Deficit de medici de familie în satele vrâncene

0
420
Consultorio Obourke, Doctora Betty Gómez.

Ministerul Sănătății poartă discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale pentru finanțarea rețelei de asistență medicală primară și creșterea rolului medicului de familie în țara noastră, astfel încât să fie asigurat numărul necesar de medici în mediul rural. Strategia ministerului a fost prezentată într-un răspuns transmis deputatului PSD de Vrancea Angel Tîlvăr, care solicitase precizări referitoare la măsurile și acțiunile concrete pentru acoperirea deficitului de medici de familie în mediul rural.

Deputatul vrâncean atrage atenția asupra situației din mediul rural, unde sunt localități fără medic, iar localnicii sunt nevoiți să se deplaseze kilometri buni pentru a beneficia de asistență medicală. La acest moment, nouă localități din Vrancea nu au medic de familie, respectiv Bogheşti, Andreiaşu, Răcoasa, Obrejiţa, Negrileşti, Păuleşti, Valea Sării, Năruja și Spulber. Și nici nu vor avea prea curând. „Încercările autorităților locale de a atrage doctori în zonele rurale nu au dat rezultatele așteptate. Cu toate că plătesc o viață întreagă contribuția la sănătate, pentru a putea primi îngrijirile necesare la pensie, bătrânii Vrancei trebuie să se deplaseze zeci de kilometri pentru a primi o rețetă medicală sau sunt nevoiți să aștepte zilele în care medicii vin la ei în comună”, arată deputatul Tîlvăr.

Parlamentarul menționează situația din comuna Obrejița, cu o populație de aproximativ 1640 de locuitori, distribuită în aproximativ 580 de gospodării. Aici, autoritățile locale s-au îngrijit ca locuitorii comunei să aibă un spațiu adecvat pentru a beneficia de asistență medicală primară și au pus la dispoziția medicilor atât un punct de lucru utilat corespunzător, cât și o locuință de serviciu. Din păcate, precizează deputatul social democrat, nici un medic de familie nu și-a manifestat dorința de a fi aproape de oamenii comunei.

Astfel, o situație realizată de CAS Vrancea arată că, la 1 aprilie 2019, 140 de medici de familie se aflau în contract cu instituția. „Potrivit unei comisii formate din reprezentanți ai CAS Vrancea, Direcției de Sănătate Publică Vrancea, Colegiului Medicilor Vrancea, Patronatului medicilor de familie şi al Asociației profesionale a medicilor de familie, care stabilește necesarul de medici de familie şi numărul de înscriși minim pe localități în județul Vrancea, la nivelul județului ar fi nevoie de 191 de medici de familie”, arată deputatul Tîlvăr.

În acest context, Ministerul Sănătății precizează că se urmărește îmbunătățirea asistenței medicale primare. „În acest sens a fost majorată cifra de școlarizare prin rezidenția în specialitate medicină de familie de la 160 locuri/ posturi în 2017 la 598 posturi în anul 2018. Se are, de asemenea, în vedere menținerea la un nivel constant în următorii ani a cifrei de școlarizare prin rezidențiat în medicină de familie (o medie de 300-350 rezidenți pe an)“, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here