Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Radu Păltineanu, primul român care a traversat Americile pe bicicletă, le-a vorbit elevilor vrânceni

Să faci imposibilul posibil pare a fi visul multor oameni ambițioși, oameni care s-au săturat de rutină și care vor să exploreze. Radu Păltineanu este primul român care a traversat Americile pe bicicletă, într-o aventură care a durat 3 ani, 2 luni și 18 zile. Din Alaska, până în Țara de Foc, Radu a pedalat 34.554 de kilometri prin toate țările și teritoriile Americii. Pe cât de riscantă a fost experiența, pe atât de interesantă și dragă sufletului său de român s-a dovedit a fi la final de drum. Vineri după-amiază, a avut loc o întâlnire a elevilor din clasele a IX-a și a X-a de la Colegiul Național „Unirea‟ Focșani cu Radu Păltineanu în sala Aula Magna a instituției de învățământ.

Astăzi avem onoarea de a avea în mijlocul nostru un român care, folosind un mijloc simplu de locomoție, dar destul de periculos din perspectiva altora – bicicleta, reușește să depășească limitele, reușește să-și învingă niște bariere psihice, dar mai ales fizice. Despre ce a însemnat această aventură, să străbați continente, miile de kilometri și așa mai departe, ne va vorbi dumnealui‟, a spus Romulus Buzățelu, directorul adjunct al Colegiului Național „Unirea‟ Focșani.

O noapte în celulă, amenințări cu pistolul și peripeții de neuitat

Cu ocazia evenimentului „Mausolee pe bicicletă‟, ciclotrotter-ul, exploratorul și speaker-ul motivațional Radu Păltineanu s-a oprit la Focșani pentru a le vorbi tinerilor despre minunățiile acestei lumi care așteaptă să fie descoperite. „Preț de 3 ani și 3 luni am plecat pe o bicicletă similară cu cea din spatele meu. Am pornit într-o aventură de aproximativ 35.000 de kilometri dintr-o extremă în cealaltă a Americii. Când am plecat nu mi-am imaginat că aveam să petrec atât de mult timp pe drum, este totuși o perioadă îndelungată. Planul meu inițial era să parcurg Americile în 9 luni de zile, pe un traseu mult mai scurt. A călători și a vrea să vezi lumea nu este egal bogăție, nu este egal bani. Poți să vezi lumea fără bani. În cazul meu, am avut 900 de dolari canadieni, care înseamnă vreo 700 de doleri americani, dar am știut că voi face în așa fel încât să mă descurc să ajung la capătul drumului pe care mi l-am propus‟, mărturisește Radu Păltineanu.

Radu le-a vorbit elevilor despre școală, despre societate și despre rutina zilnică pe care nu mulți își doresc să o depășească. În călătoria lui care a durat 3 ani și aproximativ 3 luni, românul nostru a ales să înnopteze la localnici pentru că, spune el, la hotel nu ai cum să afli pulsul locului în care te afli. A ajuns să doarmă într-o celulă din Mexic după ce a cerut cazare poliției locale de la baza muntelui pe care urma să facă ascensiunea. A fost amenințat cu ceva ce părea un pistol: „Era ora 9 seara, în Guiana Franceză, și căutam un loc cu wifi să postez povestea zilei, pozele din ziua respectivă și m-au filat câțiva puști care, după ce s-au închis magazinele din zonă, mi-au zis în franceză să le dau tot și să nu o fac pe prostu cu ei. Erau trei puști cam la vreo 16 ani, iar unul a scos ceva ce părea un pistol, nu știu exact, nu l-am verificat. M-am enervat pentru tupeu, am vrut să-l împing pe cel care a scos pistolul, sau ce era, dar am ieșit din încăierare pe bicicletă. Au mai fost situații când am fost amenințat cu un cuțit în Panama, pe o stradă lăturalnică, a reușit să îmi fure unul din coburi, una din gențile în care îmi țineam hainele. În Mexic, cineva pe motocicletă mi-a furat telefonul din mers…‟, a povestit Radu.

De ce a avut nevoie tânărul de 30 de ani în aventura vieții lui: de bicicletă, patru coburi – genți atașate de bicicletă în care își ținea hainele, cort, sac de dormit pentru patru anotimpuri, izopren, cameră de filmat și telefon.

Pentru tinerii care vor să iasă din anonimat, voluntariatul este un bun prilej, spune Radu Păltineanu. În urma turului care a durat 3 ani și aproximatix 3 luni, românul a cunoscut oameni noi, a învățat limba portugheză care i se pare asemănătoare cu limba maternă, ceea ce l-a făcut să spună că s-a simțit în Brazilia ca la el acasă.

2 dolari camera de hotel!

Venezuela i-a amintit lui Radu de România lui Ceaușescu, o lume disperată care aștepta la cozi, nu conta ce se dădea, important era că oamenii aveau de luat nu de dat. Situația din Venezuela i s-a părut cât de cât asemănătoare, a văzut cozi la benzină, a stat la hotel cu 2 dolari pe noapte, a constatat că un plin de benzină, atunci când reușești să îl prinzi, te constă în jur de un leu. A experimentat gusturi noi: a mâncat sos iute făcut din furnici. Spune că noi românii avem tendința de a ne crede ultimii de pe planetă, și nu este așa. Cu toate că a plecat când era adolescent cu familia în Canada, bărbatul nu a încetat să spună că România este o țară frumoasă, o țară cu cel mai bun pașaport, iar românii sunt niște oameni care trebuie să învețe să nu se mai plaseze pe locurile inferioare.

Pe lângă faptul că mersul pe bicicletă ne ajută să ne menținem în formă, contribuie la salvarea planetei prin faptul că nu poluează. În plus, bicicleta îți permite să te strecori în trafic printre zeci sau chiar sute de mașini care stau zi de zi la coadă. Este o rutină pe care, dacă se poate, ar fi bine să o depășim mulți dintre noi, pentru că planeta este a noastră, a tuturor, și fiecare zi este rodul contribuției noastre la întreaga istorie a omenirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?