GALERIE FOTO: Elevi și profesori din Republica Moldova, impresionați de drapelul imens pictat vizavi de Mausoleul Mărășești

0
534

În perioada 2-8 august 2019 s-a desfăşurat în Tabăra Gălăciuc – Tulnici, proiectul educaţional internaţional „Matematica fără frontiere”, în cadrul Concursului Naţional de informatică „Infoeducație”, la care au participat elevi şi profesori din Republica Moldova (Criuleni, Soroca, Voloviţa, Mălăieşti) şi din judeţul Vrancea. În urma activităților desfășurate, atât profesorii cât și elevii au dorit să își exprime trăirile și concluziile la care au ajuns, dând declarații exclusiv ziarului Monitorul de Vrancea.

Proiectul „Matematica fără frontiere“, început în mai 2017, a dezvoltat prietenii și colaborări între elevii și cadrele didactice de pe ambele maluri ale Prutului. „Proiectul „Matematica fără frontiere” continuă, iar intenția coordonatorilor este de a realiza activități deosebite, care prin durată, obiective generale și specifice, prin rezultate și impact, să conducă la căpătarea unor noi experiențe. În cadrul proiectului, am dovedit că matematica este un domeniu fără frontiere geografice, unde poți să-ți confirmi nivelul de cunoaștere, gândire inovativă și creativă. Subliniem realizarea obiectivului de bază al proiectului: formarea și dezvoltarea unor relații de prietenie și colaborare între elevii și cadrele didactice de pe ambele maluri ale Prutului, relații care se doresc a fi menținute și după încheierea implementării proiectului“, a declarat Ionel Tătaru, directorul Școlii Gimnaziale Paltin.

Conform informațiilor transmise de Ionel Tătaru, proiectul a început în mai 2017, cu delegația profesorilor vrânceni (din Centrele metodice Vidra și Odobești) care a derulat o activitate de cerc pedagogic la Chișinău – Criuleni – Mălăiești – Vadu lui Vodă, în Republica Moldova, urmată de conferința internațională „Matematica fără frontiere” din noiembrie 2017 de la Focșani, prin participarea unei delegații basarabene, condusă de conf. univ. dr. Ion Toma Cojocaru. În anul următor, mai exact în aprilie 2018, la Colegiul Național „Unirea” din Focșani a fost susținut cercul pedagogic la disciplina matematică cu dezbateri pe temele cuprinse în proiect, prezentate și conduse de conf. univ. dr. Ion Toma Cojocaru. Apoi, în august 2018, la Chișinău a avut loc lansarea lucrării „Conferința internațională matematica fără frontiere“, ocazie cu care s-a discutat despre problemele didacticii științelor reale. De asemenea, tot în luna august 2018, preț de 10 zile, o delegație vrânceană, formată din 15 elevi și 3 cadre didactice, a participat la tabăra de matematică din Volovița, Soroca.

Și s-a ajuns la perioada 2 – 8 august 2019, când a avut loc tabăra de vară Infoeducație – Gălăciuc – secțiunea matematică. „Mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat și vă garantăm continuarea acestui proiect, cu dorința obținerii unor rezultate bune, în tot ceea ce ne-am propus“, a încheiat Ionel Tătaru, directorul Școlii Gimnaziale Paltin.

Prietenii fără frontiere“

Prietenie, acesta este cuvântul ce definește întru totul experiența deosebită pe care am avut-o în tabăra de la Gălăciuc, alături de oaspeții noștri din Republica Moldova. Încă o dată, proiectul „Matematica fără frontiere” ne-a unit și oferit prilejul de a cunoaște persoane minunate, cu care am legat prietenii, a căror esență a apărut datorită matematicii. De altfel, dacă anul trecut noi am fost oaspeți în tabăra „La Dumbrava” – Volovița, raionul Soroca, unde ne-am simțit extraordinar, anul acesta am fost onorați ca noi să fim gazde și să ne impresionăm amicii de dincolo de Prut cu ținuturile de poveste ale acestui minunat județ și cu locurile pline de tradiție și frumusețe.

De asemenea, în aceste zile deosebite am avut ocazia să fim prezenți la „Infoeducație”, concurs ce testează inteligența tinerilor în ceea ce privește tehnologia IT. De altfel, am avut parte de cele mai frumoase ore de matematică realizate pe tabletă, ceea ce ne-a încântat de-a dreptul. Țin să precizez și armonia minunată ce se regăsea în tabăra de la Gălăciuc, un loc special, unde informatica și matematica ne purtau în zbor pentru a le descoperi secretele, iar natura ne colindă la fiecare pas. Îi mulțumim domnului nostru director Ionel Tătaru, pentru implicarea în acest minunat proiect și pentru că a dorit ca și noi să facem parte din această colaborare! Mă bucur nespus că am participat la toate activitățile captivante alături de prieteni de neuitat! Mulțumim Consiliului Județean Vrancea și Inspectoratului Școlar Județean Vrancea pentru că ne-au oferit aceste momente, ce ne vor rămâne veșnic în suflet!“, a transmis Andreea Grecu, de la Școala Gimnazială Paltin.

