Cum ne protejăm datele personale atunci când folosim televizoare smart

0
310

Într-o lume a dispozitivelor conectate la internet, așa numitul „The Internet of Things”, care ar putea fi vizate de hackeri în mai multe moduri, a devenit comun să auzi de telefoane inteligente și computere care au fost transformate în instrumente de spionaj de persoane sau organizații rău intenționate. Între aceste gadget-uri, din păcate, se află și televizoarele smart.

Când vine vorba despre televizoare Smart, ai o mulțime de avantaje: poți viziona orice fel de conținut, de la Netflix la Amazon Prime sau HBO Go, te poți juca, poți folosi rețelele de social media, poți vizita site-urile de internet.

Nu există nici o îndoială că toată lumea își dorește televizoare smart în casă, dar ce se întâmplă atunci când îți pui în joc intimitatea pentru a deține unul? De exemplu, anul trecut a existat controversa că Samsung Smart TV a auzit chiar și cele mai personale conversații ale cetățenilor americani și singura avertizare că face acest lucru a fost un rând de text în politica de confidențialitate. Pe care, știm cu toții, nimeni nu o citește.

Așa că întrebarea „Cât de mult știe televizorul tău despre tine?” a devenit destul de importantă. Studiile arată că toate televizoarele inteligente pot colecta și împărtăși cantități importante de date cu caracter personal, precum: ce seriale urmărești, ce posturi TV, ce cumăpărături faci, ce site-uri frecventezi etc.. De asemenea, unele dintre ele au numeroase deficiențe de confidențialitate și vulnerabilități de securitate.

Ținând cont de cele de mai sus, ce putem face pentru a ne proteja datele atunci când folosim televizoare smart?

Televizoare smart – oferte online

Dacă dorești să îți păstrezi datele personale private și noaptea târziu când faci binge-watching, poți opri monitorizarea realizată de Smart TV. Va trebui însă să umbli la setările de configurare. Unele televizoare au implicit bifate câteva căsuțe care le permit colectarea de date și tot ce trebuie să faci este să le debifezi. La altele, setările originale de configurare nu permit acest lucru, dar este posibil ca pe parcurs tu să-i fi acordat acces la datele tale, pentru a permite Smart TV-ului să îți facă recomandări pe baza preferințelor personale.

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) recomandă să faci o revizuire a tuturor setărilor de privacy. E valabil, pentru toate serviciile și aplicațiile pe care le folosești – pe calculator, tabletă, mobil sau televizoare – deci Facebook, Twitter, Instagram sau altele similare, deoarece și acestea pot fi accesate de pe televizoare Smart.

Televizoare smart – oferte, reduceri si preturi accesibile!

ApTI mai recomandă selectarea atentă a aplicațiilor sau site-urilor pe care le folosim. Citește permisiunile de care au nevoie aplicațiile pe care le instalezi (geolocalizare, microfon, cameră, fotografii, agenda telefonică). Cu atât mai mult dacă serviciul este gratuit, fiindcă modelul de afaceri este posibil să fie bazat chiar pe vânzarea de baze de date personale. Nu uita: când un serviciu este gratis, produsul ești tu!

Totodată, folosește unelte care respectă viața privată – pentru browser, pe mobil, calculator sau pentru Smart TV. Există o serie de tutoriale și ghiduri care prezintă aplicații orientate către protejarea vieții private online pe care le poți consulta. Ai răbdare să testezi aplicații în genul acesta pentru a identifica ce ți se potrivește mai bine.

Nu trebuie să existe motive de panică, însă. Te poți bucura de televizoare smart și fără riscuri. Trebuie doar să fii atent la toate cele enumerate mai sus și să te bucuri doar de avantajele deținerii unui televizor inteligent. Asta pentru că avansul tehnologic ne-a oferit o mulțime de beneficii, dar trebuie să învățăm să ne protejăm și de dezavantajele aduse de acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here