GALERIE FOTO: Părintele Macarie, plimbat pe un tron împodobit cu flori la împlinirea vârstei de 70 de ani

0
20866

Nici cele mai frumoase cuvinte nu pot exprima emoţiile zilei de duminică, atunci când arhimandritul Macarie a fost aniversat de credincioşi, la împlinirea vârstei de 70 de ani. O zi mare, în zi de sărbătoare.

Sute de credincioşi s-au adunat duminică la Mănăstirea Muntioru, pentru a-i arăta arhimandritului Macarie dragostea pe care i-o poartă şi pentru a-i aduce în dar mici cadouri de suflet. Copii ţinuţi în braţe de părinţi, bătrâni înghesuiţi la umbră, femei cu baticuri pe cap, bărbaţi îmbrăcaţi în cămăşi albe imaculat, toţi au dorit să fie alături de omul cu barba sură, ochii blânzi şi sufletul pur. Pentru majoritatea dintre cei prezenţi la aniversare, părintele Macarie, că aşa îi spune toată lumea, a fost de multe ori doctor, psiholog, prieten, ba chiar și profesor. El este omul care îţi dă un sfat atunci când nu mai ai încredere în nimeni și nimic, îţi dă speranţă atunci când eşti la pământ, te învaţă ce crede el că e mai bine pentru tine şi te ajută cu ce poate. Cel mai important este că, prin rugăciunile lui, te poate ajuta. Cei care îl cunosc ştiu că este un om simplu, direct, obiectiv, sufletist şi milostiv.

Duminică, după terminarea slujbei de Sfânta Maria, oamenii au trecut rând pe rând pe la părinte să-l pupe, să-l îmbrăţişeze, să-i ofere un cadou, o floare sau să facă o poză cu el. Copii din Nereju și Jitia, pregătiți de câteva cadre didactice, i-au oferit un moment artistic, interpretând cântece religioase ce l-au emoționat pe părinte până la lacrimi. Tot o surpriză a fost şi tronul împodobit cu flori colorate, în care a fost plimbat şi purtat de călugării care slujesc la mănăstirile din zonă. Părintele Macarie a servit pe toată lumea cu prăjituri, struguri, suc, bomboane și tort.

La cei 70 de ani împliniți, părintele Macarie, considerat de mulți un rugător al Văii Râmnicului, cu barba albă și frumos ca Moș Crăciun, i-a primit cu brațele deschise pe toți credincioșii, trăind alături de ei emoțiile vârstei, ce a fost serbată în poiana florilor, la hotarele județelor Buzău, Vrancea și Covasna. Alături i-au fost oameni de peste tot din țară, părintele Iustin Neagu de la Spitalul Socola din Iași, dar și părintele Valerie, ucenicul de suflet al părintelui Macarie, împreună cu toți frații călugări de la mănăstirile Muntioru, Dealu Sării și Sările. De la acest frumos eveniment nu au lipsit icoanele și tricolorul țării, împodobite cu multe flori, aduse de credincioși.

Muntioru este mănăstirea de suflet a părintelui, clădită de acesta după ce a avut un vis, în care i s-a arătat Iisus, spunându-i că misiunea lui este de a face mănăstire acolo și că multă lume îl va urma.

Părintele Macarie s-a născut pe 8 septembrie 1949 în satul Sările, comuna Bisoca, din județul Buzău. Tunderea sa în monahism s-a făcut la Mănăstirea Ciolanu, apoi a fost trimis ca viețuitor la Poiana Mărului. Nașul de călugărie a fost Preasfințitul Gherasim, Episcop vicar la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Deși la naștere i s-a dat numele de Marcel, odată cu tunderea sa în călugărie a primit numele de Macarie, nume purtat de un mare sfânt, care a trăit în secolul IV. Numele de Macarie înseamnă „Fericitul”, în greacă.

Mulți îl descriu pe Macarie Beșliu ca fiind un bătrân cu barba ninsă și răsfirată de vânt, cu glasul blând. Părintele Macarie îi binecuvântează pe toți credincioșii care urcă la el, la mănăstirea Muntioru. Anul trecut, părintele Macarie a fost ridicat la rang de arhimandrit de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în cadrul slujbei de sfințire a bisericii cu hramul „Învierea Domnului” din satul Sările, comuna Bisoca, județul Buzău, ultima sa ctitorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here