Alexandru Rafila: Colostrul poate fi considerat un prim vaccin; ne lipseşte serios capacitatea de a consilia femeia gravidă

0
150

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat marţi că substanţa secretată de organismul mamei în primele zile de alăptare, colostrul, poate fi considerat un prim vaccin, datorită cantităţii mari de anticorpi pe care o conţine. Precizările au fost făcute în cadrul evenimentului „Media Fair – Importanţa nutriţiei în recuperarea post-partum şi alăptare”, organizat cu ocazia Săptămânii Internaţionale a Alăptării. „Noi, din păcate, avem un procent relativ mic de mame care alăptează. Undeva un sfert din mamele din România îşi alăptează copiii până la vârsta de şase luni. (…) Colostrul poate fi considerat un prim vaccin. Cred că lucrul care ne lipseşte în momentul de faţă foarte serios – şi aici avem foarte mult de lucrat – este capacitatea noastră de a consilia femeia gravidă. În primul rând, femeile gravide trebuie să se prezinte la un medic de familie sau la un centru de asistenţă maternală, iar dacă nu avem, ar trebui să creăm astfel de centre. Ar trebui să poată să primească toate informaţiile legate de avantajele alăptării, avantaje care se referă la copii, dar şi la mamă”, a spus el.

Potrivit lui Rafila, există studii care au demonstrat că frecvenţa bolilor infecţioase în cazul copiilor hrăniţi la sân este „incomparabil mai mică”, deoarece colostrul protejează mucoasele de la nivelul cavităţii bucale, nasului şi tubului digestiv. „Graviditatea, naşterea pe cale naturală şi alăptarea sunt fiziologice. Nu este vorba de o modă. Noi, din păcate, ne găsim în situaţia în care considerăm că naşterea pe cale naturală este o povară şi foarte multe dintre femeile din România preferă operaţia cezariană, fără să existe o indicaţie medicală pentru aceasta. Operaţia cezariană reduce procentajul mamelor care alăptează. Naşterea naturală favorizează alăptarea şi atunci trebuie să încurajăm ambele elemente. Cred că informarea tinerelor care doresc să devină mame este esenţială, dacă ne dorim să avem o populaţie sănătoasă în ţara noastră. Cred că aici mai avem de lucrat, la politicile de sănătate publică şi la accesul la servicii de sănătate, care nu înseamnă doar tratament, ci şi consiliere, educare a populaţiei”, a mai spus el.

Reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult, a subliniat că dincolo de hrănire, alăptarea are şi rolul de a consolida legătura dintre mamă şi copil.

Întregul articol pe https://bit.ly/2Kkgm4Q

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here