Consiliul Județean va achiziționa echipament medical de peste 4,6 milioane lei pentru dotarea Unității de Primire Urgențe Focșani din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon”. Dotarea cu echipament medical de ultimă generație este realizată în cadrul proiectului cu fonduri europene „Dotarea cu aparatură medicală modernă a Unităţii de Primire Urgenţe Focşani”, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8: ”Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale”, Obiectivul Specific 8.2: „Îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență”, Operațiunea B: „Unități de primiri urgențe”.
Proiectul are o valoare de 4,64 milioane lei, din care cofinanțarea eligibilă a Consiliului Județean este de 92 mii lei. Durata de implementare a proiectului este până la 31 mai 2020. Vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian, a arătat că proiectul de dotare cu aparatură medicală modernă a UPU Vrancea asigură îmbunătățirea nivelului de sănătate a cetățenilor prin asigurarea unor servicii medicale complexe în regim de urgență ce intră în categoria serviciilor esenţiale pentru cetățeni. De menționat că, în cadrul UPU Focșani, primesc ajutor zilnic aproximativ 150 de persoane din care mai mult de jumătate rămân internați pe secțiile de specialitate.
Prin proiect vor fi achiziționate 15 tipuri de echipamente, care vor permite diagnosticarea cu rapiditate și stabilirea tratamentului adecvat pentru bolnavii care ajung la UPU. „Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani este serviciul medical cu cea mai mare adresabilitate și activitate în domeniu. Astfel, dotarea cu aparatură modernă de specialitate va contribui substanțial la îmbunătățirea calității actului medical, în luarea deciziilor medicale imediate în ceea ce privește diagnosticarea în regim de urgență a pacienților. Necesitatea dotării cu aparatură medicală a UPU Focșani este cu atât mai mare cu cât Spitalul Județean „Sf. Pantelimon” Focșani este așezat într-o zonă cu trafic intens, reprezentând prima șansă la viață pentru toate victimele accidentelor rutiere de pe raza județului Vrancea și nu numai. De asemenea, nu trebuie neglijat nici faptul că județul Vrancea este principala zonă seismică din România iar, în caz de calamitate, UPU Focșani trebuie să aibă capacitatea și posibilitatea de a acorda cele mai bune și mai rapide servicii medicale de profil și trebuie să fie în permanență dotat cu aparatură medicală performantă pentru asigurarea asistenței medicale în caz de dezastre naturale”, a spus vicepreședintele Dănuț Cristian.
O altă investiție pregătită de administrația județeană vizează construcția unui spital nou în Focșani. Prin noua investiție va fi asigurat un spațiu mai mare pentru Unitatea de Primire Urgențe, care va oferi cele mai bune condiții pentru cetățenii din Vrancea și nu numai. „Proiectul pe care îl implementăm la UPU este unul care este în beneficiul cetățenilor din județul nostru și nu numai. UPU Focșani nu se adresează numai celor care locuiesc în județul Vrancea, știm cu toții evenimentele rutiere de pe raza județului, iar toți aceștia sunt primiți de unitatea spitalicească din Focșani. Clădirea nu este așa cum ar trebui să fie, dar sperăm ca prin proiectul pe care președintele Consiliului Județean, domnul Marian Oprișan, l-a inițiat, de a face o unitate spitalicească nouă la Focșani, una regională, sperăm ca atunci UPU să fie una pe măsura așteptărilor noastre, una de talie europeană”, a adăugat vicepreședintele Ionel Cel Mare.
Continuă lucrările de modernizare a Spitalului Județean
Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” funcționează de 20 de ani, perioadă în care nu au fost foarte multe îmbunătățiri. În ultimii ani au mai fost aduse câteva aparate aduse prin Banca Mondială, pe proiecte naționale. Directorul general al Spitalului Județean, Costantin Mîndrilă, a arătat că achiziția de aparatură medicală modernă pentru UPU este importantă pentru a putea asigura cele mai bune servicii pentru pacienții care ajung aici. „Acum ne-am fi dorit să avem altfel UPU-SMURD, să îl extindem, să îl modernizăm, să îl dotăm, să îl dublăm însă, având în vedere constituția clădirii, nu ne-a permis acest lucru, doar dotarea. Suntem convinși că, în următorul pavilion care se va construi, vom avea un UPU mai mare, mai modern, pentru necesitățile actuale. Pe zi ce trece crește adresabilitatea. Acum avem peste 50 mii pacienți adresabilitate pe an și cel puțin jumătate sunt internați în spital. De aceea și uzura aparaturii este foarte mare. În cadrul acestui proiect de peste un milion de euro suntem dotați cu absolut tot ce avem nevoie, de la paturi radiante, la monitoare funcții vitale, ecografe, care sunt de mare necesitate, pentru a veni în sprijinul pacientului la prima mână. Știm că avem foarte multe accidente în zonă, cu multe victime, care ocupă foarte mult timp și foarte multă resursă. De aceea aparatele sunt binevenite și ne ajută foarte mult. În afara acestui proiect am mai modernizat UPU cu un aparat CT la care trebuie să vină autorizația în această toamnă. UPU va avea CT dedicat numai serviciului unității de primiri urgențe. Tot ce înseamnă caz traumatic va veni în UPU și va fi diagnosticat, scanat aici. Nu va mai fi plimbat bolnavul în alte locuri, în afară de locația UPU. Vom avea cam tot ce ne trebuie pentru ca UPU să funcționeze la capacitatea pe care ne-o dorim”, a spus directoul Mîndrilă.
