Programul „Biblioteca de vacanță”, organizat de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea și aflat la cea de a 11-a ediție, a avut loc în fața Teatrului Maior Ghe Pastia din Focșani, de miercuri până vineri. Acțiunea a avut ca scop petrecerea timpului liber într-o atmosferă plăcută cu diferite îndeletniciri atractive pregătite de organizatori atât pentru cei mici cât și pentru cei mari în compania cărților, sportului și artelor.
Încă din prima zi, în intervalul orelor 17:00 -20:00, programul „Biblioteca de vacanță” a oferit șansa ca alături de echipa Bibliotecii, formată din voluntari și bibliotecari, copii de toate vârstele, părinți și bunici să se poată bucura de activitățile și surprizele pregătite de organizatori. Într-o atmosferă de zâmbet și basm, copiii au participat la ateliere de lectură și de pictură, ateliere de hand-made, muzică, dans, concursuri de cultură generală. De asemenea, copiii au participat la programe de lectură interactivă unde au avut șansa să descopere alături de coordonatori lumea basmului și frumusețea cărților.
Irina Chiriac, psiholog și logoped, este voluntar al bibliotecii din anul 2015 în cadrul programului Bibliovacanța, desfășurat în fiecare vară la secția de copii și tineret, și a coordonat atelierul de lectură. Pentru acest atelier a fost organizat un spațiu special pentru povești, cu păturele și pernuțe cât mai atrăgătoare pentru copii.
Pentru a dezvolta atracția copiilor către limbile străine, miercuri a avut loc un atelier de lectură în limba germană, joi clubul de lectură în limba franceză – „le français à petits pas”, iar vineri copiii s-au bucurat de clubul de lectură în limba engleză – „Book-uria lecturii”. Tot cu această ocazie, la Biblioteca de vacanță au participat și o parte din membrii clubului Code Kids coordonat de Diana Rădună, bibliotecar coordonator al Centrului de formare din cadrul bibliotecii județene. Alături de ei, copiii au putut participa la o serie de experimente Ș.T.E.M (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) distractive, folosind apa.
Un alt voluntar al bibliotecii, profesor Mihaela Goleșteanu, coordonatoarea clubului copiilor creativi și bibliotecara Alina Chiriac au îndrumat copiii de toate vârstele să descopere arta de a crea obiecte cu ajutorul talentului și inspirației. Copiii descoperit plăcerea de a confecționa semne de carte.
Participanții s-au bucurat de jocuri de strategie, de puzzle, jocuri de acțiune și sport, descoperindu-și abilitățile alături de Adrian Țiglea, bibliotecar coordonator al Sălii de lectură din cadrul bibliotecii, dar și de Adriana Barbu, elevă în clasa a-X-a la Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu din Focșani, voluntară a bibliotecii.
Bibliotecara secția pentru copii Cătălina Pleșcan și coordonatoarea secției pentru copii și Tineret, Cristina Olaru, au coordonat pe cei care au participat la atelierul de pictură, unde copiii au desenat și au pictat personaje de poveste din cărțile preferate ale copilăriei. De asemenea, la aceste ateliere au participat bibliotecara Roxana Făcăoaru și Alexandra Burlacu, voluntar al bibliotecii.
Bibliotecarii au oferit celor interesați cărți pentru împrumut la domiciliu și au continuat programul tradițional „Biblioteca Dăruiește” unde focșănenilor li s-au oferit cărți în dar.
Joi, în cadrul proiectului „Vacanța în siguranță”, care a făcut parte din acest program, invitații au participat implicându-se activ alături de comisarul Monica Manolache, colaborator și voluntar al bibliotecii de mulți ani la atelierul de educație preventiv educativă „Vacanța în siguranță.” Acesta a fost derulat în parteneriat cu Compartimentul de analiză și prevenire a criminalității al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea.
De asemenea, vineri, copiii de toate vârstele au participat cu bucurie la clubul de lectură în limba engleză „Book-uria lecturii” alături de bibliotecara Diana Rădună.
