O nouă planetă uriaşă a fost descoperită pe orbita tinerei stele Beta Pictoris, care se află la o distanţă de 63,4 ani-lumină în raport cu Terra, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Astronomy, relatează AFP. „Este vorba despre o planetă gigantică, ce are o masă de 3.000 de ori mai mare decât masa Terrei, aflată la o distanţă de 2,7 ori mai mare de steaua ei în comparaţie cu distanţa dintre Terra şi Soare”, a dezvăluit Anne-Marie Lagrange, cercetătoare la CNRS şi Institutul de planetologie şi astrofizică din Grenoble, coordonatoarea studiului.
Vizibilă cu ochiul liber şi de multă vreme cunoscută pentru rotaţia sa rapidă, steaua Beta Pictoris a devenit celebră în anii 1980, când a permis astronomilor să obţină prima imagine a unui disc de praf şi gaze ce înconjoară o stea, vestigii ale norului primitiv din care s-a născut acel astru. Mai mult decât atât, sistemul planetar din care face parte, ce are o vechime de aproximativ 20 de milioane de ani (foarte puţin în comparaţie cu vârsta de 4,6 miliarde de ani a Sistemului Solar) ar putea să semene foarte mult cu sistem nostru solar, la scurt timp după ce acesta s-a format. „Acest sistem planetar este fără îndoială cel mai bun pentru a înţelege formarea şi evoluţia lor precoce”, a explicat aceeaşi astrofiziciană, care îl studiază de 35 de ani.
După planeta gigantică Beta Pictoris B, descoperită de o echipă condusă de Anne-Marie Lagrange în 2009, o a doua a fost detectată în jurul aceleiaşi stele. Acea „soră mai mică, aproape geamănă” a primit numele de Beta Pictoris C. Potrivit oamenilor de ştiinţă, cele două planete sunt încă în curs de formare.
Întregul articol pe https://bit.ly/2PfaWMW