Marți, pe 1 octombrie, a fost sărbătorită Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, motiv pentru care bunicii internați în Căminul pentru bătrâni Focșani au fost sărbătoriți cu tort și activități recreative. În acest an s-a organizat pentru prima dată și Ziua Porților Deschise, astfel încât, cei interesați, să poată vedea care sunt condițiile pe care centrul și echipa le pun la dispoziție persoanelor în nevoie. „Astăzi este 1 octombrie, Ziua Internațională a Personelor Vârstnice, de cinci ani, de când sunt angajată aici, această zi nu a rămas în niciun an neobservată. Acum m-am gândit să facem, pentru prima dată, și Ziua Porților Deschise, timp de două zile: 1 și 2 octombrie. Pe la 11.30, astăzi, vom avea o întâlnire cu tineri voluntari din cadrul Direcției Județene de Sport și Tineret, tineri din cadrul Direcției Generale și Protecția Copilului, am înțeles că va veni și doamna comisar Monica Manolache… va fi o întâlnire cu persoanele vârstnice care ne vor povești diverse instoriare pe care doresc să le împărtășească împreună cu noi. Tinerii ne vor spune cum văd ei viața peste 20/30 de ani‟, mi-a spus Mirela Poenaru, asistent social în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Focșani.
Ziua Porților Deschise
Ziua Porților Deschise, inițiată de asistentul social are rolul de a veni în întâmpinarea tuturor celor interesați de viața pe care un bătrân o are la un cămin: „În primul rând, aici la oferim îngrijire, monitorizarea stării de sănătate, asigurarea hranei, supraveghere, socializare, petrecerea timpului liber, atenție și iubire. Programul de astăzi cuprinde prezentarea treptei valorilor care este de fapt, calea de acces la nivelul superior pe care am așternut câteva cuvinte despre care consider că nu ar trebui să lipsească din viața noastră. Dacă aș fi avut puterea, mi-aș fi dorit ca persoana care calcă pe fiecare treaptă să-și însușească acele calități. M-am gândit că fără credință nu putem face nimic, și după aceea au venit și celelalte cuvinte. Poate unii dintre noi nu le-am dobândit pe parcursul vieții, sau poate la o anumită vârstă le pierdem și, spre exemplu, uităm să mai iubim, să fim îngăduitori, să fim mai respectuoși. Depinde de puterea și iubirea fiecărui om, dacă vrei și iubești viața, este imposibil să nu vrei să faci ceva. Aici, pur și simplu din nimic, reușesc să fac multe lucruri numai dacă îmi propun: îmi vine ideea și, imediat, apar și resursele. Așa cum treapta valorilor o vedeam altfel, am vrut să vopsim cu roșu, galben și albastru, pentru că scrisul nu este pe treaptă, este pe contra-treaptă și acolo aș fi vrut să vopsim, dar am înțeles că pompierii nu ar fi fost de acord cu așa ceva, pentru că este un produs inflamabil. Atunci am găsit niște markere speciale cu vopsea astfel încât ceea ce am scris să dureze ceva timp. În program mai avem întâlnirile cu tinerii și un tur al instituției în cadrul căruia vom prezenta inclusiv sala de mese, sala de lectură, de socializare, cabinetul medical, de kinetoterapie și unele camere în care ne permit bătrânii, pentru că trebuie să le respectăm intimitatea. La final, vom ruga toate persoanele să scrie câteva impresii pe caietul de la intrare. Nu am vrut să-l intitulez Caiet de onoare pentru că aici consider că este o familie, iar în familie mai sunt și neajunsuri, și e clar că sunt și la noi, poate cineva are ceva ce nu i-a plăcut, și chiar aș vrea să se evidențieze și acest lucru astfel încât să putem remedia ceea ce nu este bine.‟
„Primul pas este evaluarea persoanei‟
În prezent, sunt 52 de persoane internate în Cămin: 19 bărbați și 33 de doamne. Capacitatea acestuia este de 62 de persoane, iar pentru sezonul rece, deja a început un noul val de solicitări. „Primul pas este evaluarea persoanei, astfel încât să vedem dacă noi putem să-i venim în ajutor, totodată, persoana vârstnică are ocazia să vadă dacă se poate acomoda. Cu ajutorul unora dintre bătrâni am adunat și recolta din grădina pe care, tot cu ei, am plantat-o și îngrijit-o. Cu precădere, am vrut să le servească în stare crudă, s-au făcut salate, am pus castraveți la murat, iar atunci când au fost mâncăruri la care se puteau servi și legume, le-am adus la masă. Astăzi o să fie și un tort aniversar pe care îl vom servi la masa de prânz, le vom cânta și La mulți ani! Cei care sunt născuți în octombrie, vor fi sărbătoriți spre sfârșitul acestei luni. Sărbătoriții lunii septembrie au avut parte de această surpriză pe 26, joi. Alegem o zi din lună, spre sfârșit, ca să putem să-i sărbătorim pe toți. Prima dată când m-am dus cu tortul în sala de mese nu știau cum să reacționeze, ceea ce m-a emoționat extraordinar. Cei care sunt mai de mult, și au legat unele relații de atașament între dânșii, își fac mici cadouri. Pozele pe care noi le publicăm pe rețelele de socializare nu sunt ca să arătăm ce se face, ci sunt pentru aparținătorii bătrânilor, aparținători plecați în străinătate care ne sună și ne mulțumesc pentru tot ceea ce facem pentru dânșii, că au ocazia să-i vadă‟, a declarat Mirela Poenaru, asistent social în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Focșani.
„Copiii le aduc bucurii‟
„O astfel de activitate îi animă pe bătrâni, le ridică moralul… ei sunt tot timpul dornici de socializare, și orice apare nou, neprevăzut în sens pozitiv, le dă o stare de bine, îi face mai deschiși, mai comunicativi, mai zâmbăreți, ies din monotonia zilnică în care intră voit, pentru că noi le oferim multiple posibilități, însă vârsta, boala, neputința, îi determină să stea mai rezervați. Sunt și persoane optimiste, cu chef de viață care ies în fiecare zi. Chiar dacă este un pic mai rece, își pun un trening și ies să se plimbe prin curtea Căminului. Spre exemplu, domnul Mirică este sportivul Căminului. Pe la 5.00/ 5.30 dimineața, iese pe holuri, își face gimnastica de rigoare, el este cel care întreține solarul, copacii… primăvara taie merii… Are 84 de ani, și vreo 5/6 ani de când este aici. Căminul a fost înființat în urmă cu 11 ani, deci sunt și persoane mai vechi în instituție decât domnul Mirică. Sunt foarte veseli, foarte dechiși atunci când vin copii la ei, pentru că își aduc aminte de nepoții și copiii lor. Pentru mine, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice vine cu o încărcătură emoțională și meditativă în același timp. Emoțională, pentru că mă gândesc că și eu am părinți vârstnici, am avut și eu bunici, iar medidativă pentru că, la un moment dat, o să ajung și eu vârstnic și mă gândesc unde mi-ar plăcea să trăiesc, cum mi-ar plăcea să-mi duc bătrânețea… mă gândesc: o să fiu o persoană ursuză, sau o persoană veselă și activă? ‟, a mărturisit Mihaela Nebuneli, medic în cadrul Căminului.
Maria, Niculina și Neaga au venit în sala în care urmează să se desfășoară activitatea: „Știm că este o surpriză, așteptăm să vedem ce se întâmplă‟, spune mamaia Maria, rujată și pregătită pentru oaspeți. În a doua zi a Porților Deschise, auzul bunicilor va fi încântat de câțiva copii pasionați de chitară.