Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Două focare de pestă porcină apărute în ultimele zile în Vrancea

Măsurile care trebuie aplicate de autoritățile locale pentru combaterea pestei porcine africane (PPA) au fost discutate, ieri, la întâlnirea conducerii Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor Vrancea cu primarii comunelor din județ. Întâlnirea a fost condusă de prefectul Ticu Costandache, care le-a recomandat edililor să aibă bani prevăzuți în buget pentru a putea interveni și a achiziționa materialele de care este nevoie în cazul apariției unor focare de PPA. Tot ieri au avut loc întâlniri ale conducerii DSVSA cu medicii concesionari și cu administratorii fondurilor de vânătoare referitoare la planul minimal de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane.

Întâlnirile de ieri au fost organizate după apariția a două focare de PPA în ultimele zile, la Tătăranu și Homocea. La Tătăranu a fost confirmat virusul PPA la trei porci. După confirmarea diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Luni, la Homocea, a apărut o suspiciune de PPA pentru 13 animale la o gospodărie din centrul satului. Veterinarii vrânceni așteaptă confirmarea de la IDSA iar până atunci au aplicat toate măsurile legale.

Gospodăriile au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare și dezinfecţie, precum și instalarea filtrelor rutiere. D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfășurare, arată DSVSA. Veterinarii precizează că „pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

Veterinarii arată că este interzisă vânzarea sau cumpărarea porcilor, atât în zona de pretecție cât și în zona de supraveghere a focarelor de Pestă Porcină Africană. Obligatoriu porcii trebuie să fie crotaliați în exploatație. Orice îmbolnăvire sau mortalitate se anunță imediat la medicul veterinar din comună sau la DSVSA Vrancea. De menționat că focarele de pestă porcină au apărut, în special, din cauza nerespectării regulilor minime impuse de autoritățile sanitar veterinare. Mulți țărani au cumpărat animale sau furaje de la persoane care nu aveau documente de proveniență, fără să anunțele veterinarii zonali.

Sursa foto: Facebook/Institutia Prefectului judetul Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?