Criminalitatea silvică este în scădere în Vrancea

0
393

Criminalitatea silvică a cunoscut o scădere în primele șase luni din acest an, spun polițiștii vrânceni într-un bilanț referitor la acțiunile derulate în județ pentru prevenirea, combaterea degradării și distrugerii fondului forestier național. Acțiunile de prevenire și de control sunt desfășurate în cadrul Planului de acțiune „Scutul Pădurii”, în care sunt cuprinse toate instituțiile de control cu atribuții în domeniu. Polițiștii vrânceni spun că în primul semestru din acest an au fost constatate 137 de infracțiuni, o scădere cu 12,7 % comparativ cu perioada similară a anului trecut. Tot o scădere este și la sesizările făcute prin numărul de urgență 112, referitoare la transporturi de material lemnos. Au fost înregistrate 17 apeluri, cu 13 mai puține decât anul trecut. În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șase transporturi sunt ilegale, fiind aplicate 12 sancțiuni contravenționale și confiscată o cantitate de 100 metri cubi de lemn.

În ceea ce privește faptele contravenționale, acestea s-au menținut la nivelul de anul trecut. Au fost aplicate 1003 amenzi, în valoare de 1,3 milioane lei și a fost confiscată o cantitate de 3676 metri cubi de lemn, cu o valoare de 1,1 milioane lei. Totodată, au fost indisponibilizate 5 mijloace de transport, 14 fierăstraie mecanice, trei topoare și trei căruțe. „Polițiștii din cadrul IPJ Vrancea au acționat, cu precădere, în scopul combaterii activităților ilegale circumscrise exploatării forestiere și prelucrării materialelor lemnoase, precum și recoltării, transportului, comercializării și prelucrării de material lemnos prin încălcarea legislației naționale în domeniu, un aspect important constituindu-l consolidarea capacității interinstituționale prin implicarea tuturor instituțiilor competente și o abordare unitară în vederea dispunerii de măsuri care să răspundă întregului spectru de ilegalități. Activitățile specifice executate, în fondul forestier și pe căile de acces, de către polițiști pentru descurajarea faptelor de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier și a faptelor asociate din circulație, depozitarea, prelucrarea și comercializarea materialului lemnos, au condus la diminuarea fenomenului infracțional, fiind înregistrară o scădere a numărului de infracțiuni sesizate”, se arată în raportul Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea.

Colaborare deficitară cu personalul silvic

Polițiștii menționează și dificultățile întâmpinate în cadrul acțiunilor de control, respectiv „colaborarea deficitară cu personalul silvic din cadrul unor unități silvice”, care nu dau curs de operativitate solicitărilor venite din partea polițiștilor, deși pentru orice măsură de sancționare contravențională este necesar sprijinul din partea personalului silvic. o altă problemă ridicată de polițiști este lipsa spațiilor de depozitare pentru preluarea în custodie a lemnelor confiscate. În ceea ce privește măsurile propuse pentru îmbunătățirea activității, polițiștii spun că ar trebuie inițiate și derulate „acțiuni cu forțe mărite pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori din fondul forestier și din suprafețele aflate în afara fondului forestier și a faptelor asociate din circulație, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos, în zonele cu risc criminogen ridicat, după efectuarea unor documentări calificate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here