O problemă cu care se confruntă Spitalul din Focșani este lipsa medicilor. La UPU este un deficit de cinci posturi de medic urgentist. Posturile au fost scoase la concurs iar conducerea Spitalului speră să găsească medici care să vină și să lucreze la Focșani. În paralel, au continuat lucrările de modernizare a Spitalulului Județean. Săptămâna viitoare vor fi finalizate lucrările la etajul 5, la secția de pediatrie și chirurgie pediatrică. Urmează mutarea a două secții în pavilionul central, mutarea pavilionului TB în alt pavilion corespunzător pentru începerea lucrărilor aici. Va intra în reabilitare inclusiv pavilionul Dermato-ORL.
15 tipuri de aparatură medicală pentru UPU Focșani
Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani este o unitate sanitară publică cu Unitate de Primire a Urgențelor (UPU), asigurând primul ajutor și asistența medicală de urgență persoanelor de pe raza întregului județ Vrancea, fiind o unitate de o importanță strategică din punct de vedere medical. Rețeaua de localități deservite cuprinde municipiile Focșani și Adjud, orașele Mărășești, Panciu, Odobești și 68 de comune.
În cei 20 de ani cât au trecut de la înființare, deși este serviciul medical cu cea mai mare adresabilitate și activitate, Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Sf. Pantelimon” nu a beneficiat de o dotare corespunzătoare completă, ci sporadic au fost înlocuite unele echipamente defecte cu altele funcționale. Lipsa dotării corespunzătoare îngreunează luarea deciziilor medicale în ceea ce privește diagnosticarea în urgență a pacientului. În cadrul Unități de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani primesc ajutor medical circa 50.000 de pacienți pe an. Dintre aceștia, mai mult de jumătate rămân internați pe secțiile și compartimentele unității medicale.
În cadrul proiectului derulat de Consiliul Județean, vor fi achiziționate următoarele tipuri de echipamente, destinate dotării corespunzătoare a UPU Focșani: Ecograf Doppler, Ecograf Portabil – 2 buc., Masa pacient efectuare mici intervenţii chirurgicale, Pat radiotransparent, resuscitare, hidraulic pentru examinare/ transfer sprint – 21 buc., Lampa scialitică, Electrocardiograf 12 derivaţii cu funcţie de printare – 12 buc., Sistem de livrare a oxigenului cu umidificator – 3 buc., Seringa automată – 12 buc., Monitor (ecg, pulsiometrie, tensiune arterială neinvazivă, temperatură centrală) cu funcţie de printare – 16 buc., Defibrilaror cu posibilitate de electroversie sincronă și stimulare cardiacă externă cu funcţie de printare – 2 buc., Aspirator secreţii portabil – 8 buc., Ventilator portabil pacient, Targă transport pacienți – 10 buc., Cărucior pentru instrumentar și medicație – 5 buc., Scaun cu rotile pentru transport intraspitalicesc pacient – 10 buc..
Proiectul este încadrat în Strategia de dezvoltare integrată a județului Vrancea 2014 – 2020 ca făcând parte din Obiectivul Strategic V – Creșterea nivelului de trai și calității vieții pentru cetățenii din teritoriu prin îmbunătățirea accesului la educație, sănătate, cultură și agrement, Obiectivul Specific V.2 – Modernizarea și inovarea serviciilor sociale și de sănătate prin utilizarea unor mecanisme inovatoare aplicate teritoriului. Acțiunile planificate au ca scop încurajarea cooperării în domeniul evaluării tehnologiei medicale. Printre exemplele de tehnologie medicală se numără: metodele de diagnostic și tratament, echipamentul medical, produsele farmaceutice, metodele de reabilitare și prevenire, sistemele organizaționale și de sprijin în cadrul cărora sunt furnizate îngrijiri medicale etc. Prin caracterul unității medicale de primire urgențe, proiectul este de o mare utilitate publică și se adresează tuturor cetățenilor indiferent dacă sunt sau nu asigurați, cetățenii din zonele rurale și/sau izolate, fără infrastructură medicală permanentă, contribuind la îmbunătățirea serviciilor sociale și de sănătate.
Grupul țintă al proiectului este format în special din populația județului Vrancea, dar în cadrul unității se tratează toate cazurile de urgență, inclusiv persoane aflate în tranzit, turiști, accidente auto, pacienți din toate categoriile sociale indiferent de existența sau nu a statutului de asigurat medical.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt în concordanță cu obiectivele specifice ale programelor naționale și europene privind încurajarea dezvoltării locale prin extinderea și îmbunătățirea infrastructurii de sănătate. Contractul de finanțare a fost încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, și cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud – Est, în calitate de Organism Intermediar.