VIDEO: Maria Magdalena, elevă în clasa a VI-a pasionată de lectură și limba engleză, autoare de poezii în rimă albă

0
786

O elevă de la Școala Ion Basgan dorește să îi determine de cei de vârsta ei, prin intermediul unor materiale video, înregistrate de ea, să descopere plăcerea de a citi. Este vorba de Maria Magdalena Diaconu Bâgiu, în vârstă de 12 ani, elevă în clasa a VI-a, din toamnă.

Eleva este cunoscută „devoratorilor” de cărți din videoclipurile publicate de Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu pe pagina sa de Facebook. În limba engleză, Maria Magdalena prezintă în videoclipuri de câte 5 minute ideile principale din cărțile citite de ea, determinându-i, astfel, și pe alții să vârsta ei să citească cărțile prezentate. De asemenea, ea deține și un canal de youtube, unde prezintă câte o carte din literatura universală sub pseudonimul „Anonim cititoare”.

Dar cine este Maria Magdalena? Se prezintă chiar singură, atunci când vine la bibliotecă, împreună cu părinții, pentru a returna o carte. „Nu mă consider o personalitate aparte”, spune copila. Aceasta precizează că, anul trecut, a participat la aniversarea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie, ocazie cu care a recitat „Repetabila povară” a lui Adrian Păunescu. A constatat că „ceea ce am citit chiar a prins și ascultătorii mei au fost impresionați“.

Mama și tatăl elevei povestesc despre aceasta că a fost un copil precoce, reușind să citească încă de la vârstă timpurie. Prin curiozitate și atracție față de lectură, alături de părinți, a descoperit plăcerea cititului încă de la vârsta de 5 ani. Lumea poveștilor continuă să o fascineze, astfel că părinții o includ într-un club de lectură de la Biblioteca Județeană, sub îndemnul Margaretei Tătăruș. Prin urmare, Maria Magdalena își descoperă talentul și începe să recite sau să citească în fața mai multor spectatori, fiind invitată la Căminul de bătrâni, la Clubul pensionarilor sau să le citească prichindeilor de grădiniță. La vârsta de 8 ani, după cum spun părinții, Maria Magdalena a început să scrie versuri în rimă albă, care pot fi citite de cei care doresc pe pagina de facebook Maria Bâgiu.

Copila Maria Magdalena este fiica poetului Ionel Diaconu Bâgiu, coautor în antologiile „Surâsuri înlăcrimate”, „Fel de fel de stihuri” și „Gânduri dintre anotimpuri”. În 2018, la inițiativa învățătoarei Nicoleta Cojocea, de la Școala „Ion Basgan”, a participat la concursul internațional de proză din Moldova „Prolectură 2018”, ce a avut loc la Chișinău. La acest concurs de interpretare și compus online, eleva focșăneancă câștigă locul III, dintre peste 1.000 de concurenți. De asemenea în urmă cu aproximativ doi ani, și-a dovedit talentul actoricesc. Pe scena Casei de Cultură a interpretat rolul principal din piesa de teatru „Alice în Țara Minunilor”.

Cu toate acestea, Maria Magdalena este o elevă modestă. Întrebată de ce prezintă cărțile citite în limba engleză, își coboară privirea, apoi și-o ridică și spune „că încă de la primele cuvinte cunoscute în limba engleză a fost o chimie aparte. Pot spune cu ușurință că a fost dragoste la prima vedere cu engleza. Vreau să transmit tuturor celor care mă urmăresc ceea ce simt eu după ce citesc o carte. Poate așa determin mai mulți copii să citească. Poate povestirile mele îi atrag cumva. Însă nu vreau publicitate, mi se pare un lucru firesc”.

În continuare, o poezie scrisă de Maria Magdalena:

Salut!

Eu sunt eu,

Și voi fi așa mereu!

Eu sunt jucăușă,

Poate prea ghidușă,

Dar sunt visătoare

Tot-un basm îmi pare!

Vreau să fiu poetă,

Dar și interpretă,

Scena-i viața mea,

Rolul meu e-n ea…

Vreau sa fiu un Star

Hollywoodian!

Iubesc să citesc,

În cărți mă regăsesc…

Colegii spun că-s amuzantă

Dar nu sunt flatată..:)

Sunt un paradox

Nu mă-nțeleg deloc:

Veselă și tristă,

Pesimistă, optimistă…

Foarte hotărâtă

Dar și indecisă…

Am vise mărețe

Poate prea-ndrăznețe!

Nu e o infatuare

Ci o descriere oarecare!

Maria Magdalena

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here