Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

REPORTAJ. Un arădean cu adresa din buletin ”la Castel” locuiește ca un nobil, având blazon și costume medievale

Un arădean este singurul român care are în buletin trecut la adresă doar „Castel”, el locuind într-un astfel de imobil vechi de aproape trei secole, pe care l-a concesionat de la Primăria Şofronea după Revoluţie, când era în paragină din cauză că a fost folosit decenii ca sediu de C.A.P. Bărbatul trăieşte acum după norme nobiliare, a creat un blazon al familiei şi desfăşoară activităţi caritabile, prin intermediul unei fundaţii care a ajutat mii de persoane din toată ţara.

Daniel Negrea s-a remarcat, la începutul anilor 1990, mai mult prin muzică religioasă, el având turnee în ţară şi în străinătate. Asemănarea sa cu Benny Andersson, unul dintre membrii grupului ABBA, i-a adus faimă în afara ţării şi chiar a ajuns să lucreze cu celebrii artişti suedezi. (…)

În ţara noastră, arădeanul era obişnuit să fie comparat cu Benny Andersson, însă în SUA spune că a fost confundat cu Chuck Norris, în timpul unor turnee. „Aveam acelaşi stil de îmbrăcăminte, cu ciocate, pălărie, freza, barba… Acolo eram Chuck Norris, în Europa eram Benny Andersson…”, spune arădeanul, care de profesie este socio-teolog şi are licenţă în drept.

La mijlocul anilor 1990, Daniel Negrea s-a concentrat pe activitatea fundaţiei caritabile „Humanitas Gura Popii”, pe care o înfiinţase şi care reuşea să susţină numeroase familii cu nevoi materiale, cu ajutorul fondurilor atrase din afara ţării. În timpul activităţilor sale sociale, a descoperit un castel ruinat în localitatea Şofronea, aflată la aproximativ zece kilometri de municipiul Arad. Clădirea are o vechime de 250 – 300 de ani, însă după 1949, când a fost preluată forţat de comunişti, a devenit sediu al unei ferme de stat, iar mai apoi de C.A.P. Astfel, până în 1990 s-a distrus, pentru că imobilul fiind folosit inclusiv şi ca depozit de cereale. (…)

În 1995, arădeanul a ajuns la o înţelegere cu administraţia locală din Şofronea şi a obţinut concesionarea pe 99 de ani a domeniului, care are şi un parc de cinci hectare. Din acel moment, fundaţia a colectat fonduri şi a investit în reabilitarea castelului, amenajând şi un mic loc de agrement, un ştrand termal, care este vizitat de 25.000 de oameni pe an. (…) El s-a mutat cu întreaga familie într-o aripă a castelului, de unde administrează fundaţia şi locul de agrement. Spune că trăieşte după „normele nobiliare”, concentrându-se pe acţiunile de caritate pe care fundaţia şi filialele deschise le au în toată ţara. (…) „Am derulat proiecte cu impact major în 17 judeţe, între care se numără şcoli de alfabetizare care au reuşit să integreze în învăţământul de masă sute de copii. Am facilitat accesul la servicii medicale celor defavorizaţi, iar cu ajutorul unui proiect cu finanţare externă, am reuşit sigilarea danturilor a 30.000 de copii din ţară, în decurs de cinci ani, pentru a nu mai face carii”, inventariază Daniel Negrea. (…) Daniel Negrea şi familia sa nu au servitori care să le aducă ceaiul sau masa, chiar dacă stau într-un castel. Ei sunt cei care întreţin tot domeniul. Cea mai mare parte a timpului, în sezonul cald, familia poate fi văzută lucrând pe domeniu, inclusiv la întreţinerea spaţiilor verzi din ştrandul termal sau a curăţeniei. (…) Arădeanul are planuri să dezvolte domeniul şi a început deja amenajarea unei baze de tratament, care va oferi şi 15 locuri de cazare. El spune că tot ce va realiza în următorii ani va rămâne statului, după expirarea concesiunii sau dacă familia nu va dori să continue activitatea fundaţiei după moartea sa.

Marian Buga

Articolul integral pe – https://bit.ly/2kjTVmd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?