Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

GALERIE FOTO: Subcomisarul Claudiu Marinică-Țîru: „Transportăm copii, nu cartofi“! Ședință de instruire cu șoferii de pe microbuze școlare

Paza bună păzește primejdia rea“! Tocmai din această cauză, miercuri după-amiază, reprezentanții IPJ Vrancea au organizat o ședință de instruire, la Primăria Gugești, cu șoferii care transportă elevi. În urma invitației, 13 șoferi de la Dumitrești, Dumbrăveni, Gugești, Bordești, Slobozia Bradului și Jitia au răspuns afirmativ.

Principalele subiecte ale discuțiilor au vizat: respectarea regulilor de circulație, verificarea în permanență atât a documentelor personale (permis, buletin, atestat), cât și a ITP-ului autovehiculului condus, dar și a celorlalte documente necesare conducerii microbuzului cu care sunt transportați elevii. „Printre activitățile pe care le desfășurăm în fiecare zi, avem și sarcina de a vă face o instruire având în vedere că începe noul an școlar 2019-2020, în viitorul apropiat. Am ținut să vă invit la o discuție pentru că vedeți câte accidente se întâmplă în ultima perioadă pe drumuri! Rugămintea mare pe care o am de la dumneavoastră este de a verifica, înainte de a vă urca la volan, să aveți documentele în regulă; mă refer la ITP, la asigurare… Transportăm copii, nu cartofi, nu nisip, nu altceva. Vă rog să nu vă jucați cu siguranța copiilor!“, le-a comunicat șoferilor prezenți subcomisarul Claudiu Marinică-Țîru, de la Serviciul Rutier Vrancea.

Responsabilitate la volan

Polițistul a precizat că nu trebuie transporți mai mulți copii decât numărul de scaune. „Niciodată nu plecați cu copii de la școală sau de la domiciliu către școală fără să vă asigurați că aceștia stau pe scaune, au închis ușa cum trebuie, pentru că vedeți, ferească Dumnezeu, se pot întâmpla accidente. Totul este bine și frumos până s-a întâmplat necazul“, le-a spus subcomisarul.

De asemenea, șoferilor le-a fost adus la cunoștință faptul că nu au voie să ia copii în plus față de numărul de locuri din microbuz, indicat ar fi să mai facă o cursă. Majoritatea șoferilor care au venit la ședință au recunoscut că se mai întâmplă să ia 2/3 copii în plus: „Sincer, mai luăm copii. Pentru 2-3 elevi se dă programul peste cap“, a susținut unul dintre ei, în timp ce un altul, Zanfir Sandu, a afirmat faptul că: „Preluăm copii de la ora 7:00 dimineața și îi ducem acasă pe la 14:00. Sunt trei mașini la Dumitrești, iar un șofer face cam trei curse pe zi. Cei care așteaptă a doua cursă stau cam 15 minute, vă dați seama… dacă mai rămâne unul sau doi, nu-i pot lăsa în drum“.

Infrastructura, bat-o vina!

Subcomisarul Claudiu Marinică-Țîru recunoaște faptul că sunt localități cu drumuri de piatră, iar riscul accidentelor este mult mai ridicat față de un drum asfaltat. Prin urmare, el le-a solicitat șoferilor care transportă elevi să aibă grijă. „Nu vreau să mă gândesc… nu vreau să mă gândesc – subliniez – că vreunul dintre dumneavoastră se poate urca la volan să transporte copii la școală sau invers, de la școală acasă, sub influența băuturilor alcoolice. Dacă se gândește cineva, vă rog frumos mai degrabă căutați un înlocuitor“, a transmis polițistul.

Unele microbuze sunt vechi, cum este la Dumitrești, de exemplu. „Drumurile sunt din piatră și nu avem ce face, asta-i situația. Sunt trei microbuze în toate satele. De 15 ani sunt angajat șofer la transport, iar microbuzul pe care îl conduc are 13 ani, este din primul lot. Am avut prima dată un Aro galben. Iarna se circulă mai greu, am rămas și împotmoliți“, a spus Busuioc Ionel, șofer pe unul dintre microbuzele destinate transportului de elevi din Dumitrești.

În Jitia, drumurile sunt la fel de anevoioase, mai ales că este o zonă cu alunecări de teren. „E bine când ni se aduc la cunoștință noutăți. Infrastructura, drumurile sunt mai mult de piatră. Iarna este foarte greu, sunt situații în care au suspendat cursurile. De 12 ani, de când fac meseria asta, nu am avut accidente. Parcurg patru sate. Fac cam 95 de kilometri zilnic“, a precizat și Țuțu Ion, un alt șofer care se asigură că elevii pe care îi are în grijă ajung teferi la destinație.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Vrancea le solicită șoferilor să fie însoțiți de un profesor supraveghetor pe toată durata curselor cu elevii. „Slobozia Bradului nu pleacă fără așa ceva“, a precizat un șofer. „În mod normal, există în regulament așa ceva. Elevii trebuie însoțiți de un cadru didactic. Indiferent că-i duci dimineața la școală, sau îi iei după-amiază, a continuat un coleg de breaslă. Rolul profesorului supraveghetor este acela de a verifica dacă elevii au urcat în microbuz, s-au așezat pe scaune și dacă ușa este bine închisă.

Mai este o săptămână și câteva zile până la începerea noului an școlar 2019-2020, iar sigurața elevilor se află în centrul atenției reprezentanților IPJ Vrancea. Marți, și la Panciu a avut loc o ședință cu șoferii care transportă elevi, iar miercuri acțiunea de instruire a conducătorilor de vehicule destinate transportului de elevi s-a desfășurat la Gugești. Subcomisarul Claudiu Marinică-Țîru, împreună cu agentul șef principal Marius Voicu, au controlat microbuzele cu care au venit cei 13 șoferi. Unii dintre ei au mărturisit că abia au venit cu mașinile din service, de la Focșani. Am văzut și microbuze noi, dar am văzut și microbuze mâncate de rugină, care așteaptă să fie înlocuite. Angajații primăriilor spun că directorii instituțiilor de învățământ au făcut solicitări și așteaptă răspunsuri de la autorități.

În contextul pregătirii noului an școlar, începând de ieri (marți-n.r.), la nivelul județului Vrancea, polițiștii rutieri au demarat activitățile de instruire a conducătorilor de vehicule destinate transportului de elevi, punând accent pe respectarea regulilor de circulație, în vederea creșterii siguranței rutiere. Pe parcursul întâlnirilor dintre polițiști și șoferii de autovehicule pentru transport școlar se va verifica deţinerea permisului de conducere necesar pentru tipul de vehicul, deţinerea şi valabilitatea inspecţiei tehnice periodice, precum și a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto. De asemenea, se va pune accent pe respectarea destinaţiei pentru care au fost repartizate aceste vehicule. Nu în ultimul rând, polițiștii vor verifica semnalizarea rutieră din zona unităților de învățământ, pentru a se asigura de buna vizibilitate a acesteia.

În situația în care vor fi constatate nereguli, polițiștii vor aduce la cunoștința administratorului drumului public și vor solicita acestuia remedierea lor, în regim de urgență. Acestea sunt câteva dintre activitățile desfășurate premergător începerii noului an școlar, polițiștii continuând să deruleze acțiuni și după debutul școlii, pe mai multe paliere, astfel încât să se asigure condiții optime și de siguranță, atât pentru cei mici, cât și pentru părinți și profesori, se arată într-un comunicat transmis ieri de Biroul de presă al IPJ Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?