Construim «poduri» în numele viitorului“

În perioada 2 august – 8 august 2019, am avut o experiență inedită la tabăra de vară „Matematica fără frontiere”, organizată în cadrul Proiectului Educațional Internațional la Gălăciuc – Tulnici, județul Vrancea, sub egida Consiliului Raional Soroca Republica Moldova și Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Consiliului Județean Vrancea, Consiliul Local Paltin, Școala Gimnazială Paltin. Această experiență a fost posibilă grație relațiilor de parteneriat între Direcția Învățământ Soroca, Direcția Educație Criuleni din Republia Moldova și Școala Gimnazială din Paltin, stabilite de către profesorul universitar Ion Cojocaru, doctor în științe pedagogice, Republica Moldova, și directorul Școlii Gimnaziale din Paltin, Ionel Tătaru. Obiectivul acestui parteneriat a fost schimbul de experiență, promovarea valorilor culturale, educaționale dintre cadrele didactice și elevii din Republica Moldova și România. Echipa din Moldova a fost compusă din 3 profesori (Baș Liudmila, Rahimov Svetlana, Cotoman Mariana) și 17 elevi, care s-au integrat în diverse activități cu cei 5 profesori (Gherman Gabriela, Tătaru Ionel, Tătaru Stâncuța, Zaharia Rică, Zaharia Carmen) și 8 elevi din județul Vrancea.

Profesorii și elevii s-au implicat activ în desfășurarea sesiunilor de matematică la școlile din Paltin, Tulnici, Negrilești, utilizând tabletele PC. Am fost profund impresionați de ospitalitatea administrației și cadrelor didactice din aceste localități. Discuțiile au fost constructive despre inovațiile educaționale, utilizarea TIC în studierea matematicii, metode eficiente de evaluare la matematică. Anul acesta am participat și la activitățile taberei concurs InfoEducație, care se desfășoară anual în Tabăra Gălăciuc din Munții Vrancei, grație profesorului de informatică de la Colegiul Național Unirea din Focșani, Emil Onea. Elevii au învățat cum poate fi folosit Microbit-ul pentru învățarea programării și dezvoltarea de proiecte ce ne pot ajuta în viața de zi cu zi; cum se programează roboțeii, despre crearea soft-urilor educaționale și altele. Participarea la InfoEducație a fost pentru elevii noștri o motivație de a învăța tehnologii web și a participa cu proiecte personale. Așa cum sfârșitul încununează opera, rezultatele concursului de matematică au fost rodnice atât pentru elevii din Republica Moldova cât și din România.

Vizitarea muzeelor din Paltin și Negrilești au oferit culoare activităților matematice. Aici am sesizat importanța proiectului dat, care a valorificat patrimoniul poporului român din toate timpurile. Prin activitățile de grafică și design, circa 100 de copii din România și Republica Moldova au participat la zugrăvirea tricolorului, care a rămas în istorie pentru alte generații, în memoria eroilor români căzuți în luptele din 1916-1917. Spectacolul de la Mărășești, monument în cinstea celor care au luptat pentru reîntregirea României, a fost o lecție de patriotism, care a atins și cele mai adânci sentimente pentru neam, pentru țară. Lacrimile care au împăienjenit ochii au fost un semn de prețuire și recunoștință a sacrificiilor eroilor căzuți în luptele din Primul Război Mondial. Ne-au copleșit sentimentele de mândrie în momentul când am auzit „Vals”, singura compoziție a unui român, clasată în patrimoniul UNESCO, interpretată chiar de maestrul Eugen Doga, alături de Paula Seling și Orchestra Metropolitană Muntenia condusă de Daniel Jinga. Ce poate fi mai divin?

Suntem un popor, avem o singură trăire, aceleași rădăcini, de aceea suntem obligați să construim poduri durabile în numele viitoarelor generații. Cu profund respect, mulțumim tuturor celor care au asigurat spiritual și material desfășurarea acestui proiect, în special lui Ionel Tătaru, director al Școlii Gimnaziale Paltin, cât și profesorilor de matematică Zaharia Rică, Zaharia Carmen, care s-au implicat cu dăruire, au dat dovadă de profesionalism și dedicație. Grație lor, visurile au devenit realitate“, a precizat Liudmila Baș, profesoară de matematică la Liceul Teoretic „C. Stere”, orașul Soroca, Republica Moldova.

