Primăria Focșani va scoate la licitație lucrările de refacere a Parcului Nicolae Bălcescu din centrul municipiului. Primarul Cristi Misăilă a spus, ieri, în plenul ședinței Consiliului Local, că intenția municipalității este ca lucrările de refacere a parcului să înceapă în primăvara anului viitor, după finalizarea procedurilor de achiziție publică. Lucrările la parc vor începe în ciuda opoziției consilierilor PNL, care nu au votat proiectul de refacere a parcului Nicolae Bălcescu. Proiectul municipalității prevede schimbarea configurației parcului din care nu vor mai rămâne decât copacii. Aleile, spațiile verzi vor fi reconfigurate integral. Spațiile verzi vor avea o suprafață de peste 1,2 hectare, cu arbuști, flori, gard viu. Proiectul are o valoare de aproape 14 milioane, justificată prin amploarea modificărilor pe care vrea să le realizeze municipalitatea. „Am dorit refacerea din temelii a parcului. Vor rămâne în picioare doar copacii din Parcul Bălcescu, aleile vor fi reconfigurate”, a arătat primarul Cristi Misăilă.
Acesta a precizat că, din păcate, clădirea fostei Grădini de vară nu poate fi preluată de la Radef, regia aflată în procedură de insolvență. „Proiectul va fi scos la licitație și sper ca în primăvara anului viitor să înceapă execuția lucrărilor”, a adăugat primarul Misăilă. Aleile pietonale vor fi cu fundație din balast, dale de beton și finisaje din dale specifice parcurilor. Spațiile verzi vor avea o suprafață de peste 1,2 hectare, cu arbuști, flori, gard viu. Prin proiect se propune „mărirea și diversificarea zonelor de spațiu verde, crearea de compoziții vegetale judicioase, în perfectă armonie cu aspectele climatice specifice zonei (rezistente la mediul urban și pericolul sociale), care să ofere tablouri interesant din punct de vedere cromatic și vegetal pe parcursul anului, să aibă o înflorire eșalonată, prin utilizarea de specii aclimatizate în zonă, ușor de întreținut folosind sisteme de irigații automatizate”. Vor fi păstrate speciile sănătoase de foioase și rășinoase înalte, pentru care sunt prevăzute operațiuni de curățare, tratare, toaletate și egalaj al vegetației care se păstrează, precum și extragerea elementelor uscate și necorespunzătoare ecologic. Vegetația rășinoasă va fi protejată cu scoarță ornamentală iar elementele vegetale înalte cu stelaje din lemn.
La intrarea dinspre Bulevardul Republicii vor fi realizate fântâni arteziene pe aleea principală, fântâni cu jocuri de apă și lumini care vor crea un aspect plăcut atât ziua cât și noaptea. Fântânile arteziene vor fi îngrădite de gard viu pe toate laturile. Fântâna arteziană din centrul parcului va fi înconjurată de un labirint verde, format din zone verzi cu arbuști mici, viu colorație și flori. „Printre zonele verzi vor exista alei dalate și guri de scurgere pentru a colecta apele meteorice din ploi și surplusul de apă al fântânii arteziene. Centrul platformei, acolo unde se află fântâna arteziană, va fi placat cu dale prin care vor ieși capurile de la echipamentul cu jeturi de apă și guri de scurgere pentru a colecta apa spre bazinul de colectare, de unde apa este preluată de către pompele care o propulsează în aer creând un spectacol de jeturi de apă și lumini pe timp de seară”, se arată în prezentarea proiectului.
Loc de joacă, zonă pentru plimbat câinii, sistem de supraveghere video
Locul de joacă din Parcul Nicolae Bălcescu va fi mai generos și mutat în altă zonă a parcului, vor fi amenajate zone pentru șahiști, pentru skateri și roleri. Va fi o zonă dedicată iubitorilor de animale. Vor fi și două grupuri sanitare, comparativ cu unul în prezent, amplasate în zone opuse. Parcul va avea și un amfiteatru, pe latura nord vestică, destinat activităților în aer liber. Acest amfiteatru va fi delimitat de restul parcului cu arbuști, copaci, zone de gazon și de gard viu. Amfiteatrul va avea tribune în trepte, situate pe arc de cerc realizate cu fundații și pereți din diafragme din beton armat. În centrul amfiteatrului va fi o mică scenă din beton armat, placată cu același timp de dale utilizate la alei. Ca la fiecare proiect nou implementat de municipalitate se va asigura un sistem de supraveghere video, care va contribui la asigurarea siguranței în parc. Vor fi refăcute sistemul de iluminat public, branșamentele la energie eletrică, la rețeaua de apă. Iar irigarea spațiilor verzi va fi realizată printr-un sistem de irigații automatizat.
Nu în ultimul rând vor fi modernizate cele trei accese în parc prin construirea a trei porți moderne, iluminate, care vor avea fiecare culorile steagului românesc, anume iluminat de culoarea galbenă pe latura estică, dinspre strada Nicolae Bălcescu, iluminat de culoarea roșie pe latura sudică dinspre strada Republicii și iluminat de culoarea albastru dinspre strada Timiș. Proiectul prevede reamplasarea și recondiționarea bustului memorial al istoricului Nicolae Bălcescu într-un spațiu special amenajat.