Victimele unui accident rutier produs în județul Buzău, salvate de angajați ai ISU Vrancea

0
666

Salvatorii sunt dedicați meseriei chiar și în timpul liber!

Deviza pompierilor militari este ”Curaj și devotament”, calități pe care le-au dovedit încă o dată patru salvatori vrânceni. Maistrul militar Nistoroiu Andrei, plutonier adjutant Grăjdeanu Aurelian, plutonier major Iarca Cătălin și plutonier Vasilache Marian au intervenit sâmbătă, 10 august, pentru salvarea a două victime rezultate în urma unui accident rutier.

Am aflat despre fapta lor dintr-un articol apărut în presa buzoiană, https://bit.ly/2z0rLAm.

A durat ceva timp până să-i identificăm deoarece caracterizați de modestie zic că ”nu și-au făcut decât datoria”. Chiar dacă pentru ei nu a fost decât ”o altă misiune”, noi credem că fără intervenția lor lucrurile ar fi avut, poate, o altă finalitate.

Toată întâmplarea ne-o povestește maistrul militar Nistoroiu Andrei: ”Sâmbătă dimineață, pe 10 august, eu împreună cu ceilalți colegi ne duceam la o înmormântare ce avea loc la Poșta Câlnău, în județul Buzău. La ieșirea din Oreavu am observat că mașinile din fața noastră se opresc formând o coloană de vreo patru-cinci mașini. Am intuit că s-a întâmplat ceva și am intrat în depășire. Ceea ce bănuiam s-a adeverit. Am văzut o mașină ieșită în afara carosabilului și o motocicletă căzută. În urma impactului, persoanele care se aflau pe motocicletă, un bărbat și o femeie, au fost aruncate pe șosea.

Am oprit la mică distanță și am coborât, cu toții, repede din mașină. Eu cu Cătălin ne-am dus să acordăm ajutor femeii, iar Aurelian și Marian s-au dus să evalueze starea bărbatului. Am verificat funcțiile vitale și starea exterioară. Ambele victime comunicau, însă femeia era vizibil derutată și confuză. În astfel de cazuri, dacă nu ai echipamentele corespunzătoare, nu e bine să miști victimele, deoarece pot exista leziuni interne sau la coloana cervicală. Așadar, pentru a nu agrava starea acestora am trecut la acordarea primului ajutor de bază. Eu am fost cel care a sunat la 112 pentru a solicita sprijinul echipajelor profesioniste, oferindu-le dispecerilor toate informațiile.

Până la sosirea acestora am menținut permanent contactul cu victimele și le-am eliberat căile aeriene pentru a putea respira. Între timp, ni s-a alăturat și un voluntar de la ISU Botoșani. Am apreciat implicarea lui și cunoștințele pe care le-a dobândit în timpul programului de voluntariat ”Salvator din pasiune”.

În scurt timp, au ajuns ambulanțele SMURD și SAJ de la Râmnicu Sărat pe care le-am sprijinit în preluarea pacienților. Cu toții am acționat ca o echipă pentru că toți suntem salvatori indiferent de locul unde muncim. Acum, cel mai important e ca cei doi să fie bine!”

Felicitări colegi pentru profesionalism! Ați dovedit că dragostea față de semeni ne face să acționăm în orice împrejurare în care viața este pusă în pericol. Așa cum spune un proverb ”omul bun în zile rele e tot bun, ca-n zile bune”, iar voi ați confirmat că în orice circumstanțe vă faceți meseria bine!

Suntem mândri de voi!

Sursa text și foto: Facebook ISU Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here