Reparațiile la Piața Unirii sunt mai ieftine decât lucrările din proiectul guvernărilor PNL – PDL

0
523

Plăcile de granit folosite la repararea Pieței Unirii sunt mai ieftine decât cele cumpărate prin proiectul european de reabilitarea a zonei centrale a Focșaniului, în perioada guvernelor PNL-PDL. Primarul Cristi Misăilă spune, într-un comunicat de presă, că o analiză a prețurilor pentru materialele folosite la amenajarea Pieței Unirii arată că „prețul contractat de Guvernul PNL în 2008 a fost de 46,60 euro/mp, comparativ cu cel contractat de DDSP Focșani în 2019, care este de 40,12 euro/mp”. Aceasta în condițiile în care prețul materialelor de construcție a crescut constant în ultimii ani. „În aceste condiții, considerăm că orice alte comentarii nu mai au niciun rost, iar vorbele unora nu sunt decât încercări nereușite de a capta atenția și voturile focșănenilor”, spune primarul Misăilă.

Edilul arată că în ultima perioadă au apărut diferite atacuri din partea unor politicieni, a „unora ce cred probabil că pot să falsifice adevărul cu minciunile lor” referitor la modul în care a fost derulat proiectul prin care a fost reabilitată Piața Unirii. Pentru cei care au uitat ceea ce s-a întâmplat în urmă cu zece ani, au fost prezentate informații despre cei care s-au ocupat de semnarea contractului și derularea proiectului „Recalificare urbană perimetru istoric Piața Unirii și Grădina Publică”.

Contractul a fost semnat la începutul anului 2008, în perioada guvernului PNL, executant fiind asocierea Unicom Galați-Dedal Bahamat Galați. Cea de a doua firmă s-a ocupat de clădirile istorice din centrul municipiului, fiind responsabilă pentru lucrările de la Ateneul Popular. Contractul de lucrări a fost aprobat de ADR Sud-Est Brăila, beneficiarul lucrărilor fiind Consiliul Local Focșani.

Astfel, Primăria Focșani nu a fost implicată decât ca beneficiar al lucrărilor. În fapt, responsabilii din Guvernul PNL au fost cei care au întocmit proiectul, au organizat licitația și au anunțat Primăria Focșani cine este firma care va realiza lucrarea. În plus, menționează comunicatul primarului Misăilă, pe tot parcursul lucrărilor a existat o firmă spaniolă de consultanță tehnică, angajată tot de Guvernul PNL, care a urmărit și a avizat lucrările. Și în acest caz, Primăria Focșani a fost exclusă, deoarece la momentul respectiv municipalitatea nu a avut acces la contractul cu această firmă de consultanță. „În aceste condiții, așa cum prevede și contractul de lucrări, “beneficiarul (Primăria Municipiului Focșani) nu va avea nicio autoritate de a amenda sau rezilia Contractul de lucrări, de a atribui părți din Contract sau orice beneficiu în sau rezultând din acesta.” Iar de aici și până la lucrările de pavaj defectuos executate nu a mai fost decât un pas, drept pentru care am ajuns în situația ca în fiecare an să înlocuim plăcile sparte, pentru că nici nu puteam aștepta să se spargă toate ca să le schimbăm o singură dată”, spune primarul Cristi Misăilă.

Acesta menționează că autoritățile locale – Primăria Focșani și Consiliul Județean Vrancea au semnalat din 2009 și 2011 situația de pe șantierul de la Focșani, că lucrările nu se derulează conform graficului, că nu se plătesc banii către constructori. Astfel, în iunie 2009, primarul Decebal Bacinschi informa Ministerul Dezvoltării Regionale că se constată unu ritm de lucru lent, „o prezență nesemnificativă a forței de muncă pe șantier, nu se lucrează la toate categoriile de lucrări contractate și nici la această dată nu se cunosc detaliile de execuție pentru lucrările din Grădina Publică, mai mult firma de proiectare Forum Art București, prin reprezentant arh. Andrei Barbu Mulțescu ne aduce la cunoștință printr-o notificare intenția de a rezilia contractul de colaborare cu firma Unicom Galați motivat de neplata facturilor restante”.

De asemenea, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, într-o adresă trimisă în 2011, arată că, „la această dată, din valoarea de contract 7915889,35 euro s-au cheltuit sume în procent de 45% din valoarea totală, însă, subantreprenorii afirmă că nu au primit toți banii pentru lucrările executate, iar SC Inocsa Ingineria București a notificat suspendarea contractului datorită faptului că MDRT nu și-a achitat datoriile contractuale privind finanțarea serviciilor prestate”.

Însă unii „oameni mici se fac acum că uită cum și de ce s-a ajuns în această situație și acuză Primarul Municipiului Focșani că schimbă plăcile din Piața Unirii la un preț de 120 euro/bucata”. Primarul precizează că Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani s-a ocupat de achiziția lucrărilor de înlocuire a plăcilor de granit. Prețul pentru plăcile de granit gri fiamat este de 191 lei/mp, adică 40,12 euro/mp, la care se mai adaugă costurile pentru materiale și pentru manoperă, rezultând un cost final de 466,73 lei, respectiv 98 euro/mp. Un calcul simplu arată că, dacă într-un metru pătrat intră 6,2 plăci (40X40cm) de granit, înseamnă că prețul pentru o singură bucată este, cu tot cu montaj, aproximativ 75 de lei, adică 15,9 euro fără TVA. În concluzie, față de prețul vehiculat cu rea intenție, diferența e de aproape 8 ori mai mică, prețul plătit de municipalitate înscriindu-se de altfel în media celor de pe piața liberă.

Documente privind contractul de lucrări AICI!

Sursa foto și documente: Primăria Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here