7 zile de neuitat“

Proiectul Educațional Internațional „Matematica fără frontiere” a fost o experiență minunată, care a contribuit la dezvoltarea atât a cunoștințelor noastre matematice și ne-a oferit posibilitatea de a participa la un schimb intercultural. Împreună cu participanții din România, am aflat mai multe despre diversele metode de predare a profesorilor pentru a face orele mai interactive și mai distractive pentru elevi. Am abordat o nouă metodă de studiu practic al matematicii, majoritatea lecțiilor având loc în mediul online, folosind tablete electronice. La final a avut loc un concurs care a simbolizat sfârșitul celei de-a doua ediție a taberei ,,Matematica fără frontiere”.

În afară de lecțiile de matematică, am vizitat școli din mai multe comune și locuri pitorești din munții Vrancei. De asemenea, am urmărit diverse prezentări în domeniul roboticii. Am vizitat Mausoleul din Mărășești, asistând la sărbătoarea festivă de Ziua Eroilor, unde a avut loc o ceremonie militar-religioasă și un concert în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Au fost 7 zile de neuitat, de aceea le mulțumim din suflet profesorilor de matematică implicați și Direcției Învățământ Soroca, Consiliului Raional Soroca, Consiliului Județean Vrancea, Inspectoratului Școlar din Focșani pentru susținerea acordată. Sperăm că acest proiect va continua și ne vom mai revedea cu prietenii noștri de peste Prut“, a spus Andreea Andriuță, elevă în clasa a X-a, la Liceul Teoretic „C. Stere”, din orașul Soroca, Republica Moldova.

Impresii deosebite și trăiri nemaipomenite“

În perioada 02 – 08 august, un grup de 8 elevi din raionul Criuleni, 4 din Liceul Teoretic Mălăiești și 4 elevi din Liceul Teoretic Boris Dinga, a participat la Tabăra InfoEducație din Gălăciuc, județul Vrancea. Acest lucru se datorează colaborării dintre Direcția Învățământ Criuleni și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, precum și parteneriatului dintre L.T. Mălăiești și Liceul Teoretic Boris Dînga cu școlile din Vrancea, respectiv din Paltin. Echipa din Republica Moldova a fost primită cu ospitalitate și căldură de către oaspeții din România, în frunte cu Ionel Tătaru, directorul Școlii Gimnaziale Paltin. De asemenea, am fost primiți cu drag și de către echipa managerială și profesorii din Tulnici și Negrilești. Am rămas surprinși de locurile pitorești: Cascada Putnei, Complexul Memorial de la Mărășești. Am avut activitate inedită în preajma Mausoleului Eroilor de la Mărășești: circa 100 copii din Republica Moldova și România au vopsit un uriaș tricolor de circa 3000 metri pătrați, astfel apropiind suflete prin cele trei culori ale românilor de pretutindeni. Suntem mândri că am făcut parte din această echipă!

Copiii au avut parte de lecții de matematică utilizând diverse softuri educaționale pe tablete la școlile gimnaziale Paltin și Tulnici, prezentări de roboți de către colegii de la informatică, au participat la diverse activități desfășurate pe parcursul acestor zile în tabără. Pe parcursul acestor zile, s-au legat strânse prietenii între elevii din Republica Moldova și cei din Paltin. Suntem foarte de mândri că ne-am reunit într-o atmosferă prietenoasă, plecând acasă cu impresii deosebite și trăiri nemaipomenite. Colaborarea nu încetinește aici, o continuăm cu un parteneriat strâns, schimb de experiență, colaborare intensă. Ne bucurăm nespus de mult că v-am avut alături 6 zile, pline de emoții pozitive.

Vă așteptăm cu mare drag la noi. Mulțumim frumos de ospitalitate, îndeosebi familiei Tătaru, Inspectoratului Școlar Județean Vrancea în persoana doamnei Gabriela Gherman, școlilor din Tulnici, Paltin și Negrilești, profesorului Emil Onea pentru spiritul din Gălăciuc. Împreună facem o colaborare frumoasă, suntem un neam, vorbim aceeași limbă, într-un cuvânt suntem o națiune“, sunt impresiile profesoarei Mariana Cotoman, de la Liceul Teoretic Mălăiești.

Vrancea, fascinantă!“

Tabăra Gălăcuic din cadrul proiectului educațional „Matematica fără frontiere”, 2 august – 8 august 2019, m-a lăsat cu impresii minunate. Am legat noi prietenii cu oameni uimitori, sper să-i revăd pe viitor în cadrul acestui proiect, doar lucrurile frumoase trebuie continuate. Sunt foarte bucuros că mi s-a oferit această șansă și mi-am petrecut timpul util, într-o atmosferă extraordinară. Îmi pare bine că am avut oportunitatea să descopăr tainele matematicii împreună cu colegii din județul Vrancea, ghidați de profesorii de matematică domnii Zaharia Rică și Zaharia Carmen. Sunt nespus de recunoscător pentru dăruirea și responsabilitatea domniilor sale.

