GALERIE FOTO: Tur ciclist pentru promovarea Mănăstirii Mera; polițiștii, alături de bicicliști

0
175

41 de cicliști, printre care și un cetățean italian, au participat sâmbătă, 10 august, la prima ediție a evenimentului „Descoperă Mănăstirea Mera pe bicicletă”.

Bicicliștii au pedalat către Mănăstirea Mera pe traseul Focșani-Cîmpineanca-Odobești-Broșteni-Mera, unde li s-au adăugat mai mulți săteni din zonă, veniți la biserică îmbrăcați în straie populare vechi de peste 70 ani. Organizat de Direcția Județeană pentru Cultură, în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea, Salvamont Vrancea, Protoieria I Focșani și Grupul Vocal „Cantus”, evenimentul a avut ca scop promovarea patrimoniului cultural din Vrancea, Mănăstirea Mera fiind un ansamblu monumental de valoare națională. Potrivit unui comunicat de presă al Direcției de Cultură, la Mănăstirea Mera, evenimentul a debutat cu o prezentare a monumentului istoric, realizată de protopopul Protoieriei I Focșani, părintele Aurel Boțan și preotul paroh Ticu Gavrilă, după care Grupul Vocal ”Cantus”, dirijat de profesorul Ionuț Drilia a oferit participanților un concert aplaudat frenetic de public. În cadrul evenimentului a fost lansat și un pliant de informare din colecția „Monumente in Vrancea”, realizat de Direcția pentru Cultură. Evenimentul s-a încheiat în jurul orei 21.30 când cicliștii s-au întors în Focșani.

„Fosta Mănăstire Mera” este monument istoric de interes national, fiind singura mănăstire fortificată din Vrancea cu ziduri groase și înalte de 3-4 metri, turnuri, drumul străjii și ferestre înguste în zid pentru tragere, asemănătoare bisericilor fortificate din Transilvania. Datorită așezării la limita sudică a provinciei istorice a Moldovei, biserica Mănăstirii Mera prezintă o arhitectură tradițională moldovenească ce interferează cu elemente de construcție muntenești.

Mănăstirea Mera, unul dintre cele mai impunătoare monumente istorice din Vrancea, este necropola domnească a familiei Cantemir și singura ctitorie a Cantemirilor. Deși Constantin Cantemir a fost înmormântat în Biserica Trei Ierarhi din Iași, Antioh Cantemir a dorit mutarea osemintelor tatălui său la Mănăstirea Mera.

La începutul anului 1717, ansamblul monahal de la Mera a fost transformat în punct de rezistență pentru armata habsburgică, de aici pornind atacuri sistematice în tot sudul Moldovei. În luna mai, avangarda armatei domnitorului Mihai Racoviță zdrobește rezistența organizată în jurul mănăstirii, aruncă în aer turnul de poartă al acesteia și incendiază corpul de chilii și biserica din lemn, închinată Sfântului Ierarh Nicolae.

În perioada anilor 1737-1739, părintele Mitrofan Callerghi, starețul mănăstirii, reface sistemul de fortificare al acesteia. Zidurile şi turnurile sunt reparate şi se ridică altele noi, iar pivnița domnească, păstrată până astăzi sub ruinele stăreției, este zidită. În anul 1800, părintele Arsenie, starețul mănăstirii, captează apa unui izvor, pe care o aduce în incinta mănăstirii, pe sub turnul fortificat și construiește stăreția cu două etaje. Captarea și izvorul se păstrează și sunt folosite de localnici și astăzi.

Anul 1882 găsește biserica degradată de cutremure, casele egumenești cu etaj părăginite, chiliile dărâmate și clopotnița din lemn de deasupra porții căzută.

Biserica mănăstirii este închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena. Pridvorul bisericii prezintă arcade sprijinite pe stâlpi de piatră de formă octogonală. Ușa, din lemn masiv, este încadrată de praguri masive din piatră. Pisania bilingvă, de o valoare deosebită, s-a păstrat până astăzi și este scrisă cu caractere chirilice și grecești: „Această Sfântă şi dumnezeiască Biserică întru numele Sfinţilor Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi Elena, este zidită de Măria Sa repausatul Ion Antioh Constantin Cantemir voevod la leatul 7214 (n.n. l706) şi nesăvârşind-o s-a înoit precum se vede de întru Cuviosul Sfinţia sa Arhimandritul chiriochir Mitrofan Calerghi, fiind egumen acestui Sfânt lăcaş cu cheltuială şi osteneală sfinţiei sale pentru mântuirea sufletului la leatul 7214”.

Deasupra pisaniei se găsește fresca Bunei Vestiri, descoperită abia în urma cutremurului din anul 1977. Dintre frescele originale ale bisericii s-au păstrat o serie de scene biblice și tablourile votive ale ctitorilor – Constantin și Antioh Cantemir, boierul Moțoc și soția sa, Ursa – care necesită restaurarea de urgență. Elementele artistice interioare sunt semnificative, prin pragurile de piatră ale ferestrelor, dar mai ales prin catapeteasma și scaunul episcopal din lemn datate în secolul al XVIII-lea, susceptibile de a fi clasate în patrimoniul cultural național mobil. Lucrări de restaurare a bisericii și zidului de incintă ale Mănăstirii Mera s-au realizat între anii 1974-1978, de către Direcţia Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice și arhitectul Nicolae Diaconu. După anul 1989, monumentul istoric ”Fosta mănăstire Mera” a fost supus unor restaurări succesive finanțate prin Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice, lucrări în curs de execuție și astăzi.

Polițiștii rutieri au fost alături de bicicliști în cadrul evenimentului „Descoperă Mănăstirea Mera”. Conform unui comunicat de presă al IPJ Vrancea, „poliţiștii rutieri s-au aflat alături de biciclişti pe toată durata deplasării, pentru prevenirea evenimentelor neplăcute, precum și pentru asigurarea fluenţei traficului rutier pe traseu”.

„Astfel de evenimente vor mai fi organizate periodic în județul Vrancea, astfel încât, pentru siguranța rutieră, conducătorilor auto le recomandăm:

la plecarea de pe loc, să se asigure că nu pun în pericol siguranța deplasării unui biciclist;

să adopte o manieră prudentă de conducere.

Pentru ca deplasarea pe două roţi să fie una cât mai sigură, bicicliștilor le recomandăm să ţină cont de următoarele:

Asiguraţi-vă, înainte de a porni la drum, de eficienţa sistemelor de frânare şi de funcţionalitatea sistemelor luminoase, sonore şi de direcţie!

Fiţi cât mai vizibili în trafic (nu uitaţi de vesta reflectorizantă şi alte tipuri de îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante); în acest mod veţi reduce riscul de a nu fi observaţi de şoferi!

Nu uitaţi, casca de protecţie vă poate proteja de complicaţiile medicale ce pot surveni în urma implicării în accidente rutiere!”, se mai arată în comunicatul de presă al poliției.

Sursa foto: Direcția Județeană de Cultură și IPJ Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here