Pentru credincioşii de pretutindeni, data de 15 august are o însemnătate deosebită: Adormirea Maicii Domnului. Se spune că Maica Domnului a fost înştiinţată de un înger despre părăsirea vieţii pământeşti astfel: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de acestea, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare”, potrivit site-ului crestinortodox.ro. „Iarba nu mai creşte, şi frunzele încep să se îngălbenească. Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare foarte mare, trebuie să fim cu băgare de seamă în faţa lui Dumnezeu”, spune o enoriaşă care aştepta la uşa Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”- Precista din Focşani.
Ieri, începând cu orele 18:00, la această parohie s-au săvârşit Vecernia, Utrenia urmate de cântarea „Prohodul Maicii Domnului”. Câţiva enoriaşi au venit încă de la prânz la biserică pentru a da o mână de ajutor la prepararea bucatelor care vor fi puse miercuri seara pe masa celor peste 20 de preoţi care vor sluji în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”- Precista, urmând ca a doua zi, joi, pe 15 august, să aibă loc praznicul la care sunt invitaţi credincioşii. „În seara asta este masa preoţilor, cam 24 cred că o să vină… nu vreau să greşesc. Se prepară bucate de post cu peşte. Mâine, după slujbă, este pomana pentru oameni”, spune una dintre doamnele care pregătea frunza de vie pentru sarmale.
Miros de sarmale, agitaţie şi… spirit de glume printre simpaticii bătrâni care şi-au luat pe umeri responsabilitatea de a pregăti toate cele necesare pentru praznicul Adormirii Maicii Domnului. „Nu-i păcat să te vopseşti la păr şi pe unghii… păcat este cu coloarea roşie, în rest nu. Dumnezeu iubeşte ceea ce este frumos”, îi explică o bunică cochetă cu pălărie de paie, unui domn pe care vria pregătirilor l-a făcut să uite că are cămaşa descheiată cu vreo trei nasturi… dogorea, ce-i drept, un soare arzător, iar vântul care adia reuşea cu greu să aducă mirosul de pământ umed de la gazonul peste care picura o stropitoare automată.
„Cine a avut de trebăluit a făcut-o până acum. Ne-am curăţit trupul de aseară, le-am aranjat pe toate. Fiecare face după cum îi pofteşte inima. Venim la biserică, plătim acatiste, ne închinăm, ne rugăm”, îmi explică o bătrână înaltă şi zveltă ca o tânără de pe podium, dar peste care anii au trecut, iar bătrâneţea îi dă mari dureri de cap şi de… picioare. În popor, sărbătoarea de azi mai este cunoscută şi sub denumirea de Uspenia (termen latin) sau Sfânta Maria Mare, iar cărţile de rugăciune o prezintă drept Izvorul vieţii pentru că datorită ei a luat fiinţă Fiul lui Dumnezeu.
În Focşani sunt trei lăcaşe de cult cu hramul Sfintei Fecioare Maria: Biserica „Adormirea Maicii Domnului”- Precista, „Adormirea Maicii Domnului”- Donie şi „Adormirea Maicii Domnului”- Jălăboiu.
Credincioşii spun că rugăciunile înălţate la cer către Maica Domnului în aceste zile sunt ascultate, iar boala, suferinţa şi grijle pământeşti sunt risipite.