Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Zacusca – mândrie pentru tinerele gospodine, chin pentru cele în vârstă ?

Toamna se numără… borcanele! Așa spune o gospodină adevărată. Se pare că a revenit la „modă“ să ne mândrim cu borcanele frumoase, umplute cu fel și fel de preparate pentru iarnă. Pentru că am avut-o musafir pe mătușa Mărioara, am zis să profit de faptul că este o bună bucătăreasă, așa că am învățat să fac cea mai bună zacuscă de vinete. În două zile de muncă, am reușit să facem 44 de borcane de 400 de grame. În prima zi, am mers în piață să cumpărăm cele necesare. De la primul pas făcut în piață, culorile legumelor și fructelor efectiv îți luau ochii. E o minunăție piața din acest anotimp. Prețurile, erau peste tot la fel. Dacă era pe undeva pitită o bătrânică ce avea prețul mai mic la legume decât ceilalți vânzători, era doar pentru că produsele ei nu erau așa arătoase ca ale celorlalți.

Vinetele le-am cumpărat cu 2,5 lei/kg, ardeii 5 lei/kg, ceapa 2 lei/kg, roșii aveam în grădină, însă pe piață erau 3 lei/kg. Rețeta clasică este pentru aproximativ 20 de borcane, însă eu am făcut porție dublă. Ajunse acasă, am scos tot ce aveam din sacoșe și imediat ne-am apucat de aprins grătarul în curte. Mai întâi să vă scriu

Ingredientele:

vinete 6 kg

ceapă 3 kg

ardei capia roșu sau ardei gras roșu 3 kg

roșii gogonele, cărnoase și bine coapte 3 kg sau o sticlă de 1 l de pastă de roșii

ulei de floarea soarelui 500 ml

1-2 morcovi

2-3 frunze dafin

sare

2-3 căței usturoi

piper măcinat, ardei iute

Mod de preparare:

Pe grătarul din curte, se coc vinetele și ardeii. De pe grătar, ajung într-un vas mare cu apă rece. Apa se va încălzi, așa că se mai schimbă de două, trei ori. Odată terminate aceste legume, se trece la curățarea lor de coajă. După ce au fost curățate, separat, se pun în două strecurători și se lasă până a doua zi să se scurgă bine. Mi-a spus mătușa că zeama de la ele, sucul lor, va face zacusca amară. Roșiile se decojesc neapărat. Ca un secret, se face o tăietură în formă de cruce pe roșie, apoi se scufundă câteva secunde în apă clocotită. Astfel, se decojesc, una-două. A doua zi de dimineață ne-am apucat de tocat toate legumele. Ceapa, roșiile, vinetele coapte și scurse, morcovii dați pe răzătoare și ardeiul copt și scurs. Nu ne-am chinuit prea mult, că le-am dat prin robotul de bucătărie. În 10 minute erau toate terminate.

Cât m-am ocupat de tăiat legumele, mătușa a aprins focul în curte, că deh, a venit pregătită cu ceaun mare, de 25 de kg și pe aragaz în bucătărie nu m-am încumetat să-l pun. Așa că zacusca mea a fost făcută în curte, în ceaun pe pirostrie. Când focul s-a dus și a rămas jarul, am pus ceaunul, l-am lăsat să se înfierbânte și am pus uleiul. O să vi se pară puțin, dar mai completați cu apă. Se poate pune și mai mult ulei, însă va ieși zacusca prea uleioasă. Se adaugă ceapa și se lasă să se călească bine . Aici se poate pune puțină apă. După, se pun morcovii care sunt opționali. Mătușa spune că dau o culoare mai frumoasă și un gust puțin mai dulce. Când ceapa și morcovii sunt căliți bine bine, se pun vinetele și aproape de sfârșit roșiile sau pasta de roșii. Sare după gust, piper, foi de dafin, puțin ardei iute uscat măcinat și ca un mic secret, mătușa pune și câțiva căței de usturoi să dea un gust aparte.

Atât! Este foarte ușor de făcut și se face foarte repede dacă ai o mătușă și un robot de bucătărie. Zacusca am pus-o în borcane, deasupra am pus folie alimentară, apoi strâns bine capacul. Borcanele le-am fiert în apă pe foc, 30 de minute din momentul în care apa a început să dea în clocot. Se scot din oala cu apă, se pun cu gura în jos și se acoperă cu un prosop. Următoare zi se etichetează și se depozitează în cămară. Spor la treabă, gospodinelor!

Eu eram tare mândră de ceea ce am făcut, pe când mătușa îmi spune „nu se mai merită mămică să faci în ziua de azi zacuscă. Te costă mai mult decât ai cumpăra-o din magazin și muncești o grămadă. Noi făceam că nu aveam bani și nu se găsea gata făcută la magazin, dar acum, când găsești de toate, nu se merită să te mai chinui“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?