Persoanele cu afecţiuni cronice ale inimii ar trebui să evite zonele cu trafic intens şi ambuteiaje şi să ia în considerare purtarea măştilor antipoluare, conform unor noi recomandări citate sâmbătă de Press Association. Poluarea aerului şi zgomotul din mediul înconjurător cresc riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral, potrivit Societăţii Europene de Cardiologie (SEC). Efectul nociv al acestora asupra persoanelor care suferă de sindrom coronarian acut (SCA) a fost evidenţiat pentru prima dată în ghidul actualizat al SEC.
„Se estimează că poluanţii atmosferici reprezintă unul dintre cei 10 factori de risc de mortalitate la nivel global. Expunerea la poluarea aerului creşte riscul de IM (infarct miocardic), precum şi de spitalizare şi deces în urma insuficienţei cardiace, a accidentului vascular cerebral şi a aritmiei”, se arată în secţiunea „Factori de mediu” din ghid. „Pacienţii cu SCA ar trebui să evite zonele cu ambuteiaje. Purificatoarele de aer cu filtre eficiente contra particulelor, care reduc poluarea în mediul interior, şi purtarea măştilor de faţă N95 în zonele intens poluate s-au dovedit a avea rol protector”, se menţionează în ghid. „Zgomotul din mediul înconjurător creşte, de asemenea, riscul de BCV (boli cardiovasculare). Politicile şi reglementările pentru reducerea poluării aerului şi a zgomotului din mediul înconjurător ar trebui să fie susţinute, iar pacienţii ar trebui să fie informaţi cu privire la aceste riscuri”, se notează în ghidul SEC.
Ghidul recomandă totodată stoparea fumatului şi adoptarea unei alimentaţii bogate în legume, fructe şi cereale integrale şi săracă în grăsimi saturate şi alcool. De asemenea, sunt promovate menţinerea unei greutăţi corporale optime şi activitatea fizică moderată, efectuată în majoritatea zilelor.