Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Proprietari de animale de companie, amendați deoarece nu au strâns „norocul“ lăsat de acestea pe trotuare sau spații verzi

Pentru cei care nu strâng!

„Ai călcat în rahat, o să ai noroc‟, așa spune o vorbă veche de când lumea care nu se fundamentează pe nimic concret. Nu o să-ți meargă deloc bine și nici nu o să ai noroc! Mirosul greu, înțepător se va ține după tine ca albina după polen; toate capetele din jurul tău se vor întoarce și-și vor aținti privirile la picioarele tale care au avut neșansa de a călca pe unde nu trebuie.

Ori au călcat pe unde trebuie, doar că nepăsarea unor proprietari de căței este mult prea mare?! Asta îți dorești „stăpânule“? Ca în fiecare zi în care tu îți scoți cățelul la plimbare și nu strângi în urma lui, un cetățean să calce în rahat și să-ți spună vorbe de duh în gând sau cu voce tare?! Eu zic că nu… Așa că cel mai simplu ar fi ca, înainte să ieși pe ușă cu patrupedul, să-ți iei și câțiva saci menajeri în care să colectezi „suvenirurile“ pe care nimeni nu vrea să le ducă acasă, la bancă, la serviciu sau ori unde altundeva!

Știu, știu… poate părea scârbos, dar nu te-ai gândit înainte că acest suflet, animalul, o să trebuiască îngrijit și din acest punct de vedere? Imaginează-ți că locuiești pe o stradă cu 100 de familii, cu tot atâția căței, pe care stăpânii îi scot la plimbare, iar animalele își fac nevoile pe unde apucă. Nimeni nu strânge… Rezultatul? Un morman de… „nenoroc“. Ți-ar plăcea?!

Unii proprietari sunt mai fioroși decât animalul lor

Extrem de afectată, enervată peste măsură și gata să-mi dea cu lesa în cap! Așa era o doamnă care mai mult trăgea de el, decât să-l plimbe pe bietul cățel. „Știți ceva?! Eu știu ce am de făcut, întrebați-i și pe cei maidanezi!“, țipă recalcitrantă „cucoana“.

Dacă ar putea vorbi, maidanezii probabil ar spune că locul lor nu este pe stradă, că nu ei au ales să fie aruncați ca o măsea stricată, că răutatea oamenilor îi face și pe ei să se comporte agresiv uneori și că le-ar plăcea ca cineva să îi îngrijească… dar ei nu sunt căței de rasă, ei nu costă scump și pe ei nu-i prea vor oamenii. „Câini maidanezi nu prea mai sunt. I-au strâns și îi chinuie cine știe pe unde! Câinele cu stăpân să-și aibă grijă stăpânul de el; cum strâng în casă după el, mă gândesc că o fac, așa să-și aibă grijă de el și pe stradă. Cu ce sunt vinovată eu să calc în mizeria cățelului lor? Nu am nimic împotrivă să aibă oamenii animale, dar să strângă după ele. În parc sunt copii, sunt mici, poate pun mâna în mizerie, e normal?“, îmi spune o bunică pe care am întâlnit-o în parcul de la Teatru, cu nepoțeii la joacă. „Să-i amendeze! Poate sunt și copilași în parc care pun mâna în mizeria lor. Eu stau la țară, dar fac curat la câine. Aici, la oraș, nu se procedează la fel?“, întreabă o femeie care s-a așezat pe o bancă să-și mai adune forțele.

Pe o stradă din apropiere de centrul Focșaniului zăresc o doamnă elegantă cu cățelul la plimbare. Mă apropii și o întreb dacă are săculeț pentru „resturi“. „Am luat, cum să nu?! Haideți, domnișoară, ce mizerie poate să facă o bucățică de cățel… Chiar nu aveți minte!“, mă „ceartă“ femeia care pleacă din acel loc. Cățelul ei este un bichon creț, negru și cu burta pe care o atinge de pământ.

Mai există civilizație!

Atunci când credeam că nu o să întâlnesc niciun proprietar cu cățelul la plimbare care să nu mă trateze cu spatele, sau care să nu fie gata să mă ia și la bătaie, mi-a ieșit în cale o domnișoară care își alinta patrupedul în fața unui supermarket. „Am șervețel în geantă, strâng după el pentru că nu mi se pare normal ca alți oameni să calce în resturile lui“, spune tânăra, care îmi și arată pachetul de șervețele.

Dragă proprietarule de cățel, știi că atunci când ies în parc nu vreau să simt miros de rahat? Poate o să fii surprins, dar sunt și stăpâni care strâng după animalul lor! Stimate stăpân, cățelul nu are conștiința tuturor actelor sale, nu poate să-și strângă singur mizeria; tu nu tragi apa când te duci la baie? Ne plângem că suntem o țară din care lipsește bunul simț, o țară care nu reușește să se ridice la nivelul celorlate „surate“ europene, dar oare problema nu începe de la noi? De la lucruri minore? Este normal să călcăm în „noroc‟, să inhalăm miros de rahat de câine și nu din acela, turcesc? Nu, nu vrem să călcăm în „noroc“, nu vrem să ne ținem respirația de fiecare dată când ajunge în zona preferată a cățelului dumneavoastră! Așa că nu e greu să scoateți punguța, să vă aplecați preț de câteva secunde, să luați mizeria, să o aruncați la tomberon și mergeți mai departe. Vi se pare greu?!

Amenzi cam usturătoare

Posesorii de animale de companie sunt obligaţi, potrivit reglementărilor în vigoare la nivelul municipiului Focșani, să strângă mizeria de pe domeniul public lăsată de patrupede, cu scopul păstrării unui mediu curat şi civilizat. Iar amenzile prevăzute de autorităţile locale pentru cei ce nu respectă o astfel de prevedere ajung la 1.000 de lei.

Stăpânii animalelor de companie trebuie să respecte anumite reguli când le scot pe acestea la plimbare, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru păstrarea unui mediu curat şi civilizat, dar şi pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor care se joacă în parcuri sau alte spaţii amenjate pe domeniul public, posesorii de câini (şi nu numai) sunt obligaţi să cureţe mizeria lăsată de patrupede. Mai exact, proprietarii trebuie să aibă asupra lor materialele necesare (făraş, mătură, pungă etc.) pentru curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice, astfel încât să nu se creeze un disconfort la deplasarea pe trotuare pentru cetăţeni, iar cei mici, în special, să nu fie expuşi riscurilor de îmbolnăvire”, ne-a spus directorul Poliției Locale Focșani, Dorian Alecsandrescu.

Măsurile pentru păstrarea igienei publice sunt reglementate în Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Focșani 140 din 2010, care prevede sancţionarea cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei pentru cei ce nu respectă prevederile referitoare la curățarea mizeriei lăsate de câini pe domeniul public. Directorul Poliției Locale a menționat că, de la începutul primăverii, este derulată o campanie de informare și conștientizare în rândul posesorilor de animale de companie, prin care vrea să reamintească acestora obligaţiile ce le revin. Astfel în primele șase luni din acest an, polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică și cei din cadrul Compartimentului Mediu au aplicat un număr de 13 sancțiuni contravenționale, dintre care 8 avertismente și 5 amenzi, în cuantum de 2900 lei. În acest sens acțiunile vor continua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?