GALERIE FOTO: Șah – ”Cupa de vară General Eremia Grigorescu” în ciclul de manifestări ”Vrancea Eroică 2019”

0
70

Activitățile desfășurate în județul nostru sub genericul VRANCEA EROICĂ dedicate eroicelor lupte duse în vara anului 1917 pe frontul Mărășești – Mărăști – Oituz au inclus printre multe altele și atractiva competiție de șah CUPA DE VARĂ „GENERAL EREMIA GRIGORESCU“ organizată de CSM Focșani 2007. CS Olimp Șah Focșani și Filiala Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“ în colaborare cu Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu“ Mărășești, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea și Asociația Clubul Sportiv de Șah PALODA Adjud.

Competiția s-a desfășurat în două etape. Într-o primă etapă, între 25 iulie și 2 august 2019 s-au desfășurat în paralel pregătiri și concursuri preliminare în trei locații diferite: la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu“ din Orașul Erou Mărășești, sub conducerea lui Mihai Strîmbu, la sala de șah a CSM Focșani 2007 din incinta Sălii Sporturilor Vrancea, sub conducerea lui Anton Soare, și la sala de pregătire a Asociației Clubul Sportiv de Șah PALODA Adjud din sala de festivități a Colegiului Național „Emil Botta“ sub conducerea lui Viorel Balla.

În a doua etapă, cei mai buni șahiști dintre cei care au paticipat la pregătirea și la concursurile preliminare din ultimele două săptămâni s-au întâlnit duminică, 4 august 2019, la Liceul Tehnologic într-o foarte viu disputată competiție pe trei turnee, stabilite pe categorii de vârstă și pregătire, 7 runde, șah blitz.

Turneul A, destinat celor mai buni juniori legitimați din județ, a fost câștigat de Mihnea–Iustin Baciu cu 6 puncte, urmat pe locurile 2-3 la egalitate de Cristian-Eduard Șimon și Ștefan Dănilă, cu câte 5,5 puncte. S-au mai remarcat de la acest cel mai puternic turneu Andrei Cucoaneș, George-Ionuț Bitere, Mihai Cosor, Yannis-Raphael Grecu și Adelin Matei.

Turneul B a fost rezervat șahiștilor nelegitimați avansați și șahiștilor legitimați sub 10 ani. Lupta pentru desemnarea câștigătorului a fost foarte aprig disputată deoarece între primul și al șaselea participant a fost o diferență de doar o jumătate de punct. Pe primele trei locuri s-au clasat Denis Pilă, Patric Făcîlă și Andrei Nicolau, toți cu 6 puncte din 7 posibile, câștigătorul fiind declarat Pilă Denis, ca urmare a victoriilor directe asupra celorlalți doi candidați la titlu, ocupantul locului al doilea fiind desemnat Făcîlă Patric după criteriul vârstei. Pe locurile 4-6 s-au clasat cu câte 5,5 puncte tot trei participanți departajați după criteriul vârstei în ordinea Giulia Gabriel Lungu, Elena Lupu și Denis Ciornuleța. De la Turneul B s-au mai remarcat: Mihai Enache, Adriana Olteanu, Rareș Matei, Matei Necula, Sofia Angheluță, Yann Daniel Olteanu și Bogdan-Constantin Enache.

Turneul C rezervat șahiștilor nelegitimați avansați de vârstă mică și începători mai mari a avut un câștigător detașat cu toate partidele câștigate, Filip Andrei Toia. Pe locurile 2-4 la egalitate de puncte s-au clasat Ștefan-Daniel Ursu, Andreea Pavel și Maria–Sara Sandu. Pe locurile 5-6 au urmat Răzvan-Teodor Pavel și Tudor Paisie. S-au mai remarcat de la acest al treilea turneu: Alexandru Luca, Ștefan Cristudor, Teodor-Andrei Mocanu, Ștefan-Eduard Munteanu, Daria Zaharia și Cosmina Zaharia.

Chiar dacă acum nu au fost printre fruntași, nominalizăm în ordinea alfabetică de la toate trei turneele o serie de jucători promițători pe care îi așteptăm în continuare la pregătire și concursuri:Maria-Florentina Dragu, Ștefan-Iulian Dragu, Darius-Alexandru Galan, Mario Grigoraș, Andreea Grigorică, Ștefana Mihalcea, Rareș Mocanu, Teodor-Andrei Mocanu, Ștefan-Alin Nicolae, Alina Pascu, Georgiana Poponete, Valentina Scripcaru, Sorin Toader, Alexia Toboș și Andrei Vizitiu.

Să nominalizăm și câțiva dintre șahiștii care au participat la preliminarii dar care din diferite motive n-au putut participa și la faza finală din 4 august de la Mărășești: Sebastian-Matei Pintilie, Robert-Andrei Mureșan, Sofia, Racu Victor Racu, Ilinca-Teodora Toader, Gabriel Anaici, Radu Baban, Alexandru Cîrligeanu, Emanuel Ohotoschi, Cosmin Mihu, Mihai Oțelea-Antonesi, Gabriel Soare.

După terminarea concursului a urmat vizita la Mausoleul Eroilor din Mărășești care s-a dovedit a fi o emoționantă lecție de istorie atât pentru participanții la concurs cât și pentru părinții lor pe care aceștia sigur nu o vor uita foarte curând. A urmat tot în incinta Mausoleului festivitatea de premiere la care au fost oferite participanților cupe, medalii și diplome.

Organizarea, desfășurarea concursului, baza materială și arbitrajul au fost asigurate de Iulian Baștiurea, Mihai Strîmbu, Anton Soare, Balla Viorel, Gurguiatu Sandu, Dulcescu Lucica, Daniela Mihalcea și Liviu Iritz.

Dorim să transmitem felicitări pentru reușita activităților doamnei director Daniela Iacob și întregului personal al Liceului Tehnologic implicat în activitatea din 4 august, doamnei profesor Daniela Mihalcea, șefa cercului de șah de la Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu“ Mărășești, care s-a implicat mult mai mult și mai eficient decât se așteptau ceilalți organizatori, și personalului Mausoleului Mărășești care a dovedit multă amabilitate și disponibilitate în realizarea obiectivului de a sădi tinerei generații respectul și recunoștința pentru eroii neamului românesc.

Inițiativa desfășurării în acest fel a competiției și finalizării cu vizita și festivitatea de premiere la Mausoleul Eroilor din Mărășești aparține comandorului în rezervă Iulian Baștiurea, colonelului în rezervă Anton Soare și maistrului militar în rezervă Liviu Iritz, președinte, vicepreședinte și, respectiv, secretar ai Filialei Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“.

Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here