Și în cea din urmă zi a activităților atelierul de hand made a avut un real succes. Alături de Mihaela Goleșteanu, prichindeii au descoperit prin creativitate ce înseamnă „Mânuțe îndemânatice”.
Jocurile distractive au întreținut atmosfera printre cei mici iar bibliotecara Cătălina Pleșcan a susținut atelierul de desen și pictură „Micii ilustratori de povești”. Alături de Adrian Țiglea, copiii au participat la un atelier de lectură de tip „Știați că?” intitulat „Micii exploratori”.
De asemenea, copiii mari și mici, părinții și bunicii au avut vineri parte de un program deosebit de interesant care s-a numit „Profesorul trăsnit”. Acest atelier are la bază metodologia Ș.T.E.M și este bazat pe învățarea integrată a tuturor disciplinelor științifice, caracterizată printr-o metodă activă și aplicată de „a învăța prin a face”. Invitații au experimentat o călătorie interesantă de la poveste la știință. Acest gen de activitate are la bază proiectul „Ora să știm” susținut la nivel european de Deutsche Telecom Stiftung, implementat în România de fundația Progres și derulat de Biblioteca Județeană Vrancea în perioada noiembrie 2018 – iunie 2019. Proiectul „Ora să știm” este prezent la nivel național în peste 150 de localități din 12 județe iar pentru județul Vrancea proiectul a însemnat 285 de activități derulate în zece biblioteci (Focșani, Adjud, Mărășești, Panciu, Homocea, Răcoasa, Năruja, Gugești, Bordești și Țifești) la care au participat peste 4.000 de copii cu vârste între 3 și 10 ani.
Teodora Mihaela ambasadoare a clubului Code Kids a povestit despre activitatea sa la acest eveniment: „Alături de doamna Diana Rădună și colegii mei am făcut voluntariat pentru a oferi cărțile alese de noi, cărți frumoase cu multe secrete minunate care pot fi descoperite în paginile acestora și pentru a oferi bucurie copiilor prin tainele cititului.”
Acest eveniment a fost apreciat de copii, părinți și bunici. O mămică a precizat: „Gemenele noastre sunt micuțe și se plictisesc repede însă au fost atrase de așa frumoase activități.” De asemenea, un tată care a participat alături de fetița sa a spus: „Din păcate, în Focșani activitățile dedicate copiilor sub foarte puține. Spațiile de joacă, chiar dacă în ultimele luni de zile au fost amenajate, consider că nu sunt amenajate corect pentru copii pentru că multe sunt lipsite de umbră. Faptul că Biblioteca Județeană oferă activități pentru copii desfășurate în aer liber consider că este foarte constructiv. Sper din toată inima ca aceste activități se continue și în următorul an. Fetița mea are patru ani, participă în momentul de față la hand-made, a fost și la clubul de desen. Anul trecut a participat de asemenea la cluburile de handmade organizate de Biblioteca Județeană deci cunoaștem foarte bine colectivul. Creștem printre cărți pentru că practic în momentul de față biblioteca este a doua grădiniță. Pe parcurs își va da seama că la bibliotecă sunt și alte oportunități, alte facilități dar o lăsăm să le descopere singură. Cu această ocazie a avut posibilitatea să interacționeze cu copiii de vârste diferite, crescuți în medii diferite și ajută foarte mult la socializare. S-a bucurat pentru că s-a reîntâlnit cu prietene vechi, educatoare pe care le-a cunoscut la clubul de handmade, a fost constructiv.”
la rândul său, Oana Raluca Boian, manager interimar la Biblioteca județeană, a precizat: „Aceste zile ale programului Biblioteca de vacanță, derulat de Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vrancea, au bucurat inimile copiilor, tinerilor și adulților care au petrecut după-amieze minunate în Piațeta Teatrului, legând prietenii și redescoperind lumea magică a copilăriei și a jocurilor în aer liber, citind și pictând, colorând și rezolvând enigmele jocurilor de masă și de strategie, la întâlnirile cu cartea și cu atmosfera de basm a copilăriei.”
Mai multe fotografii au fost preluate de pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu