GALERIE FOTO: „Mausolee pe bicicletă”, a V-a ediție: 145 de bicicliști au pedalat „eroic“ în Vrancea, de Zilele Europene ale Patrimoniului

0
700

145 de cicliști au pedalat sâmbătă, la a V-a ediție a turei de ciclism „Mausolee pe bicicletă”. Evenimentul face parte din seria de acțiuni organizate în județul Vrancea cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului. Proiectul, aflat deja la cea de-a a V-a ediție, este derulat pentru comemorarea eroilor Primului Război Mondial, prin unirea într-un traseu ciclist de 156 km a celor patru mausolee din județ, respectiv mausoleele de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani.

Sâmbătă, la ora 8:00, la startul de la Mausoleul Eroilor Focșani și-au dat întâlnire 145 de cicliști din peste 10 județe din țară, dar și doi cicliști din Italia. Printre participanți s-au regăsit un număr de 10 cicliști care au participat la toate cele 5 ediții Mausolee pe bicicletă, cât și cicliști din comunitatea „Cu bicicleta la mare” sau membri ai Asociației Adevarații velo-prieteni, randonneurii României. De la Focșani, cicliștii au mers pe ruta Odobești, Jariștea, Bolotești, Țifești, cu o scurtă pauză la Vidra, unde au beneficiat de primirea caldă organizată de Primăria comunei. A urmat Vizantea Livezi, Câmpuri și vizita la al doilea mausoleu, cel de la Soveja. Aici, cicliștii au participat la un mini-concert susținut de Cvartetul ”Consonanțe” din Bacău și au gustat din tradiționalele poale în brâu, pregătite pregătite de Elena Țuțui, directorul Centrului Cultural din localitate.

Pauza a fost binevenită, pentru că urmat traseul spre Mărăști, cu o urcare dificilă, recunoscută pentru că îi face pietoni pe mulți bicicliști de week-end. La Mausoleul Eroilor Mărăști a fost organizat un mini-recital de vioară și pian. Tot aici, cicliștii au avut ocazia să vadă Sabia (replica) Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, adusă special pentru acest eveniment în Vrancea de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea. Ultimul obiectiv vizitat a fost Mausoleul Eroilor Mărășești, unde Corul Parohiei Irești a susținut un recital, alături de Cătălin Stepa, interpret de folk. Toți participanții au primit la final medalii și diplome.

La ediția din acest an a fost prezent și Radu Păltineanu, românul care a străbătut pe bicicletă, în 3 ani și 3 luni, cele două Americi. „A fost un eveniment care a reușit, într-un mod inedit, să pună în valoare patrimoniul județului Vrancea și să cinstească memoria eroilor neamului, căzuți în Primul Război Mondial. Am fost plăcut surprins de momentele artistice de la fiecare oprire și de organizarea impecabilă a evenimentului. La cât mai multe astfel de inițiative!”, a scris Radu Păltineanu pe pagina sa de socializare.

Pentru al doilea an consecutiv, la eveniment a pedalat și jurnalistul Lucian Mîndruță, care i-a felicitat pe organizatori pentru ideea, pusă în practică, de a promova mausoleele din Vrancea. „Îmi place la această tură că înveți lucruri, mă refer la istoria României”, a spus Mîndruță. Acesta a lansat și o provocare organizatorilor evenimentului. „În una din turele următoare, demonstrativ sau nu numai, să strângem măcar pe un kilometru ce găsim și ce aruncă oamenii (pe marginea drumului-n.r.) și după aceea să le spunem de la obraz că sunt nesimțiți”, a spus Lucian Mîndruță.

Unul dintre partenerii evenimentului a fost Asociația „Adevărații VeloPrieteni”. „Am fost încântat de traseu, pe care îl cunoșteam din 2017, și a fost unul dintre motivele pentru care am revenit acum, la tura organizată, și am fost încântat de atmosfera pe care am descoperit-o în satele prin care trece traseul. E un pic de atmosferă ca în Franța când pedalezi”, a spus Iulian Ene, de la Asociația „Adevărații VeloPrieteni”.

Ca urmare a faptului că 2019 a fost declarat de către Guvernul României „Anul Cărții”, în cadrul evenimentului a fost realizată și o colectă de carte, cele peste 750 de volume donate de participanți fiind dăruite bibliotecilor școlare din Soveja și Mărăști (Răcoasa).

Mausolee pe bicicletă a reușit să mobilizeze un număr de 22 de voluntari, care au ajutat la organizarea logistică a evenimentului, o parte dintre aceștia fiind recrutați în urma anunțurilor din social-media.

Cea de-a V-a ediție ”Mausolee pe bicicletă” a fost organizată de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea și Consiliul Județean Vrancea, în parteneriat cu Muzeul Vrancei, Asociația „Adevărații VeloPrieteni”, Asociația „Tomiță Lazăr”, Asociația „Proiectele Pandorei”, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea, Serviciul Județean Salvamont Vrancea, Primăria Municipiului Focșani, Primăria Orașului Panciu, Primăria comunei Răcoasa, Primăria comunei Soveja și Primăria comunei Vidra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here