GALERIE FOTO: ENET Focșani, între revizie și sistarea furnizării gazelor naturale

1
1516

Autoritățile locale fac demersuri pentru rezolvarea problemei alimentării cu gaze naturale a centralei termice de la ENET. Această situație ar urma să fie rezolvată în următoarele zile, odată cu finalizarea lucrărilor de revizie la motoarele centralei termice. Directorul ENET, Manole Merchea, a explicat că era nevoie de o revizie la motoarele centralei termice care nu au beneficiat decât de întreținere în cei șase ani. Sunt lucrări necesare care trebuiau executate de specialiști pentru a asigura buna funcționare a centralei.

Între timp, cei de la ENET au acționat în instanță cu o ordonanță președințială pentru a-i obliga pe cei de la Engie să reia furnizarea de gaze. ENET a justificat solicitarea prin statutul de consumator captiv pe care îl are în relația cu furnizorul de gaze. Practic, cei de la ENET nu pot schimba furnizorul și să încerce să cumpere gaze de la altă firmă. Ori, în calitatea lui de producător de enegie termică în sistem centralizat, societatea trebuie să asigure agentul termic pentru unitățile de învățământ, instituții publice. Iar blocarea furnizării de gaze are consecințe sociale la nivelul municipiului Focșani. Practic, situația restanțelor acumulate la facturile de gaze naturale ar trebui rezolvată printr-o negociere și nu printr-un act unilateral de sistare a furnizării de gaze.

La acest moment, ENET are datorii istorice către Fondul de risc al Ministerului Finanțelor Publice pentru credite cu garanția statului pentru plata combustibililor achitate în locul ENET și la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Sunt datorii care generează penalități imense plătite de ENET și care afectează situația financiară a acestei societăți. Totalul datoriilor acumulate de ENET depășește 120 milioane lei, din care mare parte o reprezintă penalitățile acumulate în timp.

Problema datoriilor istorice de la ENET ar putea fi rezolvată prin declanșarea procedurii de insolvență, care ar permite restructurarea datoriilor după modelul de la Hidroelectrica. Cei de la ENET au mai încercat la Ministeul Economiei o reconversie a datoriilor în acțiuni însă fără succes. Mai mult, o asemenea inițiativă ar fi putut fi asimilată unui ajutor de stat. În aceste condiții, intrarea în insolvență ar permite restructurarea datoriilor către MFP, transformarea lor în acțiuni și plata la timp a furnizorului de gaze naturale. Fără blocarea conturilor și virarea banilor către Fisc, cei de la ENET vor dispune de fonduri suficiente pentru plata furnizorilor.

1 COMENTARIU

  1. Bun, si ce aveti de spus in privinta faptului ca declaratiile acestea nu sunt compatibile cu ce scrie pe site-ul companiei dvs.? V-ati gandit in ce postura neplacuta va puneti salariatii de la dispecerat cand cetatenii suna sa se informeze in privinta reluarii furnizarii serviciilor, acum in prag de iarna? Cum ramane domnilor si doamnelor cu promisiunile abracadabrante privind calitatea serviciilor prestate? Sunt intrebari retorice nu va obositi sa raspundeti, ca de obicei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here