Selfie-urile pe vagoanele trenurilor, consumul de droguri şi furturile, teme de discuţie în trenuri și gări din Vrancea

0
514

Începutul de an şcolar nu aglomerează doar municipiul Focșani, ci şi trenurile de călători, întrucât mulţi dintre elevi ajung la licee cu acest mijloc de transport. Şi pentru că adolescenţii pot fi oricând victime ale unor infracţiuni sau pot comite ei înșiși fapte de natură penală, zilele acestea, politiştii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Vrancea au organizat o acţiuni cu caracter preventiv. În cadrul acțiunilor au fost împărţite pliante, s-au făcut recomandări şi s-au purtat discuţii despre riscurile consumului de substanţe interzise, dar şi despre moda selfiurilor pe vagoanele de tren, “distracţie” care se poate sfârşi tragic. Anul trecut, un tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a urcat pe vagonul unui tren de marfă. Amicul său, cu doi ani mai mare, a scăpat cu arsuri minore. La momentul respectiv, poliţiştii vrânceni precizau că la baza nenorocirii ar fi stat o poză, pe care tinerii au vrut să şi-o facă pe vagon. Un alt caz de acest gen s-a petrecut în luna aprilie a.c., la Adjud. Acolo, un copil de 12 ani a fost la un pas de moarte după ce s-a urcat pe vagonul unui tren, tot pentru a-şi face o poză. Din fericire, băiatul a scăpat cu viaţă, dar nu va uita niciodată coşmarul prin care a trecut.

Poliţiştii au purtat discuţii cu elevii, dar şi cu ceilalți călători, mulţi dintre ei navetişti, atât în gările Focşani, Adjud şi Mărăşeşti, cât şi în trenuri.

Nu au lipsit nici recomandările cu privire la infracţiunile de furt din buzunare şi din/ sau de bagaje. Poliţiştii spun că astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, scopul fiind acela de a preveni şi combate evenimentele negative în care pot fi implicaţi elevii şi toţi cei care aleg să călătorească cu trenul.

Pe lângă discuții și sfaturi, polițiștii au aplicat legea acolo unde acest lucru s-a impus. În perioada 09 – 11 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Vrancea au desfășurat în zona stațiilor de cale ferată Focşani, Mărășești şi Adjud, precum și în trenurile de călători care tranzitează județul Vrancea, mai multe acțiuni cu caracter preventiv, care au vizat următoarele obiective: prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri în rândul elevilor/ studenților care folosesc mijloace de transport feroviare sau tranzitează zona stațiilor de cale ferată; prevenirea şi combaterea furturilor din buzunare, din bagaje şi de bagaje de la călători, precum şi asigurarea unui climat de siguranţa publică în domeniul transporturilor feroviare de călători, atât în staţiile de cale ferată, cât şi în trenurile de călători; prevenirea traversării trecerilor la nivel cu calea ferată, prin locuri sau zone interzise; prevenirea accidentelor generate de urcarea sau coborârea din trenurile aflate în mişcare; depistarea și sancționarea persoanelor neautorizate care efectuează transport de persoane; identificarea şi luarea măsurilor legale ce se impun împotriva persoanelor care comit fapte de natură penală sau contravenţională și menţinerea ordinii şi liniştii publice în zona de competenţă”, au transmis reprezentanții IPJ Vrancea.

Călători fără bilete și cerșetori

În informarea IPJ se precizează că în timpul acțiunilor desfășurate au fost patrulate 26 de trenuri de călători, fiind verificate 175 de persoane, dar și 23 de autovehicule. De asemenea, au fost identificaţi 33 de călători frauduloși, 5 cerşetori, 3 vânzători ambulanţi neautorizaţi şi 2 minori lipsiţi de supraveghere. Totodată, au fost aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale, dintre care cele mai multe la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, HG 203/1994 pentru stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele privind transporturile pe căile ferate române și OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Valoarea totală a amenzilor contravenţionale a fost de 7.550 de lei. „În cadrul acțiunilor au fost distribuite pliante în rândul elevilor, fiind astfel prezentate riscurile la care se expun cei care aleg să se distreze urcându-se pe garniturile de tren aflate sub liniile de alimentare cu energie electrică. De asemenea, acestora li s-a adus la cunoștință faptul că în zona de siguranţă a căii ferate (situată pe o distanţă de 20 de metri de o parte şi de alta a acesteia) există numeroase elemente aflate sub tensiune, iar atingerea acestora poate conduce la pierderea vieţii”, mai transmit polițiștii.

Oamenii legii au depistat și un tânăr fără identitate. Deși are 20 de ani, familia acestuia nu a întreprins până acum niciun demers pentru înregistrarea nașterii. „La data de 10.09.2019, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Transporturi Feroviare Focșani au depistat în Stația CFR Focșani un tânăr în vârstă de aproximativ 20 de ani, din județul Buzău. În urma verificărilor efectuate a rezultat că persoana în cauză nu figurează cu date de identificare în bazele de date specifice. Din discuțiile purtate cu mama acestuia a rezultat că de la naștere și până la momentul depistării nu a întreprins demersurile de înregistrare a nașterii la Oficiul de Stare Civilă. Cercetările au fost preluate de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Vrancea, în vederea efectuării demersurilor necesare pentru punerea în legalitate a tânărului în cauză. Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare”, au adăugat oamenii legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here