contextul Marii Uniri ”, realizat în parteneriat cu Muzeul Vrancei. La activitatea care s-a desfășurat la Soveja și Mărăști au participat 18 elevi premianți de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, însoțiți și coordonați de doamna consilier educativ Daniela Ciolpan și de doamna pedagog Daniela Tărlungeanu. Înainte de a ajunge la cele doua obiective de importanţă naţională, Mausoleul de la Soveja și Mausoleul de la Mărăşti, doamna muzeograf Emilia Atanasiu care s-a aflat în mijlocul participanților pe tot parcursul zilei, le-a prezentat liceenilor istoria mai puțin cunoscută a Mausoleului Mărășești, obiectiv de prim rang al istoriei naționale, încercând să stârnească interesul participanților pentru cunoașterea și înțelegerea trecutului istoric al poporului român, în special a momentelor istorice marcante, ce au avut loc in județul nostru, care au dus la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Accentul a fost pus pe importanța bătăliei de la Mărășești în istoria poporului român și în contextul Centenarului Marii Uniri și au fost evocate în acelasi timp și personalitățile cele mai importante ce au luat parte la luptele de la Mărășești.

După această introducere în istoria județului nostru și după captarea atenției liceenilor, prima oprire a fost la Mausoleul Soveja unde, încă de la intrare am fost întâmpinați de doamna Rodica Necula, care le-a vorbit tinerilor despre etapele construirii Mausoleului și importanța națională a acestuia, despre luptele cumplite ce s-au dat in zona Văii Şuşiţei și despre eroismul soldaților români căzuți în acele bătălii. Participanții la proiect au mai aflat cu uimire de faptul că Mausoleul Soveja este singurul mausoleu cu osuar total deschis, de la noi din țară, și au fost impresionați de respectul față de eroi, demonstrat prin existența criptelor atât pentru eroii români care s-au jertfit pentru țara noastră, cât și pentru eroii germani, ruși, austrieci și unguri, în semn de respect pentru sacrificiul lor.

A doua vizită a fost la Mausoleul Mărăști unde am fost întâmpinați, tot de la intrare, de domnul Costica Tecuceanu care le-a povestit tinerilor despre semnificația bătăliei de la Mărăști și despre faptul ca marea victorie de la Mărăşti ar trebui sa fie pe primul loc deoarece această ofensivă a fost “capul de pod” pe care s-au sprijinit ofensivele decisive de la Mărăşeşti şi Oituz. Pentru ca aceste strălucite fapte de eroism şi dăruire să rămână veşnic în amintirea celor ce le-au urmat eroilor de la Mărăşti, s-a înălţat acest Mausoleu din localitate, a carui piatra de temelie a fost pusă la 10 iunie 1928 în prezența Reginei Maria. La subsolul mausoleului se află criptele în care sunt depuse osemintele militarilor români, ruși și germani, participanți la Primul Război Mondial, ulterior aici fiind depuse și sarcofagul mareșalului Alexandru Averescu și criptele generalilor Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu și Nicolae Arghirescu, ale căror personalități au fost omagiate în cadrul acestui proiect.

Tot la Mausoleul de la Mărăști, tinerii au vizitati si muzeul în care se păstrează trofee militare, hărți, documente, fotografii, acest muzeu aflându-se in incinta mausoleului.

Mulțumim elevilor de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” și coordonatorilor acestora, pentru participarea și implicarea în proiectul de tineret ”Identitatea și valorile naționale în contextul Marii Uniri ” , conducerii colegiului pentru sprijinul acordat, precum și partenerului din acest proiect, Muzeul Vrancei.

Director Executiv, Daniel Gongu

Comunicat de presă DJST Vrancea, 01.10.2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here