Corpul de Control din cadrul MAI – verificări la IPJ Vrancea, după ce un operator 112 i-a spus unei tinere că nu are echipaje disponibile

0
1132

Corpul de Control din cadrul Ministerului Afacerilor Interne va veni în Vrancea, după ce un operator 112 i-a spus unei tinere că nu are echipaje de Poliţie disponibile, tânăra sunând în noaptea de 12 spre 13 august la numărul de urgență pentru a anunța că a fost șicanată în trafic. Anunțul privind controlul în Vrancea a fost făcut vineri, de ministrul interimar Mihai Fifor. „Nu am niciun fel de toleranţă faţă de astfel de situaţii. Luni dimineaţă, Corpul de control al ministrului de Interne va fi prezent la Vrancea pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo. De îndată ce vom avea rezultatele acestui control, le vom face publice. Dacă s-a greşit, cine a greşit pleacă acasă“, a declarat Mihai Fifor, potrivit AGERPRES.

Și poliţiştii din Vrancea au început o anchetă, după ce tânără a sunat la 112 pentru a reclama că ar fi fost șicanată în trafic, iar operatoarea i-ar fi spus că nu are echipaje disponibile. Potrivit unor surse, fata îi cunoștea pe cei care au urmărit-o în trafic. Sursele noastre ne-au spus că tânăra a sunat la 112 când deja era ajunsă acasă, în comuna Vînători. Ea ar fi sunat de 3 ori la 112, iar ultima dată chiar tatăl său ar fi vorbit cu operatorul de la numărul de urgență, spunând că nu mai este nevoie de niciun echipaj. Dat fiind că tânăra era deja acasă, operatorul 112 a considerat că nu mai este urgență, recomandându-i tinerei să facă o reclamație, dimineață, la postul de poliție din localitate.

Inspector principal Cătălina Murariu, din cadrul Biroului de presă al IPJ Vrancea, a făcut precizări, vineri, privind evenimentul sesizat la 112. „Încă de ieri (joi – n.r.) conducerea Inspectoratului a decis verificări prin structura de control intern. Practic, ofiţerii de control intern verifică activităţile desfăşurate de fiecare poliţist implicat în acest caz, plecând de la modul de abordare până la respectarea tuturor atribuţiilor cuprinse în fişa postului. În paralel, se desfăşoară şi verificări privind aspectele sesizate de apelantă, respectiv şicanare în trafic. Din cele constatate până în prezent a rezultat faptul că dispeceratul 112 şi dispecerul care era de serviciu în acel moment au apreciat că nu există o stare de pericol iminent în condiţiile în care apelanta se afla la domiciliu, iar echipajul de poliţie arondat zonei respective se afla la o intervenţie privind sesizarea unei posibile fapte de violenţă domestică asupra unui minor de şase ani. Apelantei i s-a comunicat faptul că de îndată ce echipajul va finaliza intervenţia la care se află se va deplasa la domiciliul acesteia, însă tatăl a precizat că nu mai este nevoie. I s-a recomandat totodată apelantei să depună plângere la postul de poliţie Vînători”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Cătălina Murariu.

Aceasta a precizat că modul în care s-a purtat convorbirea între dispecerul 112 şi apelant, precum şi deciziile din zona de management operaţional al echipajelor existente sau în rezervă vor fi analizate cu stricteţe de ofiţerii Biroului de control intern împreună cu alţi ofiţeri de la IPJ Vrancea, iar la finalul tuturor verificărilor vor fi dispuse măsurile legale în cauză. Potrivit poliţiei, în zona respectivă existau, pe lângă echipajul de poliţie arondat zonei, şi echipaje de rezervă, ancheta urmând să verifice şi modul în care au acţionat acestea, scrie AGERPRES. Între timp, tânăra care a apelat de trei ori 112 a depus o plângere, ce a fost înregistrată la Postul de poliţie Vânători.

Și Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a făcut o serie de precizări în acest caz, vineri. Potrivit STS, operatorul din cadrul Centrului unic pentru apeluri de urgenţă Vrancea nu a purtat discuţii cu tânăra, apelul fiind direcționat către poliție. „Urmare a solicitărilor transmise la Biroul de Presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale referitoare la apelurile primite prin Sistemul 112 în data de 13 august, prin care apelantul solicita intervenţia unui echipaj de Poliţie, în judeţul Vrancea: La Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă Vrancea s-au înregistrat două apeluri în data de 13 august, la ora 01:00:33, respectiv 01:25:35. Vă informăm că responsabilităţile operatorilor 112 constau în preluarea apelurilor, identificarea urgenţelor, colectarea datelor referitoare la identificarea apelantului şi locului, transferul acestora către dispeceratele specializate de intervenţie în vederea alocării resurselor necesare”, arată Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

În comunicat se mai arată că operatorul 112 al STS din cadrul Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă Vrancea nu a purtat discuţii cu apelantul referitoare la disponibilitatea/indisponibilitatea şi alocarea resurselor necesare intervenţiei la caz, nu a făcut precizări privind timpul de intervenţie, iar informaţiile referitoare la coordonarea şi desfăşurarea intervenţiei sunt atribuţiile dispeceratelor agenţiilor specializate de intervenţie, în cazul de faţă ale dispeceratului Poliţiei.

De altfel, premierul Viorica Dăncilă a amintit că luna aceasta vor fi adoptate mai multe acte normative cu privire la intervenţia în situaţii de urgenţă. „Legat de acest aspect, ştiţi foarte bine că am venit cu o declaraţie legată de modificări referitoare la 112, modificări legate la anumite acţiuni ale Ministerului Afacerilor Interne şi din punct de vedere al Justiţiei. Am spus că vom duce un adevărat război împotriva criminalităţii. Vreau să facem acest lucru. S-a dus un adevărat război împotriva corupţiei şi este normal, dar acest lucru nu trebuie să fie numai declarativ şi pentru a câştiga puncte electorale“, a declarat Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here