Vara se apropie de sfârșit, iar munca în bucătărie abia începe. Compoturi, gemuri, dulceață, bulion, zarzavat, murături! Toate așteaptă ca mâinile gospodinelor să le prepare și să le depoziteze pentru iarnă.
Astăzi ne-am oprit asupra rețetelor de dulceață. Fie că este de căpșuni, de caise, de pepene roșu, cireșe sau ardei iuți o dulceață reușită are nevoie de îndemânare și… răbdare. „Eu nu am timp, îmi face sora mea… Cel mai mult îmi place dulceața de căpșuni, ea o face în felul următor: Spală căpșunile, le rupe codița, le taie în bucăți și le strecoară printr-o sită, sau le lasă la scurs într-o strecurătoare. După aceea face siropul: o cană de zahăr la o ceșcuță de apă. Se lasă la foc mic, și atunci când începe să fiarbă și să facă bulbuci, răstoarnă fructele… cam 1 kilogram de căpșuni, dar să fie românești, că alea au gust. Nu pune aspirină, în schimb stoarce niște lămâie ca să-i dea culoare și gust bun. Fiecare gospodină lasă dulceața la fiert cât consideră, sora mea o lasă cam o oră. Apoi o pune în borcan călduță‟, povestește o bătrânică, pe care am întâlnit-o în Piața Moldovei din Focșani.
O dulceață mai… neobișnuită
Ardeiul iute nu este bun numai lângă un castron cu ciorbă de văcuță, gospodinele îl prepară și sub forma unei dulcețe, pe care o servesc pe pâine dimineața. Despre cum se face această delicatesă mai puțin obișnuită papilelor noastre gustative, ne vorbește tanti Maria, o veterană din Focșani: „Vă zic cum fac eu. Pentru 1 kilogram de ardei iute cules din grădină am nevoie de 100 de mililitri de apă, 600 de grame de zahăr și kilogramul de ardei iute. Mai întâi spăl ardeii, le tai cotoarele, scot și semințele și apoi îi spăl din nou bine cu apă. După ce am pus la fiert apa și zahărul, pun ardeii iuți tocați, într-o crăticioară. După 20 de minute de fiert, la foc mediu, gust, să văd ce-i mai trebuie, o mai las pe foc cam 15 minute. Am pregătit borcanele, le-am spălat bine și le-am lăsat la scurs. Dulceața se pune întotdeauna caldă în borcan, înfiletezi bine, pui borcanele cu gura în jos să se răcească și după… poftă bună!“, ne urează bunicuța.
Cât de sănătoasă este pentru organism această rețetă? Specialiștii spun că ardeiul iute are culoarea roșie datorită conținutului ridicat de provitamina A și betacaroten. Vitamina A este recomandată în lupta împotriva infecțiilor și pentru menținerea sănătății pielii și a membrelor. Ardeiul iute mai este folosit și pentru prepararea cremelor care încălzesc local zona și ajută la diminuarea durerilor inflamatorii.
Atenție, nu este indicat consumul în cantități exagerate de ardei iute pentru că pot apărea tulburări gastrice, greață sau vărsături.
Cum se face dulceața din miez de lubeniță
Pepenele roșu, cunoscut și sub denumirea de lubeniță este apreciat de unele gospodine pentru savoarea și culoarea aparte pe care o obțin atunci când fac dulceață. În parc, o mămică își supraveghează cei patru copii și îmi spune câteva „secrete“ pentru o dulceață de miez de pepene reușită. „Soțul meu îmi aduce de la Dăbuleni, cam pe la sfârșitul lui iulie, pepeni copți, gustoși, românești. Cam asta este perioada în care fac eu dulceața, am pe cineva acolo care îmi garantează calitatea. Pentru 1 kilogram de miez de pepene roșu, avem nevoie de 750 de grame zahăr tos – gospodinele știu, este zahărul ăla cu cristale mărunte, se dizolvă mai ușor în apă și este numai bun pentru siropuri, 100 de mililitri de apă, zeama de la o lămâie și 2/3 plicuri de zahăr vanilat. După ce am tăiat pepenele, miezul se curăță de sâmburi, se taie bucățele și se îndepărtează partea albă. Prepar siropul din zahăr tos, apă și zeama de la lămâie… fierbe cam 5 minute și apoi adaug și pliculețele de zahăr vanilat. Oala trebuie să fie mai lată ca să fierbă mai repede conținutul. Adaug cuburile de pepene, las la fiert, adun cu o spatulă spuma și după trei minute de clocotit, opresc focul și acopăr oala cu un prosop curat. Fructele absorb siropul și se lasă la fundul recipientului. După câteva ore, chiar și a doua zi, dacă îl faci mai pe seară, strecori fructele și pui din nou siropul la fiert până se îngroașă puțin. După ce se face ca mierea, punem din nou fructele și le lăsăm 2/3 minute, în funcție de preferințele fiecăruia. După aceea oprim focul, punem o cârpă peste oală și, când dulceața s-a răcit, o putem pune la borcan. Eu nu am mai făcut anul ăsta pentru că nu le place copiilor“, îmi spune doamna.
Și dacă tot ați rămas doar cu niște coji de pepeni de Dăbuleni, să știți că și acestea sunt folositoare. Tot pentru dulceață. Când eram copil, mama mea tăiat coaja de penene în cubulețe foarte mici, punea zahăr este esle și apoi punea conținutul la fiert. Iese o dulceață minunată, cu un gust aparte. La fel cum este și cea din gogonele!
Gemul de caise, bun de întins pe clătite
Mici sau mari cât o minge de golf, parfumate, gustoase și colorate… caisele sunt printre cele mai întâlnite fructe de sezon și unele dintre cele mai îndrăgite pentru dulceața care se întinde pe foaia de clătită.
O doamnă ne face poftă cu rețeta pe care o gătește de peste 40 de ani și spune că soțul o apreciază de fiecare dată. „Prefer să fac o prăjitură în casă, decât să cumpăr tot felul de minuni. Cel mai des, soțul îmi cere să-i fac clătite cu dulceață de caise. Pentru 5 kilograme de caise românești folosesc cam 2 kilograme de zahăr pentru că nu ne place să iasă foarte dulce, aici lumea pune după cum îi place zahărul. Spăl bine fructele, scot sâmburele și apoi le tai în patru, ca să rămână câteva bucăți de caise în borcan. Siropul, știți cum se face: apă și zahăr puse într-o oală cu gura lată – asta este cel mai importat, oala cu gură lată permite fierberea mai rapidă și omogenizarea zahărului. Pun caisele într-o altă oală, torn zahărul, adaug și puțin sirop, că așa fac eu. După ce au fiert cam 20 de minute, pun și zeama de lămânie, apoi le las să fiarbă la foc mic până se leagă compoziția bine. Aveți grijă să nu lăsați oala cu dulceață pe foc și vă duceți la altă treabă pentru că se poate lipi, poate da în foc... Pun un prosop curat, umezit și las dulceața peste noapte să se răcească în voie. A doua zi, dimineață, o pun la borcan și gata“, spune aceasta.
Cu speranța că nu v-am făcut prea multă poftă, vă urmăm mult spor în bucătărie și așteptăm ne scrieți cum faceți dumneavoastră dulceața de caise, căpșuni, pepene verde, ardei iute sau oricare alte fructe, legume, ba chiar și de flori, pe adresa redactie@monitorulvn.ro.