Curier înșelat de un tânăr; sfaturile polițiștilor

0
2540

CERCETĂRILE POLIȚIȘTILOR DIN PANCIU, FINALIZATE CU IDENTIFICAREA UNUI GĂLĂȚEAN BĂNUIT DE ÎNȘELĂCIUNE PRIN INTERMEDIUL UNUI SITE DE VÂNZĂRI

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Panciu efectuează cercetări față de un tânăr de 20 de ani, din municipiul Tecuci, județul Galați, bănuit că ar fi înșelat un operator de curierat. Prejudiciul, în cuantum de 3500 de lei, a fost recuperat în totalitate.

La data de 5 iulie a.c., un bărbat, de 44 de ani, din comuna Străoane, a sesizat Poliția din Panciu cu privire la faptul că a fost victima unei înșelăciuni.

Astfel, bărbatul a relatat polițiștilor că la data de 3 iulie a.c., în jurul orei 11.30, în calitate de angajat al unei firme de curierat, având de înmânat un colet cu deschidere la livrare, s-a întâlnit cu o persoană necunoscută (care se folosise de un nume fictiv), care a comandat un telefon mobil prin intermediul unui site de vânzări în valoare de 3500 de lei și care, profitând de neatenţia sa şi sub pretextul că respectivul telefon mobil nu funcţionează, ar fi schimbat telefonul în cauză cu un altul asemănător, nefuncțional.

În urma activităţilor specifice de cercetare şi investigaţie desfăşurate de poliţiştii pănceni, s-a stabilit faptul că bănuitul ar fi contactat prin intermediul unui site de vânzări un bărbat din municipiul Oradea, județul Bihor, pentru achiziționarea unui telefon mobil pe care acesta din urmă îl expusese spre vânzare, cu prețul de 3.500 lei. A convenit cu această persoană ca telefonul să îi fie livrat prin curier, cu deschidere la livrare la o adresă din orașul Panciu, dar s-ar fi folosit de un nume fictiv.

Pentru administrarea probatoriului, vineri, 9 august a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Panciu au efectuat o percheziție domiciliară pe raza municipiului Tecuci, județul Galați, la locuința bănuitului, un tânăr de 20 de ani, de unde au ridicat mai multe telefoane mobile, o tabletă și obiecte de îmbrăcăminte. Tânărul de 20 de ani din județul Galați este bănuit că la data de 3 iulie a.c. s-ar fi întâlnit cu reclamantul în orașul Panciu pentru livrarea produsului și, profitând de neatenția acestuia, ar fi schimbat telefonul cu un alt telefon, cu o valoare mult mai mică. Ulterior i-ar fi reproșat curierului că telefonul este nefuncțional și că refuză să plătească, cerând să îi fie returnat expeditorului. Totodată, tânărul este bănuit că ar fi comercializat ulterior telefonul primit, cu suma de 2.800 lei, unui bărbat din municipiul Focșani, de unde a fost recuperat de polițiști și restituit deținătorului legal. Cercetările continuă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a bănuitului.

Pentru prevenirea infracţiunilor de înșelăciune, vă atenţionăm despre tentativele unor persoane rău intenţionate de a vă înşela, săvârşind o serie de infracţiuni prin diverse tehnici de comunicare. În situaţia în care veţi da curs acestor oferte iluzorii sau solicitări, sunteţi pasibili de prejudicii materiale.

Pentru a preîntâmpina comiterea unor asemenea fapte, vă recomandăm:

Nu vă încredeți în necunoscuți și nu le înmânați bani până nu faceți propriile verificări despre aceștia.

Nu acceptați imediat o propunere ce pare tentantă. Când credeți că ați identificat o oportunitate, documentați-vă mai întâi pentru a lua o decizie corectă, în cunoştinţă de cauză.

Fiți suspicioși şi vigilenți. Dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că vă aflați în vizorul unui infractor.

Recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor solicitări care se încadrează în afara legii, reamintindu-le că indivizi lipsiţi de scrupule sunt în stare să conceapă infinite tipuri de mesaje sau promisiuni, prin intermediul cărora să intre facil în posesia unor sume de bani.

În cazul în care aveţi suspiciuni cu privire la faptul că sunteţi înşelaţi, apelaţi numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!

Biroul de presă al IPJ Vrancea, 11 august 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here