GALERIE FOTO: Experienţă inedită în tabăra de la Cheia – Prahova pentru elevii Liceului Teoretic Odobeşti

0
160

Patru elevi şi un profesor însoţitor s-au întors din tabăra de leadership, câştigată la Concursul Naţional EcOprovocarea. Profesoara Ema Dragomir şi elevii Silvia Filip, Andrei Ciută, Georgiana Ploscaru şi Andra Puşcaşu, de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobeşti, au avut parte de experienţe plăcute, alături de alţi aproximativ 100 de elevi şi profesori participanţi, din mai multe judeţe ale ţării. Sloganul imprimat pe tricourile participanţilor a fost „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în jurul tău!”.

Liceul odobeşteaan a avut 5 echipe în Concursul EcOprovocarea: de plantări arbori – condusă de director adjunct Amalia Rusu, de târguri – profesor coordonator Mioara Cucu, de conştientizare – coordonator Beatrice Pană, igienizare – coordonator profesor Oana Miron şi reciclare –coordonator profesor Ema Dragomir, având sprijinul conducerii liceului, reprezentată de directorul Nelu Taman.

În prima seară a taberei au fost organizate un tur al oraşelor şi o petrecere cu bucate tradiţionale. Participanţii au făcut cunoştinţă cu membrii din echipa de organizare, trebuind să-i descopere pe fiecare în parte, punând întrebări capcană. Silvia Bogdan era cea care a făcut 2000 de salturi cu paraşuta, un alt membru al echipei avea 32 de copci, Teia Ciulacu, preşedinte Viitor Plus, a fost în Costa Rica, Anna Berza –managerul de proiect este antropolog, iar Iulia Tuduce este eleva care a avut numai 10 pe linie. Din obiectele găsite, într-un perimetru delimitat, fiecare echipă a fiecărui liceu trebuia să realizeze un obiect şi să dea un nume legat de mediu, echipei din care făcea parte. Echipa Liceului Teoretic Odobeşti a realizat un colier din conuri de brad, iar numele ales de aceasta a fost „Natura”. Apoi toţi reprezentanţii de la echipele reunite au avut de conceput un obiect care să înglobeze toate creaţiile lor. Silvia Filip, de la Liceul Teoretic Odobeşti, şi ea tot o elevă de 10 pe linie, a creat şi un slogan: „Natura vrem s-o protejăm/Ca viaţa noi să o păstrăm”.

Organizatorii şi facilitatorii au pregătit programe separate pentru elevi şi profesori, dar şi activităţi comune. Profesorii au fost puşi în situaţia de a căuta comori, după ce au fost ascunse în prealabil de colegii lor, ghidându-se după hărţi întocmite de alţi profesori. Apoi trebuiau să trezească gardienii din Cheia, având la dispoziţie o hartă ca să-i găsească. Gardienii puteau fi treziţi cu ajutorul glumelor, bancurilor sau prin alte metode. După trezirea acestora, gardienii le dădeau echipelor provocări, cum ar fi să meargă pe un teren minat care trebuia parcurs de fiecare membru al echipei. Atunci când cineva greşea, traseul era reluat de toţi membrii echipei. A fost o activitate distractivă, care a pus în valoare spiritul de echipă şi abilităţile de orientare.

Şi elevii au avut de căutat comori, fiind o activitate care i-a făcut să cunoască mai bine împrejurimile localităţii. De asemenea, profesorii au fost antrenaţi în jocuri de strategie şi şi-au spus opinia în legătură cu Concursul EcOprovocarea, existând un schimb de experienţă între foştii concurenţi. După o drumeţie pe Muntele Roşu, 8 echipe au căutat indicii, în vârful muntelui, cu ajutorul busolei. Pentru cei care nu au mai folosit o busolă, a fost o experienţă inedită, dar şi antrenantă.

Într-o altă zi, a existat o activitate dedicată proiectelor de mediu realizate de fiecare echipă, după ce 3 experţi au vorbit de preocupările lor legate de mediu. Georgiana Strat, peisagist, a oferit elevilor şi profesorilor sfaturi interesante legate de amenajarea grădinilor, cei de la Green Mogo au vorbit de construcţii ecologice, ca aceea realizată de ei, cu grădină pe acoperiş, iar reprezentanţii unui ONG – „Ateliere fără frontiere”, Raluca şi Patrick Ouriaghli au vorbit de grădina lor eco, de sacoşele făcute de ei din bannere reciclate. Atelierul Remesh a transformat deşeurile colectate de la agenţiile de publicitate şi companiile dispuse să doneze bannerele, de care nu mai au nevoie, în obiecte utile. Aceştia recondiţionează calculatoare şi le donează şcolilor, iar unele componente le reciclează. De asemenea, sprijină persoanele vulnerabile care lucrează la o grădină bio, unde nu se folosesc substanţe chimice, ci tot felul de vietăţi, cum ar fi arici.

Elevii şi profesorii au mâncat în tabără salată de vinete bio de la „Ateliere fără frontiere”. Silvia Bogdan –preşedinte Şcoala de valori a îndemnat profesorii să aplice pentru EDU Networks, o comunitate care sprijină şcolile, atât din mediul rural cât şi din mediul urban. Elevii şi profesorii au fost atraşi de activităţi cum ar fi „Prietenul secret”. Prietenul secret oferea cadouri fără să-şi divulge identitatea.

O altă activitate interesantă a fost cea cu bileţele dulci, fiecare profesor sau elev având câte un plic în care erau lăsate în mare secret cuvinte de apreciere şi care nu puteau fi citite decât acasă, la întoarcerea din tabără. Elevii, care au avut parte de un foc de tabără în ultima seară, s-au despărţit cu lacrimi în ochi de prietenii făcuţi în tabără şi şi-au promis că vor face în aşa fel încât să aibă rezultate foarte bune la Concursul Ecoprovocarea de anul viitor, pentru a se reîntâlni.

Au fost acordate diplome mai neconvenţionale pentru profesorul însoţitor Ema Dragomir, care a primit o diplomă pentru fairplay-ul admirabil, eleva Silvia Filip, diplomă pentru cea mai bună cititoare de busole, Georgiana Ploscaru pentru cea mai admirată odobeşteancă, Andra Puşcaşu pentru cea mai puternică fată, Andrei Ciută pentru cel mai băgăcios voluntar. Tabăra a fost una sigură, iar cei care încălcau grav regulamentul nu mai puteau participa la activităţi. Pedepsele erau amuzante pentru cei care întârziau la activităţi. Într-o seară, întârziaţii – un profesor şi mai mulţi elevi au trebuit să danseze în ritmuri diferite, cum ar fi vals pe manele, spre deliciul publicului care s-a distrat copios. O altă pedeapsă a fost pentru echipa de trezire care a trebuit să danseze Macarena. În fiecare seară erau organizate petreceri. Concursul Naţional Ecoprovocarea a fost finanţat de Raiffeisen Bank, L`Oreal, Eximtur şi Tenaris Silcotub.

Profesor Ema Dragomir, Liceul Teoretic Odobeşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here