Celulele canceroase ”corup” celulele vecine sănătoase pentru a supravieţui şi a se dezvolta (studiu)

0
298
Blood samples are on a laboratory form for Finding out the blood values

Celulele canceroase îşi ”transformă mediul local” prin ”coruperea” celulelor sănătoase din jur în vederea supravieţuirii şi dezvoltării, conform unui studiu realizat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, citat de Press Association. Descoperirea a fost realizată cu ajutorul unei tehnici de ultimă generaţie utilizată de o echipă de oameni de ştiinţă pentru a studia ţesutul din jurul unei tumori – regiune denumită micromediul tumorii – despre care se ştie că influenţează atât dezvoltarea şi răspândirea cancerului, cât şi răspunsul la tratament.

”Noua tehnică folosită de noi ne permite să studiem modificările la nivelul celulelor din micromediul tumorii, cu o precizie fără precedent”, a declarat cercetătoarea Ilaria Malanchi de la Institutul Francis Crick din Marea Britanie. ”Acest lucru ne ajută să înţelegem modul în care aceste schimbări contribuie la creşterea tumorii şi la metastază şi ne permite să dezvoltăm strategii mai eficiente pentru tratarea bolii. Am descoperit că celulele necanceroase din micromediul tumorii regresează la stadiul de celule similare celulelor stem şi susţin de fapt dezvoltarea cancerului. Prin coruperea vecinelor lor, celulele canceroase îşi transformă mediul local pentru a-şi putea susţine supravieţuirea”, a explicat cercetătoarea.

Noua tehnică se bazează pe utilizarea unor celule canceroase concepute pentru a elibera o proteină fluorescentă ce penetrează celulele, care ajunge să fie preluată de celulele vecine. Acestea pot fi apoi identificate de cercetptiru şi comparate cu celulele nemarcate care nu au intrat în contact cu tumoarea. În cadrul acestui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Nature, cercetătorii au utilizat tehnica pe şoareci de laborator pentru a analiza celulele din jurul cancerului de sân care s-a răspândit la plămâni.

Date obţinute la laboratorul Alessandro Ori din cadrul Institutului Fritz Lipmann din Germania au confirmat că celulele marcate au produs proteine diferite de celulele nemarcate. Oamenii de ştiinţă au descoperit că celulele pulmonare marcate prezentau caracteristici asemănătoare celulelor stem, spre deosebire de celulele pulmonare din afara micromediului tumoral. Echipa a demonstrat că acele celule pulmonare de şoarece au susţinut dezvoltarea tumorii atunci când au fost combinate cu celule tumorale în culturi celulare 3D, sugerând că acestea ajută cancerul să supravieţuiască şi să se răspândească.

Întregul articol pe https://bit.ly/2zt26AF

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here