Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Ceremonie militară, diplome de merit și avansări în grad la ISU Vrancea, cu ocazia „Zilei Pompierilor Români“

Mitul zilei de vineri, 13, pălește în fața sărbătoririi „Zilei Pompierilor din România“. La Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea a avut loc, vineri dimineață, ceremonia militară organizată cu ocazia zilei aniversare a pompierilor din România. Sub un soare arzător de toamnă, pompierii și voluntarii din serviciile de urgență au strălucit în uniformele lor impecabile. Ceremonia a fost deschisă de onorul acordat de locotenent-colonel Cristian Soare și prefectul județului Vrancea, Ticu Costandache. Împreună au salutat pompierii vrânceni.

A urmat apoi intonarea imnului de stat al României, moment în care întreaga formație a ridicat privirile spre cer în semn de recunoștință.

Onoare înainte de toate

Din momentul în care decizi să ai o meserie care presupune salvarea de vieți și bunuri, automat îți asumi faptul că pui viața altora mai presus de viața ta. Salvatorii noștri nu au timp liber, căci atunci când vine vorba de o intervenție toate secundele contează. În prag aniversar, pompierii vrânceni au fost felicitați de reprezentanții de seamă ai orașului. Au trecut 171 de ani de la memorabila zi de 13 septembrie 1848, zi în care cei 166 de ostași pompieri conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu au înnobilat prin jertfa lor ființa Statului Național Român, ținând piept cu prețul propriei vieți forțelor otomane venite să curme aspirațiile de libertate ale Revoluției Române. Curajul, devotamentul și sacrificiul acestora au rămas peste timp repere permanent valide ale profesiei de pompier. În cinstea sacrificiului suprem al eroilor căzuți la datorie va avea loc oficierea serviciului religios‟, a anunțat plutonier major Cristina Pîrvu, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

Reprezentanții unității și-au descoperit capetele în timpul serviciului religios. Smeriți, salvatorii noștri au fost binecuvântați de preotul care le-a urat: „Să ne trăiți întru mulți și binecuvântați ani!‟. Înscrisă în cartea tradițiilor de luptă a poporului român ca pagină nepieritoare de glorie și patriotism, ziua de «13 Septembrie» ne oferă ocazia să onorăm cum se cuvine curajul și devotamentul pompierilor militari români‟, a adaugat Cristina Pîrvu, înainte de a-i da cuvântul prefectului Ticu Costandache, care a transmis mesajul prim-ministrului României, Viorica Dăncilă.

Dragi salvatori, «13 Septembrie» este un prilej de mândrie pentru că îi sărbătorim pe unii dintre cei mai apreciați și îndrăgiți angajați ai sistemului public – pompierii. Lumea, în general, dar și România vremurilor noastre se confruntă cu numeroase situații de urgență, iar dumneavoastră sunteți mereu în mijlocul acțiunii ca salvatori. (…) Sunteți un scut stabil și puternic pentru societatea civilă și este nevoie de contribuția fiecăruia dintre noi pentru a vă putea întoarce mereu acasă alături de cei dragi în siguranță și nevătămați. Guvernul României este alături de dumneavoastră, alocăm resursele financiare necesare unei bune funcționări a instituției și facem eforturi pentru asigurarea condițiilor cât mai bune de pregătire, dotare și echipare. Vă mulțumesc, dragi pompieri, pentru curajul, devotamentul și profesionalismul de care dați dovadă, pentru faptul că nu ați obosit să ne salvați, să ne ocrotiți și să fiți un exemplu de implicare civică. La mulți ani!‟, a transmis Viorica Dăncilă.

