Lupul paznic la oi! Inginer silvic, trimis în judecată după ce ar fi ajutat mai multe persoane să taie ilegal copaci

0
5314

Patru persoane, dintre care una angajată a Ocolului Silvic Soveja şi o alta având calitatea de adminstrator de societate, au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea într-un dosar ce vizează mai multe infracţiuni, printre care şi fals intelectual şi tăiere fără drept de arbori. Dosarul a fost trimis spre judecare magistraţilor de la Judecătoria Panciu.

Unul dintre inculpaţi este M. M., de 52 de ani, din comuna Soveja, inginer silvic la Ocolul Silvic Soveja. El este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi abuz în serviciu. Conform rechizitoriului, în ceea ce priveşte infracţiunea de fals intelectual, în calitate de inginer silvic la ocolul silvic amintit, împreună cu un pădurar, ar fi întocmit în fals un proces verbal, în data de 2.05.2017, prin care se atesta, în mod nereal, faptul că a procedat la demarcarea arborilor la care amprenta ciocanului este vizibilă parţial sau în întregime, a unei partizi situată pe raza comunei Soveja. Procurorii arată în rechizitoriu că, în realitate, această marcare a fost efectuată doar parțial, întrucât în suprafaţa respectivă de pădure, organele de control au găsit, în data de 22.11.2017, un număr de 27 cioate ce prezentau această amprentă a dispozitivului silvic, provenind din tăierea în delict a arborilor.

În sarcina aceluiaşi inculpat s-a reţinut şi infracţiunea de abuz în serviciu, pentru că, în calitatea sa, în cursul lunilor aprilie – mai 2017, împreună cu un pădurar, şi-ar fi desfăşurat în mod defectuos atribuţiile de serviciu referitoare la demarcarea arborilor potrivit unui act de punere în valoare. Anchetatorii spun că inginerul silvic nu ar fi respectat obligaţia referitoare la demarcarea tuturor arborilor, conform actului de punere în valoare. În realitate, spun anchetatorii, activitatea de demarcare a arborilor la care amprenta ciocanului era vizibilă parţial sau în întregime era efectuată doar parțial întrucât în suprafaţa respectivă de pădure, organele de control au găsit 27 de cioate ce proveneau din tăieri ilegale. Anchetatorii spun că prin acţiunile sale, s-au vătămat interesele legitime ale Ocolului Silvic Soveja, întrucât o societate din Nereju a tăiat ilegal cei 27 de arbori, prejudiciind integritatea fondului forestier.

Administrator de societate judecat pentru patru infracţiuni

Un alt inculpat este M.T., de 34 de ani, din comuna Nereju, administrator de societate. În sarcina lui s-au reţinut infracţiunile de tăiere fără drept de arbori în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privătă. Anchetatorii arată în rechizitoriu că în perioada octombrie – noiembrie 2017, împreună cu alţi doi inculpaţi, administratorul de societate ar fi tăiat fără drept 32 de copaci, din specii diferite, din fondul forestier aflat în paza şi administrarea Ocolului Silvic Soveja, însumând un volum de 53,561 mc, valoarea totală a prejudiciului fiind de 24.056,423 lei. Prejudiciul depăşeşte de 175,78 ori valoarea unui metu cub de masă lemnoasă pe picior, după cum s-a stabilit în urma investigaţiilor.

Potrivit procurorilor, acelaşi inculpat l-ar fi determinat pe un angajat al societăţii sale, în activitatea de exploatare forestieră a unei partizi, să taie 9 arbori de diferite specii, marcaţi cu dispozitivul special cu amprentă de formă rotundă, fără ca angajatul său să ştie că prin acţiunile sale comite infracţiunea de tăiere fără drept de arbori. Asta în condiţiile în care administratorul de societate ar fi ştiut că respectivii arbori nu pot fi exploataţi. Valoarea totală a prejudiciului creat în acest caz a fost de 16.005,055 lei, prejudiciu ce depăşeşte de 116,95 ori preţul mediul al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.

În ceea ce priveşte infracţiunea de furt de arbori în formă continuată, reţinută în sarcina administratorului de societate, anchetatorii spun că în perioada lunilor octombrie – noiembrie 2017, acesta ar fi sustras masa lemnoasă rezultată din tăierea fără drept a unui număr de 41 de copaci, situaţi în fondul forestier aflat în paza şi administrarea Ocolului Silvic Soveja. Valoarea materialului lemnos rezultat din sustragerea celor 41 de arbori a fost de 11.347,739 lei, prejudiciul depăşind de 82,92 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.

Cu privire la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în rechizitoriu se arată că în data de 22.11.2017 ar fi emis în mod fictiv un aviz de însoţire pentru un volum de 17,30 m.c. lemn, prin care atesta în mod mincinos că societatea sa a efectuat un transport de material lemnos cu un autocamion către un depozit de materiale, transport care nu a fost efectuat în realitate. Scopul emiterii avizului a fost acela de a conferi provenienţă legală unei cantităţi de lemn pe care o avea în depozit.

Dosar de dare şi luare de mită în formă continuată, disjuns

În acelaşi dosar, procurorii l-au mai trimis în judecată şi pe I. T., de 30 de ani, din comuna Nereju, pentru tăiere fără drept de arbori în formă continuată. În perioada lunilor octombrie – noiembrie 2017, împreună cu administratorul de societate şi cu un alt inculpat, ar fi tăiat fără drept 32 de copaci din fondul forestier aflat în paza şi administrarea Ocolului Silvic Soveja, însumând un volum de 53,561 m.c., valoarea totală a prejudiciului fiind de 24.056,423 lei, prejudiciul depăsind de 175,78 ori valoarea unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Aceeaşi infracţiune ca la inculpatul amintit anterior şi aceeaşi situaţie de fapt s-a reţinut şi în sarcina lui I. A., de 31 de ani, din comuna Nereju.

În dosar au mai fost cercetate alte câteva persoane, dar acestea nu au fost trimise în judecată. De asemenea, s-a făcut şi o disjungere în vederea continuării cercetărilor pentru infracţiunile de dare de mită şi luare de mită în formă continuată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here