CUP face precizări privind furnizarea apei în comuna Cotești

1
675

În urma sesizărilor primite din partea mai multor utilizatori din comuna Cotești, referitoare la lipsa apei în localitate pe timpul verii, dorim să vă informăm:

În perioada în care gestionarea serviciului era asigurată de către autoritatea locală, alimentarea utilizatorilor se realiza din cinci surse de apă. CUP SA Focșani a preluat în exploatare doar patru surse (deoarece una dintre ele era pe domeniu privat). Din cele patru surse preluate, două nu îndeplineau condițiile pentru a asigura apă potabilă populației, fapt rezultat din analizele de laborator efectuate la preluare. Aceste analize au fost realizate atât în laboratoarele proprii, cât și în cele ale Direcției de Sănătate Publică Vrancea. În consecință, în prezent se asigură apă doar din două surse, care se dovedesc a fi insuficiente în perioada secetoasă de vară.

Cunoscând problemele sistemului de alimentare cu apă, Primăria Cotești a decis predarea sistemului către CUP SA Focșani, pentru a fi inclus în programul de investiții POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare), pe care îl implementăm în prezent. La finalizarea proiectului, în comună va fi adusă apă de bună calitate și îndestulătoare, prin intermediul unei rețele de aducțiune, care va alimenta mai multe UAT-uri (Vârteșcoiu, Cîrligele, Cotești, Urechești, Popești, Bordești, Broșteni).

În afară de modernizarea sistemului de alimentare cu apă, proiectul implementat prin POIM în aceste localități include și realizarea unui sistem de canalizare.

Consumul necontrolat din perioada verii se datorează în mod special branșamentelor ilegale, pe care le-am descoperit după preluarea sistemului. Din analizele efectuate, s-a observat că majoritatea celor care reclamă acum lipsa apei fac parte din categoria celor care au avut astfel de branșamente ilegale (pe care am început să le descoperim o dată cu preluarea sistemului), toate acestea fiind documentate și susținute cu procese-verbale de constatare, fotografii ș.a.

În etapele premergătoare implementării POIM, Compania de Utilități Publice Focșani a solicitat UAT-urilor, prin chestionare, informații despre starea și necesitățile investiționale ale sistemelor existente de apă. Primăria Cotești nu a semnalat nicio problemă în ceea ce privește sistemul de alimentare cu apă al comunei și astfel, pentru această localitate, nu au fost cuprinse alte investiții în afară de racordarea la conducta de aducțiune a sistemului.

După preluarea în operare de către CUP SA Focșani au fost remarcate și recunoscute de către Primăria Cotești o serie întreagă de probleme ale sistemului (lipsă surse de apă calitativă sau în proprietatea primăriei, rețele defectuoase, cu pierderi foarte mari, deteriorate, trasee necunoscute ale rețelelor de apă prin proprietăți private, consumuri necontorizate), toate aceste conducând la situația actuală.

Remarcăm faptul că în perioadele de toamnă-iarnă-primăvară, nicio gospodărie din localitate nu a reclamat lipsa apei, ci doar în perioada de vară și de secetă, iar aceasta demonstrează că, și în condițiile actuale, apa pentru consumul casnic ar fi suficientă, însă ea se utilizează în alte scopuri, de către unii cetățeni.

Sursa text și foto: Facebook/Compania de Utilitati Publice SA Focsani

1 COMENTARIU

  1. Fam .Goldoiu Jenica din Cotesti ,jud Vrancea, nu are apa curenta de peste 10 ani , si nimeni nu face nimic….cu toare ca platim impozite si taxe la Primaria Cotesti, si am facut mai multe sezizari.Va rugam rezolvati situatia noastra,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here