Pompierii români aniversează (…) 171 de ani de când au scris cu litere de foc istoria țării pe frontispiciul căreia se regăsesc năzuințele de libertate socială, independență și unitate națională ale poporului român. Documentele timpului ne fac să retrăim sentimentele de mândrie și onoare simțite de predecesorii noștri, a căror contribuție a fost esențială în Revoluția română pașoptistă. Recunoașterea meritelor lor a fost confirmată în filele proclamației Guvernului provizoriu. Apogeul actului de eroism al pompierilor români l-a constituit Bătălia din Dealul Spirii de la 13 septembrie 1848, dată la care românii au pierdut 80 de soldați și doi ofițeri din compania de pompieri sondusă de bravul căpitan Pavel Zăgănescu. (…) Odată cu înființarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în anul 2004, ni s-a deschis drumul marilor provocări. Ne-am asumat atunci responsabilitatea continuă a procesului de dezvoltare instituțională care să ofere comunității o structură modernă, flexibilă care își duce intervențiile în slujba semenilor la cele mai înalte standarde de calitate și profesionalism. Odată cu îndeplinirea și punerea în practică a angajamentelor asumate, ne-am redefinit ca instituție și ne-am poziționat în topul structurilor de aplicare a legii în sprijinul și pentru siguranța cetățeanului. Încrederea de care se bucură pompierii români din partea opiniei publice trebuie să fie motivație, pentru că are drept sursă rezultatul miilor de intervenții în care v-ați riscat viața. Să nu uitați niciodată că dincolo de continuitatea istorică, dăinuie curajul, spiritul de sacrificiu și onoarea celor antrenați în salvarea de vieți. Avem datoria să nu-i uităm pe eroii noștri, camarazi care au păzit cu propria viață pentru ca alții să trăiască. Să înăăm rugăciuni spre cer pentru liniștea sufletelor lor. Am deplina convingere că sprijinul de echipă și susținere reciprocă vor rămâne definitorii pentru menținerea climatului de încredere motivantă, deschizătoare de drumuri către reușite. La ceas aniversar, adresez mulțumiri tuturor pompierilor români pentru activitatea desfășurată și rezultatele profesionale obținute, alături de sincere urări de sănătate, fericire și împlinire în plan personal și profesional‟, a transmis inspectorul general al IGSU, general de brigadă Dan-Paul Iamandi, mesajul fiind rostit de șeful ISU Vrancea, colonel Flavius Chiscop.

«13 Septembrie» este un omagiu adus celor care în 1848 s-au jertfit pe Dealul Spirii în încercarea de a nu lăsa dușmanul să intre în capitala țării. De atunci și până în prezent, indifierent că au acționat pe timp de pace sau de război, pompierii au făcut dovada dragostei față de neam și țară, indiferent de faptele de curaj, fiind de o adevărată vitejie și un real exemplu pentru noi toți. (…) «Viața și sănătatea cetățenilor județului Vrancea sunt apărate în fiecare zi de pompierii profesioniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny‟ Vrancea. (…) la moment aniversat, gândurile mele se îndreaptă spre cei care acționează sub deviza «Cu viața mea apăr viața!» și se găsesc permanent în slujba cetățenilor pentru a-i ocroti, salva și ajuta să învingă calamitățile naturii sau orice alte pericole majore. Vă urez multă sănătate, îndeplinirea tuturor aspirațiilor și mult succes în activitatea profesională viitoare»‟, a transmis președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, mesajul fiind citit de vicepreședinte instituției, Cristian Dănuț.

Anul 2019, pentru dumneavoastră, a însemnat o realizare deosebită, spun eu, prin crearea unui punct de lucru la Vulturu pentru zona de sud-est a județului Vrancea. Cred că prin acest punct de lucru s-au realizat foarte multe lucruri pentru dumneavoastră. Încă o dată felicitări, vă doresc numai bine, iar în calitate de colaboratori, de susținători ai logisticii dumneavoastră vă promitem că întotdeauna ușa noastră este deschisă și vă vom sprijini atât cât considerați că putem să o facem. Felicitări și La mulți ani!”, a declarat general de brigadă în rezervă Ionel Cel-Mare, vicepreședintele administrației județene.