Am cunoscut alte metode de predare și am rămas plăcut surprins de eforturile administrației publice întreprinse în vederea îmbunătățirii învățământului în persoana domnului director Tătaru Ionel, doamnei Gherman Gabriela, Inspectoratului Școlar din Focșani. Sunt foarte mândru că am lăsat urmă lângă Mausoleul Eroilor Mărășești, participând la zugrăvirea tricolorului, un semn al frăției. Solemnitatea dedicată comemorării celor 102 ani de la victoriile românești din Primul Război Mondial mi-au lăsat o amprentă adâncă în inimile fiecăruia din noi. Județul Vrancea m-a surprins cu frumusețile sale și ospitalitatea oamenilor de pe aceste meleaguri. Sper să mai revin să particip nu doar la cest proiect, dar și la concursul InfoEducație“, a afirmat Robert Gatman, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „C. Stere”, în orașul Soroca, Republica Moldova.

Uniți prin istorie, cuget și limbă“

Fiind implicați în proiectul „Matematica fără frontiere“, am realizat că matematica este o disciplină uimitoare care adună oameni minunați, pasionați de munca pe care o desfășoară de pe ambele maluri ale Prutului, înmulțește performanțe, deprinderi și cunoștințe temeinice, împarte impresii, premii și experiență, dar cel mai important lucru este că generează emoție absolută până dincolo de infinit.

Cele 7 zile în tabăra Gălăciuc au avut fiecare un farmec și o încărcătură aparte, activitățile de învățare fiind pe placul copiilor, cu atât mai mult cu cât au fost îmbinate cu diverse excursii, vizite și întâlniri cu oameni de valoare din acest magnific ținut la Vrancei. Prin Tricolorul imens pe care l-am realizat la Mărășești, am vrut să redăm unitatea noastră de neam și frăție, pe care nu ne-o poate lua nici războaiele, nici situația politică și cu atât mai mult hotarul care ne desparte. Suntem și vom fi uniți prin istorie, limbă și cuget, care emană dragoste de neam și țară prin cele trei culori ale românilor de pretutindeni“, a transmis Svetlana Rahimov, director IP Gim. „Alexandru Lupașcu”, din Volovița, Soroca.

Lecții de matematică îmbinate cu patriotism“

Mulțumiri și aprecieri colegilor cu care am călătorit și am petrecut timpul în cadrul proiectului educațional „Matematica fără frontiere“ – un grup de copii prietenoși, inteligenți, educați și, nu în ultimul rând, sociabili. Profesorilor mentori, în persoana doamnei Baș Liudmila, și domnii profesori Zaharia Rică și Carmen, respect pentru atmosfera blândă și voioasă pe care au creat-o! Lecțiile de matematică oferite de profesorii din România au fost organizate într-un mod diferit de cel cu care ne-am obișnuit acasă, am învățat ceva nou de la frații noștri de peste Prut. Am beneficiat de 7 zile de neuitat, în care am primit atât lecții de matematică cât și lecții de patriotism. Voi ține minte mereu momentele petrecute în această perioadă. Așteptăm cu nerăbdare să ne mai revedem și acest proiect să aibă o continuitate durabilă“, s-a declarat mulțumit de experiența trăită Andrei Zăbreanu, elev în clasa a X-a, la Liceul Teoretic „C. Stere” din orașul Soroca, Republica Moldova

Proiect util generațiilor viitoare“

Îmi exprim bucuria pentru tot ce s-a realizat până acum în cadrul proiectului „Matematica fără frontiere”, proiect început de doi profesori inimoşi, unul de o parte a Prutului, domnul conf. univ. dr. Ion Toma Cojocaru, şi altul de cealaltă parte, prof. Tătaru Ionel, care şi-au dat mâna convinşi fiind că împreună putem face ceva deosebit, valoros pentru copii şi pentru noi, ca neam. Spiritul tânăr şi deschis al domnului Cojocaru ne-a molipsit repede şi mulţi profesori de matematică din judeţ s-au implicat în diverse etape ale proiectului, dar şi doamne educatoare, coordonate de doamna inspector şcolar Amalia Chirtoc.

Îmi doresc să putem continua colaborarea între elevii şi profesorii din Vrancea şi Republica Moldova aşa încât rezultatele acestui proiect să folosească generaţiilor viitoare. Mulţumesc pentru sprijinul permanent al Inspectoratului Şcolar Judeţean, al Consiliului Județean Vrancea, al F.S.L.I. Vrancea, dar și al Uniunii Profesorilor de Informatică din România“, a declarat Gabriela Gherman, inspector şcolar disciplina matematică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here