GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Contractul de transport, partea a V-a

0
28

În situația în care transportatorul nu poate preda bunurile transportate indiferent că este vorba despre situația în care destinatarul nu poate fi găsit sau că acesta refuză ori neglijează să preia bunurile sau în situația în care există neînţelegeri privind preluarea bunurilor între mai mulţi destinatari ori din orice motiv fără să existe culpă din partea sa, atunci transportatorul va solicita imediat instrucţiuni expeditorului, acesta din urma fiind obligat să i le transmită în maximum 15 zile, sub sancţiunea returnării bunurilor către expeditor, pe cheltuiala acestuia, sau a vânzării lor de către transportator, după caz.
Dacă există urgenţă sau bunurile sunt perisabile, atunci transportatorul are opțiunea fie de a le retransmite expeditorului, pe cheltuială acestuia din urmă, fie de a le vinde, potrivit legii, fără să mai solicite instrucţiuni expeditorului.
În situația în care transportatorul a suferit anumite pagube cauzate de întârzierea destinatarului în preluarea bunurilor, atunci are dreptul de a fi despăgubit fie de către destinatar, fie de către expeditor.

În situația în care transportatorul pierde bunurile sau din cauza acestuia bunurile s-au alterat sau deteriorat pe parcursul transportului, ori a întârziat în livrarea bunurilor, atunci acesta este direct răspunzător pentru prejudiciul cauzat. În cazul în care pierde bunurile, transportatorul trebuie să acopere valoarea reală a bunurilor pierdute sau a părţilor pierdute din bunurile transportate. Dacă bunurile se alterează sau se deteriorează, atunci transportatorul va acoperi scăderea lor de valoare.
În mod normal, despagubirea se calculează prin luarea în calcul a valorii declarate a bunului la predarea acestuia. Dacă însă valoarea reală a bunului de la locul şi momentul predării este mai mică, despăgubirea se calculează prin raportare la această din urmă valoare.
Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here