La 13 septembrie îi onorăm pe cei care prin curaj, dedicare, bărbăție și sacrificiu până la jertfă își pun viața în pericol pentru a apăra viața noastră. Dezastrele provocate de neglijența omului sau de furia naturii sunt diminuate simțitor de acțiunile dumneavoastră fără teamă și fără ezitare. Asta, datorită faptului că în această meserie orice întârziere sau lipsă de coordonare poate duce la pierderi de vieți omenești. Sunt onorat să transmit astăzi pompierilor vrânceni mesajul primarului Cristi Valentin Misăilă care vă urează multe reușite în pregătire, succes deplin în intervenții și un sincer La mulți ani!”, a spus viceprimarul Municipiului Focșani, Iorga Marius.

Servesc patria!‟

Pentru modul de îndeplinire a atribuțiilor, pregătirea profesională și comportarea demnă, opt ofițeri din cadrul ISU Vrancea au fost înaintați în grad astfel: în gradul de maior – căpitanul Șerban Ion Daniel, iar în gradul de plutonier adjutant: plutonier major Bândău Toader Lică, plutonier major Bobolan Gheorghiță Claudiu George, plutonier major Fercalo Mihai Ionuț Emilian, plunoier major Miloș Costică Stănel, plutonier major Pârlea Dumitru Laurențiu, plutonier major Tutulan Eugen George și plutonier major Țiglă Andrei Marius.

Pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor, colonelul Flaviu Chiscop a recompensat cu diplome de merit următoarele cadre militare:

De la Detașamentul de Pompieri Focșani: plutonier adjutant Negoiță Nicușor-Daniel, plutonier adjutant Dumitrașcu Dănuș, plutonier major Bentea Marian și plutonier major Moisă Iulian. De la Secția de Pompieri Adjud: plutonier major Szeit Bogdan-Mihail, plutonier major Tăbăcaru Florin-Liviu. De la Stația de Pompieri Panciu: plutonier major Chipăilă Sorin, plutonier major Udriște Gabriel-Aurelian. De la Stația de pompieri Vidra: plutonier adjutant șef Angeluță Mihai și plutonier adjutant Ene Ciprian.

Pentru merite deosebite obținute în activitățile de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență au fost recompansați cu „citarea prin Ordinul de Zi pe Unitate” următorii voluntari din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență:

Todirașcu Vasile – SVSU Biliești, Manta Marcel – SVSU Gugești, Ungureanu Nicolae – SVSU Jitia, Lateș Costeluș – SVSU Păulești, Grădinaru Ionuț – SVSU Ploscuțeni, Caraiman Octavian – SVSU Sihlea, Pavel Ion – SVSU Tătăranu, Botezatu Hristache – SVSU Valea Sării.

Cu ocazia aniversării Zilei Pompierilor din România, ISU Vrancea, cu sprijinul Asociației Sportive a Pompierilor din România, Sucursala Vrancea, a organizat cea de-a XV-a ediție a „Cupei 13 septembrie”, unde s-au obținut următoarele rezultate:

La tenis de masă:

Locul III – plt.adj.șef Gîrboiu Ionel

Locul II – slt. Ștefan George-Alin

Locul I – plt.maj. Șerban Alin

La biliard:

Locul III – sg.maj. Poiană Claudiu Cosmin

Locul II – plt.maj. Fercalo Ionuț Emilian

Locul I – slt. Drăguleț Andrei

La bowling:

Locul III – plt.adj.șef Seciu Florin

Locul II –plt.maj. Chetrea Liviu

Locul I – mr. Răduță Costel

La fotbal-tenis:

Locul III – plt.maj. Ciungu Nicu Ionuț

Locul II – plt.maj Ciobotaru Valerică

Locul I –plt.maj. Chivu Emilian

Ziua Pompierilor din România nu putea trece fără ca maiorul post-mortem Liviu Mihalache, căzut la datorie în urma unui incendiu în data de 10 februarie 2000, să nu fie pomenit. În semn de respect și solemnă recunoștință pentru salvatorul plecat mult prea devreme din această lume, sâmbătă se va oficia o slujbă religioasă la mormântul acestuia. După încheierea ceremoniei militare, invitații au fost poftiți să viziteze atelierele „Pompier pentru o zi”, precum și atelierele de prezentare a tehnicii și accesoriile specifice utilizate în timpul îndeplinirii misiunilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?